שיעור האבטלה בארה"ב זינק לרמה של 9.4% - הגבוהה מאז 1983; 354 אלף משרות אבדו במאי

(עדכון) המספר מיוחס למגזר הלא-חקלאי ■ ציפיות האנליסטים ציפו לזינוק בשיעור האבטלה לרמה של 9.2% בלבד - אך במקביל, לאובדן של 520 אלף משרות ■ בתגובה - ירידות שערים באג"ח הממשלתיות

בעוד שנתוני התעסוקה והאבטלה העגומים בישראל, וכאלה לא חסרו בשבועיים האחרונים, בקושי משפיעים על ביצועי הבורסה המקומית, לנתונים החודשים שמפרסם משרד העבודה האמריקני יש כוח השפעה רב הן על המסחר בארה"ב, הן על שוקי המניות האחרים בעולם והן על שוק המט"ח.

אמנם, מאז תחילת ההידרדרות הקשה, אי שם בסוף 2007-תחילת 2008, התמתנו התגובות, ומזה זמן רב שלעתים יכולים המשקיעים לפסוח גם על נתונים אלה ולהתעלם מהם כליל. יחד עם זאת, אין עוררין על כך שמדובר באחד מנתוני המאקרו המרכזיים והמשמעותיים ביותר בארה"ב, אשר משקף באופן מובהק את מצבה של מי שעדיין נחשבת, לרוב הדעות, לכלכלה החזקה בעולם.

שיעור האבטלה בחודש מאי זינק לרמה של 9.4% - גבוה מהציפיות לרמה של 9.2%, אשר לכשעצמו מהווה את הגבוהה ביותר מאז 1983, אז התאוששה כלכלת ארה"ב ממיתון שבמהלכו הגיע שיעור האבטלה ליותר מ-10%. לשם השוואה, שיעור האבטלה במשק הישראלי עומד על 7.6% - לאחר שרשם זינוק חד לכשעצמו.

דווקא במספר האנשים שאיבדו את מקום עבודתם ניתן לומר שמדובר בחדשות טובות - ככל שאובדן של 345 אלף משרות במגזר הלא-חקלאי מהווים חדשות שכאלו. הציפיות חזו כי 520 אלף איש בארה"ב איבדו בחודש מאי את מקום עבודתם. מכל פנים, זה החודש השני ברציפות של האטה בקצב המפוטרים, והמספר הקטן ביותר מאז ספטמבר. מספר המובטלים בארה"ב כולה עומד על כ-14.5 מיליון איש, 6 מיליון מתוכם מאז החל המשבר הכלכלי האחרון.

באפריל פוטרו 504 אלף עובדים (לאחר שהנתון עודכן בדיעבד מ-539 אלף עובדים במקור) - ירידה משמעותית מקצב ממוצע של 700 אלף עובדים בחודש ברבעון הראשון השנה. שיעור האבטלה באפריל הגיע ל-8.9%. מספר המפוטרים הקטן מהצפוי, יצוין, נקרא בשוק המניות כחדשות טובות ושוק המניות (כמסתמן ממגמת החוזים העתידיים על המדדים המובילים) מגיב בעליות שערים.

כמידי חודש, פרסם משרד העבודה האמריקני גם מספר נתונים נוספים: מספר שעות העבודה בשבוע ירד ל-33.1 שעות מ-33.2 שעות באפריל, כשהצפי העריך היעדר שינוי; השכר השעתי המשיך לעלות באותו קצב בו עלה באפריל ובהתאם להערכות - 0.1%; במונחים שנתיים, מדובר בעלייה של 3.1% - לפי הצפי (ב-12 החודשים שהסתיימו באפריל חלה עלייה מעט גבוה יותר, בשיעור 3.2%).

אין ספק כי נתוני הליבה משפיעים על המשקיעים: החשש שהנתונים מגלמים, קושי בחזרה לתוואי של צמיחה בכלכלה הגדולה בעולם, עשוי לצפון בחובו הנחה כי המשק האמריקני ידרש לעוד סיוע כספי ממשלתי אשר יגדיל עוד יותר את הגירעון הלאומי. לפיכך, החוב הריבוני של ארה"ב, כפי שהוא בא לידי ביטוי במסחר באג"ח ממשלתיות, מגיב בירידות שערים; אלו, בהתאמה, מעלות את התשואה לפדיון באג"ח - כך למשל, באג"ח הממשלתית ל-10 שנים שאינה צמודה (הנושאת ריבית קבועה של 3.125% לשנה), התשואה לפדיון זינקה ל-8.93% לאחר פרסום הנתונים מ-3.771% בלבד לפניהם.

השפעה נוספת באה לידי ביטוי במסחר האלקטרוני על החוזים העתידיים על הנפט הגולמי - כיוון שהנפט הגולמי נקוב בדולרים, מטבע אשר קיים חשש שיתקיים פיחות בערכו לאור הצפי האמור לגידול ברמות החוב של ארה"ב - מטפס מחירה של חבית נפט כדי להתאים עצמו לציפייה כי שערו של הדולר ייחלש. בדקות אלו, לצורך העניין, חצה במסחר המוקדם מחיר החוזים את רמת ה-70 דולר לחבית.

בנימה מעודדת, נקנח בציטוט של נרימן בחרבש, כלכלן ראשי ב-IHS מבט עולמי, לסוכנות הידיעות "בלומברג": "מדובר בחדשות מקלות", הוא מציין. "המיתון קרוב לסיום. מצבו של שוק העבודה עדיין נוראי, אבל טוב במידה רבה ממה שהיה קודם לכן".