נתוני התעסוקה השליליים שפורסמו אתמול (ה') בארה"ב הרעידו את וול סטריט. מדדי המניות נפלו ביותר מ-2.5%, הנפט צלל מרמות של כ-70 ד' לחבית לכ-66.5 ד' לחבית והמשקיעים שוב נהרו לחוף המפלט הקבוע שלהם - הדולר והאג"ח הממשלתיות של ארה"ב. הנתונים העידו על התכווצות חמורה מהצפוי של שוק העבודה האמריקני. שוק העבודה נחשב לאחד מעמודי התווך של הכלכלה האמריקנית, מה שמעמיד את נתוני התעסוקה במוקד העניינים בתחילת כל חודש.
האינדיקטורים הכלכליים שפורסמו בחודשים בארה"ב הראו על שיפור מסוים במצב הכלכלי, ונראה כי נתוני התעסוקה שפורסמו אתמול טרפו את הקלפים. מחודש ינואר הראו נתוני התעסוקה על שיפור הדרגתי בשוק העבודה, ואתמול, בפעם הראשונה מתחילת השנה, חלה הידרדרות. בינתיים, שיעור האבטלה הגיע כבר ל-9.5%, בעוד שבממשל אובמה צופים כי האבטלה תחצה השנה את ה-10%.
בשעה שהמשקיעים קיבלו פיק ברכיים מהנתונים, מוחמד אל-אריאן, מנכ"ל פימקו (קרן האג"ח הגדולה בעולם אותה מנהל גם ביל גרוס), בחר ליצוק עוד שמן למדורה, והעלה התייחסות מיוחדת באתר החברה, תחת הכותרת "נתוני התעסוקה גרועים יותר ממה שאנו חושבים".
"שיעור האבטלה הוא אינדיקטור המגיב באיחור וככזה - יש לו השפעה מועטה על העתיד", אומר אל-אריאן. "אחרי הכל, אבטלה היא השתקפות של החלטות שהתקבלו בתחילת מחזור המיתון, כך שהיא תמיד תפגר אחר המציאות בשטח בהווה. כך אומר ההיגיון המסורתי".
עם זאת, אל-אריאן מסייג ואומר כי ישנם מקרים, כפי שאירע אתמול, בהם ניתן לחשוב כי האבטלה אינה עוד סתם אינדיקטור המגיב באיחור (lagging indicator), אלא שיש בכוחה להשפיע גם על העתיד ועל התחזיות הכלכליות. לדבריו, הנתונים שפורסמו טומנים בחובם 2 איתותי אזהרה: הקצב המהיר של הגידול באבטלה והסבירות כי שיעור האבטלה ימשיך להיות גבוה למשך תקופה ממושכת.
ב-16 החודשים האחרונים טיפס שיעור האבטלה בארה"ב מ-4.8% ל-9.5%. במקביל, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה החל לעלות לראשונה מזה מספר שנים, כיוון שאנשים דוחים את היציאה לפנסיה וכן בשל המצב הכלכלי שמקשה על משפחות רבות ודוחף את שני בני הזוג לצאת לעבוד.
אל-אריאן מזהיר מפני המשך העלייה באבטלה בשנים הקרובות: "שיעור האבטלה יחצה את ה-10% השנה וצפוי להגיע לשיא של 10.5%-11%, אך הדבר לא יקרה ב-2010". אל-אריאן מכנה את השלב הנוכחי בו נמצאת הכלכלה האמריקנית כ"עידן הפוסט-בועה", ומעריך כי הכלכלה תתקשה לייצר מקומות עבודה בשנים הקרובות, שכן לדבריו "לוקח זמן לשקם כלכלה שהתמכרה לחובות ומינוף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.