ח"כ זועבי באתר חמאס: הדו"ח הישג; נשיא טורקיה דורש פיצוי

הח"כית שעוררה סערה לאחר שהשתתפה במשט ה"מרמרה" מגיבה לממצאי דו"ח האו"ם - דווקא בראיון לאתר חמאס ■ "ישראל תמיד מנסה להתחמק ממסקנות הוועדות הללו ומהמלצותיהן"

נשיא טורקיה, עבדולה גול, אמר הערב (ה'), בנאום בעצרת הכללית של או"ם, כי הוא מרוצה מדו"ח המועצה לזכויות האדם, גוף של או"ם, ודרש לקבל פיצוים מישראל. "לאור החוק הבינלאומי, טורקיה מצפה לקבל התנצלות פורמלית (מישראל) ופיצויים למשפחות של הקרבנות והפצועים בתקרית המשט", אמר גול.

הוא אמר, כי התקפת כוחות צה"ל על משט של סיוע, במים בינלאומיים, במאי, חוללה קרבנות אזרחיים והיתה פעולה בלתי קבילה, מתוך הפרה ברורה של החוק הבינלאומי. לדבריו, זו הסיבה לדרישת טורקיה לקבל התנצלות ופיצויים מישראל.

"לכן, אנו מייחסים חשיבות מיוחדת לעבודתה של ועדת המומחים", אמר גול. "אנו מרוצים מהדו"ח של הוועדה. המסמך מספק מסגרת לגלית סולידית לקביעת העובדות בתקרית המשט".

ח"כ זועבי: "ישראל מפחדת"

שביעות רצון רבה מממצאי דוח ועדת החקירה של מועצת זכויות האדם של האו"ם - ולא רק בטורקיה. ח"כ חנין זועבי, שהייתה על ספינת ה"מרמרה", בירכה היום על מסקנות הוועדה, וקראה להעמיד את ישראל לדין בינ"ל על מעשיה בתקרית המשט.

"זה הישג. ישראל החלה לפחד מדוחות בינלאומיים שכאלה", אמרה ח"כ זועבי בראיון לאחד מאתרי האינטרנט של החמאס. "זה התחיל בדוח גולדסטון, המשיך בדוח אמנסטי ועכשיו דוח ועדת זכויות האדם של המשט לעזה". לדבריה, "הדוח הוכיח כי המצור על עזה אינו חוקי ואינו הומניטרי".

"ישראל תמיד מנסה להתחמק ממסקנות הוועדות הללו ומהמלצותיהן", אמרה זועבי. "אנחנו מתייעצים כעת עם גופים המתמחים במשפט בינלאומי על מנת לשקול את צעדינו בהמשך. נרדוף את ישראל במישור המשפטי". מוקדם יותר בירכה גם טורקיה על ממצאי דוח הוועדה.

בשיחה עם עיתונאים בניו-יורק, אמר שר החוץ הטורקי אחמט דאוטולו: "ממצאי הדוח תואמים את הציפיות שלנו. הבדיקה הייתה הוגנת והתבססה על ראיות מוצקות. ישראל תצטרך לפעול כעת במסגרת החוק הבינ"ל".

"ישראל פעלה בניגוד לחוק הבינלאומי"

הדוח שפרסמה הלילה מועצת זכויות האדם של האו"ם על אירועי המשט לעזה מטיח בישראל האשמות חמורות ביותר: תגובה אלימה חסרת פרופורציות ובלתי סבירה מצד החיילים כלפי נוסעי הספינה, הפרת החוק הבינלאומי, ירי בראשי הפעילים מטווח קצר ושימוש בכוח מתוך מטרה אחת בלבד - למנוע מהאנשים על הסיפון ניצחון מורלי ויחסי ציבור ברחבי העולם.

עוד קובע הדוח, שהתבסס בחלקו על עדויות בכירי מערכת הביטחון בוועדת טירקל, כי העדויות הישראליות, שטענו לחטיפת נשק ושימוש בירי מצד הפעילים, היו כל כך מבולבלות ורצופות בסתירות, שיש לדחותן על הסף. ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "ממצאי הוועדה הם מוטים וחד צדדים בדיוק כמו הגוף שילד אותה. ישראל חוקרת את אירועי המשט, כמו גם ועדה נוספת של האו"ם. לכן העיסוק הנוסף בנושא הינו מיותר".

בוועדה, שקיבלה מנדט ממזכ"ל האו"ם ובראשה עומד נציג מתאילנד, דחו הלילה את הטענות שהשמיעו בישראל לפיהן עבודת הוועדה היא מוטית, קיצונית ולא שיוויונית. בוועדה גם החליטו להתעלם מהמציאות הביטחונית שהביאה על ישראל להטיל סגר ימי על עזה, ולא לקחה בחשבון את האפשרות שנתנה ישראל לקברניטי הספינה לפרוק את המטען בנמל אשדוד, ומשם להעבירו לעזה.

"כלי הנשק של החיילים הושלכו למים"

מעיון בדוח המלא של הוועדה עולה כי היא דוחה באופן כמעט מוחלט את הטענות הישראליות ומאמצת את גרסת ראשי ארגון IHH הטורקי. בעוד שממצאי הוועדה קובעים כי אכן נחטפו מספר כלי נשק מחיילי צה"ל, הרי שלא עלתה עדות שנעשה שימוש בהם כלפי החיילים. מספר רופאים שטיפלו בשלושה חיילים פצועים שנלקחו לבטן האוניה העידו כי אלו לא סבלו מפצעי ירי, אלא מחתכים עמוקים בגופם שנגרמו על ידי החדרת חפץ חד.

"כלי הנשק שנלקחו מחיילי צה"ל הושלכו למים ולא נעשה בהם שימוש כלפי החיילים", נכתב בדוח הוועדה. בנוסף, קיבלו חברי הוועדה את הטענה שמספר פעילים מועט ניסה לפגוע בחיילי צה"ל, אך ציינו כי נוסעים רבים שהיו על הסיפון ניסו להגן על החיילים בגופם, וחלקם אף נורה על ידי כוחות הביטחון, למרות שכלל לא היו להם כוונות אלימות.

"החיילים המשיכו לירות במכוון כלפי הפעילים, למרות שחלקם היו פצועים בדרגות פציעה שונות", כתבו חברי הוועדה בדוח. "חלק מהפצועים נורו מקרוב בראש ובבטן על ידי החיילים, אשר סביר להניח שיכלו להימנע מהירי", הוסיפו. חברי הוועדה אף קיבלו את טענתו של ראש ארגון IHH שאמר כי עשה שימוש בחולצתו הלבנה כדי לאותת לחיילים על כניעה, אך טען כי אלו המשיכו לירות לעבר הפעילים למרות זאת.

לסיכום הדוח, מציינים חברי הוועדה כי הכאוס ששרר על הספינה הקשה עליהם להתחקות אחר כל העובדות המלאות, אך על בסיס הממצאים שכן הובאו בפניהם, וכוללים, כאמור, גם עדויות בפני ועדת טירקל, עולה תמונה של סבל קשה מנשוא של הפעילים, שאף נכפתו באזיקוני פלסטיק עם שוך המהומות, הופשטו מבגדיהם וסבלו מכוויות קשות בגלל שהושארו בשמש, ללא מחסה. ממשרד החוץ נמסר כי "ישראל היא מדינה דמוקרטית שיכולה לחקור בעצמה את אירועי המשט בוועדה משלה וכן בוועדה שהורכבה על ידי האו"ם". בירושלים דוחים את ממצאיו של הדו"ח וקובעים כי "הוא מוטה וחד צדדי".