שר התיירות מיסז'ניקוב: "לא נתמוך בתקציב שלא יקצץ בביטחון"

מיסז'ניקוב פורש את דרישות משרדי ישראל ביתנו לקראת התקציב: "לא נסכים שבגלל העדפות קואליציונית יפגעו במשרדים שהם מנועי צמיחה" ■ "הדרך הנכונה לפעול לטובת השכבות החלשות היא מס הכנסה שלילי"

ערב אישור תקציב המדינה לשנים 2011-2012 בממשלה, מאיימת "ישראל ביתנו" שלא לתמוך בתקציב אם לא יחול קיצוץ בתקציב הביטחון. "לא נסכים שבגלל העדפות קואליציונית או אילוצים אחרים לא יקצצו באותם שומנים שלא הכרחיים לביטחון המדינה ויפגעו במשרדים שהם מנועי צמיחה", אומר ל"גלובס" שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, המופקד על ניהול המשא ומתן על התקציב מטעם ישראל ביתנו אל מול הממשלה.

"אם זה יהיה המצב, לא ניתן לזה יד", הוא מוסיף, "נתקשה לתמוך בתקציב בתנאים האלו כי הדבר מהווה פגיעה במשק, בהכנסות, ביצירת מקומות תעסוקה. זה יצביע על כך שמדובר במשחק פוליטי פר אקסלנס, ולא בעניין מקצועי, ושיש מי שמעדיף אינטרסים צרים ואת שלמות הקואליציה בעזרת שותף וירטואלי על חשבון אינטרס לאומי".

מיסז'ניקוב מסביר כי אם לא יושת קיצוץ על תקציב הביטחון, יהיו נתונים כל משרדי הממשלה לקיצוץ רוחבי של 12% לפחות, בנוסף לארבעה מיליארד שקל שכבר רשומים על הרשאה להתחייב כתוצאה מהגדלת ההוצאה הממשלתית ל-2.6%.

על רקע היחסים המתוחים בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליו"ר ישראל ביתנו ושר החוץ, אביגדור ליברמן, צצות חדשות לבקרים השמועות על פרישה אפשרית של ישראל ביתנו מהקואליציה, אבל מיסז'ניקוב מרגיע: "יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, הוא הראשון שדוגל באחריות לאומית. הוא יודע להתפשר כשצריך. הסיעה שלנו היא הנאמנה ביותר בקואליציה, אנחנו לא רוצים לעשוק את המדינה ומוכנים להתפשר על הרבה דברים, אבל אם נראה שמתנהגים לתקציב הזה לא בצורה עניינית וממלכתית ניאלץ לנקוט אמצעים".

האם האמצעים האלו יכללו פרישה מהממשלה?

"אנחנו הבאנו את הממשלה למה שהיא כיום. אנחנו לשון המאזניים, אנחנו המרכיב החזק והלויאלי. מה פתאום שנפרוש?"

ישראל ביתנו לא יצאה פראיירית

מיסז'ניקוב יורה לכל הכיוונים. פרט לכניסה החזיתית בשר הביטחון, אהוד ברק, על רקע תקציב הביטחון, הוא גם מותח ביקורת סמויה על ש"ס ("בניגוד למפלגות האחרות אנו לא מגזריים וסקטוריאליים") ולא חוסך את שבטו גם מקדימה ומהעומדת בראשה, ח"כ ציפי לבני ("כשכיהנה כשרת החוץ ההסברה לא הייתה בראש מעייניה ואף לא נכללה בין חמשת היעדים האסטרטגיים של המשרד").

מיסז'ניקוב, שייזכר כאחד מראשי ועדת הכספים המוצלחים ביותר שעברו במשכן הכנסת, מחזיק בתקן המנהיג הכלכלי של ישראל ביתנו: הוא מונה על ידי יו"ר המפלגה לעמוד בראש צוות המשא ומתן הקואליציוני, הוא הופקד על ניהול התקציב הקודם והביא הישגים נאים למפלגה, ובהיעדרו של ליברמן מהדיון מחר בממשלה בשל נסיעתו לקזחסטן, נקרא שוב מיסז'ניקוב לדגל בתקציב הנוכחי כדי לשמור על האינטרסים של המפלגה אל מול הממשלה.

אם לשפוט על פי הישגיו, עד היום ישראל ביתנו לא יצאה פראיירית. אלא שהפעם, גם על רקע מאזן האימה שבין נתניהו לליברמן, אפשר להניח שגם את דיוני התקציב הנוכחיים יסיימו שרי המפלגה עם הישגים לא מבוטלים. הסכום הכולל שמבקשת הסיעה לחמשת משרדיה עומד על כ-3.5 מיליארד שקלים.

