וורן באפט מאמין במהפכה החשמלית הסינית; קנה 10% מ-BYD

חברת BYD, יצרנית הסוללות שהפכה ליצרנית רכב, שואפת להיות בחזית מהפכת החשמל בסין ■ החלה למכור דגמים היברידיים במספר שווקים בסין

סין הפתיעה השנה כאשר היא עקפה את ארה"ב והפכה לשוק הרכב הגדול בעולם, כמה שנים לפני שצפו התחזיות. כעת מתכננת בייג'ין לדלג מעל דור שלם של טכנולוגיית רכב כדי להוביל את מהפכת הרכב הירוק.

יצרני הרכב הסינים תלויים מאוד בטכנולוגיה זרה לייצור כלי הרכב הרגילים, המונעים במנוע בעירה פנימית, אך בייג'ין משקיעה סכומים גדולים במכוניות חשמליות ובטכנולוגיות חלופיות נוספות כדי לחלוף מעל שווקים ותיקים יותר בעולם האמיץ החדש של מכוניות ידידותיות לסביבה.

שאיפות כאלה מעוררת את הדמיון ועולות לכותרות במערב, שבו ההגמוניה האמריקנית בתעשיית הרכב הגיע לקצה המשפיל. אך האם סין ערוכה לקחת את העולם אל עתיד מוטורי ירוק יותר? כולם מסכימים שהדבר תלוי בעיקר בממשלה המרכזית. "סין יכולה להיות המדינה שתוביל את המעבר העולמי לכלי רכב חשמליים", אומר קווין וייל, מנהל GM בסין, שמתכננת לשווק במדינה זו את דגם שברולט וולט, אבל צ'רי, יצרנית סינית מובילה שמפתחת גם היא דגמים חשמליים והיברידיים, אומרת שמכוניות כאלה יקרות מאוד ללא סבסוד ממשלתי ישיר.

"נראה שסין רצינית בכל הנוגע למעבר לרכב חשמלי", אומר מייק דאן, אנליסט רכב בחברת הייעוץ ג'יי.די. פאוור בשנחאי. בפברואר הצהירה בייג'ין שהיעד שלה ל-2011 הוא 5% כלי רכב המונעים באנרגיה חדשה, ובאפריל היא הכריזה על סובסידיה של 8,000 דולר לרכישת כלי רכב חשמלי והשקעה בתחנות לטעינת סוללות בכמה ערים.

ייל זאנג מחברת הייעוץ CSM בשנחאי אומר שהתשתית היא המרכיב החיוני. תחנות טעינת סוללות יהיו חשובות במדינה שבה רק למעטים יש מוסכים עם שקעים חשמליים. בערים כמו שנחאי, שבהן הטווח המוגבל של המכוניות החשמליות יכול להיות יתרון, רוב התושבים מתגוררים בדירות בקומות גבוהות. סחיבה של סוללה לגובה 10 או 20 קומות, אפילו במעלית, אינה אופציה קורצת.

וורן באפט כה בטוח בעתיד המכוניות החשמליות בסין, עד שהוא קנה 10% מחברת BYD, יצרנית הסוללות שהפכה ליצרנית רכב השואפת להיות בחזית מהפכת החשמל בסין. BYD החלה למכור דגמים היברידיים בכמה שווקים בסין.