הדולר שוב בעלייה, אם להאמין לאספני האמנות. אחרת איך נסביר את העובדה שיצירתו האיקונית של אנדי וורהול "200 שטרות דולר" נמכרה ב-43.76 מיליון דולר, במכירה פומבית של סותבי'ס בניו-יורק בשבוע שעבר?
המחיר משקף תוצאה גבוהה פי 4-5 מההערכה המוקדמת, שעמדה על 8-12 מיליון דולר. המחיר ההתחלתי במכירה עמד על 6 מיליון דולר והוכפל כבר בהצעה הראשונה - מצב הנחשב לחסר תקדים. חמישה קונים פוטנציאליים התחרו על היצירה, שנמכרה לבסוף לקונה אלמוני בטלפון.
גם אם יש בשוק האמנות מבקרים הטוענים ש"עושי שוק" מעלים את המחירים לצורך שמירה על ערך האוספים שבידיהם או הגנה על שווי אמן שהם חפצים ביקרו, קשה שלא להתרשם מכמות הכסף שמתעופף באוויר, כששוק הפיננסים הגלובלי עדיין מעורער ושוק הנדל"ן האמריקני טרם התאושש.
יש לקוות שהאווירה הטובה תימשך עד לשבוע הבא, ותגלוש גם לתוך המכירה השנתית של אמנות ישראלית, שתיערך בסותבי'ס ניו יורק ב-24 בנובמבר.
התחרות על וורהול לא הייתה הבלחה רגעית של תאוות רכישה. המכירה המרשימה של אמנות עכשווית בסותבי'ס הצטרפה למכירה מוצלחת לא פחות של אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית מתחילת החודש, ושתי אלה העלו אתמול את מניית החברה (BID) בבורסת ניו-יורק ביותר מ-6%, לערך של 20.07 דולר ליחידה.
הסימנים הללו מעידים ששוק האמנות היקרה מתנער משנת המיתון שעברה עליו. אם כי התוצאות מוכיחות פעם נוספת שבאמנות, כמו במזג האוויר, גם התחזיות הקולעות ביותר הן רק משחק ניחושים שהצליח.
גל המכירות הפומביות של השבועיים האחרונים בניו-יורק היה רווי מתח, חרדות ויצרים, והיטלטל בין תוצאה מאכזבת-יחסית (לכריסטי'ס) ותרועת ניצחון (אצל סותבי'ס). שני בתי המכירות המובילים בעולם מתחרים על מוכרים וקונים כאחד, כשהם תרים אחר יצירות אמנות איכותיות, שיעוררו ביקוש ויחזירו את הכסף לשוק.
מכירות צמודות
סותבי'ס, חברה ציבורית הנתונה לתנודות שוק המניות בנוסף לעניין בשוק האמנות, סבלה בשנה שעברה מפלות קשות יותר מיריבתה המסורתית, כריסטי'ס, המוחזקת בידיים פרטיות של איל ההון ואספן האמנות פרנסואה פינו. אך עמידות ואורך רוח הםמילות המפתח בעסקי האמנות. את העונה הנוכחית פתחה סותב'יס במכירת אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית, שהסתכמה ב-181.8 מיליון דולר, לעומת ההערכות המוקדמות שעמדו על 115-163 מיליון דולר. למחרת נמשכה ההתלהבות במכירת היום שהכניסה עוד 30.8 מיליון דולר.
המכירות העונתיות של שני בתי המכירות נערכות בצמוד, יום אחרי יום, באוקטובר בלונדון ובנובמבר בניו-יורק. המכירה של כריסטי'ס הקדימה את סותבי'ס בערב אחד וכך עמדה למבחן השוק (ולביקורת התקשורת) לפני המתחרה. התוצאה: 65.7 מיליון דולר בערב, עם "רקדניות" של דגה ב-10.7 מיליון דולר ודגם מפסל "הנשיקה" של רודן ב-6.35 מיליון דולר בראש הטבלה. אך לצד אלה יש לשים לב לעובדה שפורטרט של פיקאסו, דורה מאר על רקע אדום נותרה ללא קונים. בכריסטי'ס העריכו את היצירה החשובה ב-7-10 מיליון דולר, והחליטו להסירה מהמירוץ לאחר שההצעות לא עברו את רף ההערכה הנמוכה.
כך קרה גם עם אחת היצירות המרכזיות במכירת האמנות העכשווית של כריסטי'ס, "Brother Sausage" של ז'אן מישל בסקיאט, מכוכביה הפופולריים של סצינת האמנות הגואה עד לפני שנה. היצירה הוערכה ב-9 מיליון דולר ולא נמכרה, לאחר שהצעות הקנייה נעצרו סביב 7.5 מיליון "בלבד".
כאשר מדברים על אכזבות, יש לזכור שבכל מקרה מדובר בסכומי עתק. כריסטי'ס התחילה את המכירה האימפרסיוניסטית עם 40 יצירות שמתוכן מכרה 28, והשיגה 70% מסכום המכירה המשוער על-פי הערכות מוקדמות. במכירת האמנות העכשווית מכרה כריסטי'ס 39 מתוך 46 יצירות שהציעה, והפדיון הגיע ל-82% מהצפוי. אצל סותבי'ס נמכרו 56 מתוך 66 יצירות במכירת אמנות אימפרסיוניסטית, ואילו הפדיון הגיע ל-93.4%, ואילו באמנות העכשווית נרשם שיא במכירת 96% מהיצירות שהוצעו, 52 מתוך 54 נמכרו, ב-98% מהפדיון המשוער.
