הפופולריות של ברק אובמה אולי נשחקה בארה"ב, אבל הוא תמיד יכול לסמוך על אהבתם של האירופים. לפי סקר ב-11 מדינות אירופיות, שפורסם שלשום (ד'), מרוצים 78% מהאירופים מהדרך שבה מנהל נשיא ארה"ב את מדיניות החוץ האמריקנית - וזאת לאחר ירידה של 5% בהשוואה ל-2009. בארה"ב, לעומת זאת, שיעור התמיכה במדיניות החוץ של הממשל הוא 52% בלבד.
הסקר, "דו"ח על מגמות טרנס-אטלנטיות", נערך ביזמת קרן מרשל האמריקנית וקומפניה די סאו פאולו מאיטליה זו השנה התשיעית. הוא דגם אוכלוסיות בצרפת, בריטניה, גרמניה, איטליה, בולגריה, הולנד, פולין, רומניה, פורטוגל, סלובקיה וטורקיה.
עורכי הסקר התמקדו בנושאי חוץ בלבד, אבל מסקרים אחרים, מוקדמים יותר, אפשר ללמוד שהפופולריות האישית של אובמה ברוב מדינות אירופה עדיין חזקה מאוד בהשוואה לארה"ב. הסקר העדכני ביותר, של ניו-יורק טיימס וסי.בי.אס., מהשבוע, מראה ששיעור תמיכת האמריקנים בנשיאם הוא 45% בלבד.
הפופולריות של אובמה באירופה עומדת בניגוד חד לבוז, אם לא לשנאה, שחשו האירופים כלפי הנשיא הקודם, ג'ורג' וו. בוש. בשלוש השנים האחרונות של נשיאותו, נהנה בוש מתמיכת 20% בלבד של אזרחי מדינות אירופה. שיעור המסתייגים האירופיים ממדיניות החוץ של אובמה אמנם הוכפל, מ-8% אשתקד ל-16% השנה, אבל שיעור האירופים שהסתייגו ממדיניות החוץ של בוש ב-2008, למשל, היה 75%.
מי ירד מרכבת האהבה האירופית לאובמה? טורקיה. רק 28% מהטורקים תמכו השנה במדיניות החוץ של ממשל אובמה, בהשוואה ל-50% אשתקד. הסיבה לירידה החדה נעוצה כנראה בהחלטת אנקרה לשים דגש רב יותר במזרח ולהתקרב לאיראן ולמדינות ערביות, תוך צינון היחסים עם המערב - ארה"ב והאיחוד האירופי. גם התלקחות הסכסוך עם ישראל, על רקע המשט, לא עזרה. לכך יש להוסיף הצטננות משמעותית ביחסו של העולם המוסלמי לאובמה. על רקע זה מעניינת העובדה, שרק 38% מהטורקים סבורים שהצטרפות ארצם לאיחוד האירופי היא רעיון טוב.
הנושא היחידי שבו רוב האירופים מסתייגים ממדיניות החוץ האמריקנית הוא אפגניסטן: רק 25% מהנשאלים סבורים שארה"ב תצליח לייצב את המצב באפגניסטן. זו ירידה של 9% בהשוואה לאשתקד. לכל אחת ממדינות האיחוד האירופי שהשתתפו בסקר יש יחידות בכוח הבינלאומי באפגניסטן ורוב הנשאלים במדינות אלה תומכים בהחזרת חייליהם הביתה. להשוואה: 51% מהמשיבים בסקר מקביל בארה"ב הביעו אופטימיות שאובמה יצליח לייצב את המצב באפגניסטן.
ובנושאים אחרים: 60% מהצרפתים ו-53% מהגרמנים סבורים שההצטרפות למשטר האירו הזיקה לכלכלות של מדינותיהם. 57% מהנשאלים במדינות האיחוד האירופי אמרו כי הקשיים הכלכליים באירופה צריכים להוביל למחויבות לחיזוק האיחוד האירופי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.