משרד התיירות, שבראשו עומד מיסז'ניקוב, דורש תוספת תקציבית של 540 מיליון שקל לשנה. "אנחנו עושים פעילויות שיווק ממוקדות כדי לחדור לשווקים חדשים, אבל כדי להמשיך בפעילות ענפה צריך תקציב. אני מבקש תוספת כדי לשווק את ישראל בצורה פוזיטיבית, להכניס כספים, לייצר תעסוקה ולשפר את תדמיתנו. אנחנו צריכים לא רק מלונות חמישה כוכבים אלא גסט האוסז, לכל כיס. בעיקר בירושלים, ת"א וסובב כנרת. שכל שקל שמשקיעים בתיירות מניב לפחות עשרה שקלים. זה תחום מניב שבו ההשקעה משתלמת בגדול".

עבור משרדו של יו"ר המפלגה, משרד החוץ, דורשים בישראל ביתנו תוספת תקציב שנתית של 650 מיליון שקל. "משרד החוץ סובל מהבנה לקויה של משרד האוצר", אומר מיסז'ניקוב. "הנציגויות בחו"ל הן קו ההסברה הקדמי. נציג שיש לו 100 אלף שקל להסברה לשנה לא יכול להתמודד עם ההסברה מול העולם ומול עשרות מדינות ערבית שפועלות נגדנו".

לצורך פרויקט מיתוג והסברה לישראל, שאחרי ההסברה הכושלת שליוותה את פרשת משט לעזה יהיה קל מאוד לשכנע בנחיצותו, מבקשים במשרד החוץ 300 מיליון שקל באופן חד-פעמי. "כשהייתי יו"ר ועדת כספים, הציגה שרת החוץ דאז, ציפי לבני, את סדרי העדיפויות התקציביים שלה במשרד. הסברה לא היה בין חמשת הראשונים. הסכום שהוקצב אז עבור נושא זה היה 30 מיליון שקל", נזכר מיסז'ניקוב בתדהמה.

"יש כאלה שמרימים גבה מה שר החוץ שלנו עושה במלטה. מדינה קטנה עם 450 אלף איש. שוכחים שיש לה אצבע וקול באיחוד האירופי. עד ליברמן, אף אחד לא הגיע למלטה. אני לוקח את זה כדוגמה עד כמה זה חשוב להגיע גם לשם, בדיוק כפי שביקוריו באסיה, אפריקה ודרום אמריקה שבזמנו עוררו לא מעט הרמות גבות אך הוכחו כיעילים למדיניות החוץ של ישראל. להם לעומת זאת יש נציגות בארץ, אבל לנו אין שם, למה? בגלל החוסר במשאבים".

"מס הכנסה שלילי - במקום שכר המינימום"

הדרישות שמציבה ישראל ביתנו אולי ירצו את קהל בוחרי המפלגה, אבל רק לפני שבוע, ספגו אותם מצביעים מכה לא קלה בכנף כשליברמן שינה את עמדתו והצביע נגד העלאת שכר המינימום. מיסז'ניקוב לא סבור שהמפלגה הפנתה את הגב לבוחריה. ההיפך. "הדרך הנכונה לפעול לטובת השכבות החלשות היא מס הכנסה שלילי", הוא אומר. כמי שהוביל את הרחבת האוכלוסיות שעליהן יחול מס ההכנסה השלילי בעת שהיה יו"ר ועדת הכספים, מאמין מיסז'ניקוב שזה הזמן להוציא את התוכנית הזו מהקיפאון ולהשית אותה במקום העלאת שכר המינימום. "עלות החלת שכר מינימום היתה דורשת 5 מיליארד שקל. אלוהים יודע מאיפה היינו מממנים את זה. מקיצוץ רוחבי? זה לא היה פותר את כל הבעיה. זה היה סותם חור אחד בסכר אבל יוצר 100 חורים חדשים. זה לא היה מוציא אנשים ממעגל העוני, זה לא מעודד תעסוקה", הוא אומר ומנפנף בהישג המפלגה.

מיסז'ניקוב לא מוכן לומר מה קיבלה ישראל ביתנו בתמורה לאי תמיכתה בהצעה אבל ניתן לשער שלא מעט הצליח ליברמן לגרוף לטובת משרדי שריו, מה שעשוי לקצר הפעם את ישיבת התקציב שנמשכת באופן מסורתי אל תוך הלילה ואף אל הבוקר שאחרי. את השבת, יעשו שרי הממשלה בבית.