אספנים מתלהבים
בסותבי'ס, כאמור, היה השבוע שעבר חגיגי במיוחד, כאשר ערב המכירה של אמנות עכשווית הסתכם ב-134.4 מיליון דולר, כנגד הערכה מוקדמת של 67.9-97.7 מיליון. השמחה הייתה גדולה במיוחד לאחר שרוחות המיתון הניעו רבים מהפעילים בשוק להאמין שמחירי האמנות העכשווית בעיקר נמצאים בירידה חדה ומתמשכת. מעטים חשבו שבטווח הקצר נראה הצעות מחיר בעשרות מיליוני דולרים ליצירה בודדת, אפילו יצירה הנחשבת ל"מונומנטלית" של אמן כוורהול.
פעם נוספת ניתן היה ללמוד שכאשר המכירה תופסת תאוצה נסחפים בהתלהבות גם האספנים הפחות מנוסים, ויצירות האמנות שנלוו לאירוע לא יוצאות מקופחות. יצירה נוספת של וורהול - "דיוקן עצמי" שנתן במתנה לנערה שעבדה בהתנדבות ב"פקטורי" שלו אי שם בשנות ה-60 - נמכרה ב-6.13 מיליון דולר, לאחר הערכה מוקדמת של 1-1.5 מיליון דולר. קתי נאסו, ה"נערה", ששמרה את הדיוקן בארון בדירתה במשך 42 שנה ("הוא היה תלוי זמן קצר ולא כל כך התלהבתי ממנו"), הודתה לוורהול פעם נוספת על 15 דקות התהילה ומיליוני הדולרים שהעניק לה כלאחר יד.
יש לזכור שההערכה המוקדמת של מרבית היצירות נעשתה על בסיס זהירות מסויגת, בהתאם למצב השוק עד לאחרונה. בשנה שחלפה צמצמו בתי המכירות את ההיצע שפרשו בכל מכירה, מתוך ניסיון לדייק ככל האפשר בקליעה לטעמם של הקונים ולרצונם של המוכרים. בשנים קודמות, בעקבות התחרות העזה על יצירות מובחרות שישמרו על מומנטום של עלייה בשוק, השתרש נוהג של "הבטחת מחיר", שלפיו התחייב בית המכירות לרכוש את היצירה במחיר מינימום גבוה, אם לא יימצא לה קונה.
עם פרוץ המשבר הכלכלי העולמי, לפני כשנה, הסבה ההתחייבות המוקדמת הפסדים ניכרים לבתי המכירות.
פיקאסו ללא קונים
סותבי'ס, המחויבת בשקיפות בורסאית ובדיווח לבעלי המניות, נפגעה תדמיתית יותר מכריסטי'ס, וגם באולמות המכירות היו ביצועיה חלשים יותר בשנה שעברה. במכירות נובמבר אשתקד עוד היה הפדיון גבוה - 223.8 מיליון דולר במכירה האימפרסיוניסטית ומודרנית של סותבי'ס, 125 מיליון במכירה העכשווית; 146.7 מיליון דולר באימפרסיוניסטית ומודרנית אצל כריסטי'ס ו-113.6 מיליון דולר בעכשווית. אך הציפיות היו גבוהות עוד יותר, וכך נותרו ללא קונים יצירות מופת של פיקאסו, ואן גוך ופרנסיס בייקון. בחודש פברואר כבר הגיעו לכל מכירה פחות מ-40 יצירות, והפדיון צנח בהתאם. אז נפוצו הערכות שסוחרים ואספנים עוצרים את הזרמת יצירות האיכות לשוק, מחשש לפגיעה בערכן.
אך נדנדת הכוח בתחום האמנות תלויה בלא מעט מזל ובתחזוקת קשרים רצינית. ההצלחה של המכירות האחרונות נזקפת בחלקה לאוספים משובחים ויוקרתיים שהועמדו לרשות סותבי'ס למכירה (הבולט שבהם של מרי ולואיס מאיירס). מסתבר, שבין אם מדובר באספנים מתמידים, ב"כסף ישן" או באצולת ממון חדשה, כאשר קונים אמנות יש ערך מוסף לאילן היוחסין של בעלי היצירה ולא רק של האמן שיצר אותה.
במכירת האמנות העכשווית של כריסטי'ס הוקדשה תשומת לב מיוחדת ליצירות מהאוסף הפרטי של הכוריאוגרף המנוח מארס קנינגהם. 6 עבודות של אמנים חשובים, ג'ספר ג'ונס, רוברט ראושנברג ופיליפ גסטון, נמכרו תמורת סכום כולל של 7.11 מיליון דולר. בדומה לכך, במכירה של אמנות ישראלית בסותבי'ס ניו-יורק בשבוע הבא יוצעו 60 יצירות מאוסף הפניקס, ביניהן של נחום גוטמן, אביגדור אריכא, מרסל ינקו ועד לאמנים צעירים בולטים. *
ג'קומטי
שם היצירה: L'homme qui Chavire
מחיר: 19.35 מיליון ד'
הערכה מוקדמת:
8-12 מיליון ד'
שנה: 1950
בית מכירות: סותבי'ס
תקופה: אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית
אנדי וורהול
שם היצירה: "200 שטרות דולר"
מחיר: 43.8 מיליון ד'
הערכה מוקדמת:
8-12 מיליון ד'
שנה: 1962
בית מכירות: סותבי'ס
תקופה: אמנות מאוחרת ועכשווית
אדגר דגה
שם היצירה: רקדניות
מחיר: 10.72 מיליון ד'
הערכה מוקדמת:
7-9 מיליון ד'
שנה: 1896
בית מכירות: כריסטי'ס
תקופה: אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית
פיטר דויג
שם היצירה: "השתקפות"
מחיר: 10.2 מיליון ד'
הערכה מוקדמת:
4-6 מיליון ד
שנה: 1996
בית מכירות: כריסטי'ס
תקופה: אמנות מאוחרת ועכשווית
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.