סקר: 50% מערביי ישראל לא יכירו במדינה בשום תנאי

הישראלים מגדירים עצמם יהודים ורק אחר-כך ישראלים ■ שלושה סקרים חדשים ביזמת מרכז סבן בוושינגטון מראים גם שכמחצית מאזרחי ישראל לא מאמינים שיהיה שלום אי פעם

סקר דעת קהל של מכון דחף ואוניברסיטת מרילנד העלה שמחצית מאזרחי ישראל מגדירים עצמם כיהודים ורק אחר-כך כישראלים. סקר נפרד העלה, ש-50% מערביי יישראל אינם מוכנים להכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית בשום תנאי.

ממצאים נוספים: רוב הישראלים לא מאמינים שיהיה אי פעם שלום עם הפלסטינים, אך, עם זאת, הם חושבים שישראל צריכה לעשות יותר כדי להשיגו; ורוב הישראלים מעדיפים את קאנצלר גרמניה, אנגלה מרקל, על פני נשיא ארה"ב, ברק אובמה.

הסקרים הם שניים משלושה סקרים שבדקו עמדות של הציבור האמריקני, הישראלי-יהודי והישראלי-ערבי בסוגיות של זהות, תהליך השלום וממשל אובמה. תמצית ממצאי הסקרים פורסמה הערב (ה'), לקראת פתיחת פורום סבן השביעי בוושינגטון, מחר, בהשתתפות שרת-החוץ האמריקנית, הילארי קלינטון; שר הביטחון, אהוד ברק; ראש האופוזיציה, ציפי לבני; ראש הממשלה הפלסטיני סאלאם פיאד ונשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון.

במרכז הפורום, שיימשך שלושה ימים, יעמוד תהליך השלום. המיליארדר חיים סבן, מייסד המרכז שקרוי על שמו, אמר כי בעקבות ההתפתחויות המדיניות האחרונות מתכנס הפורום בנקודת זמן קריטית. הוא הביע תקווה שישראל והפלסטינים ימצאו דרכים חדשות לקידום תהליך השלום.

הממצאים העיקריים של הסקר שנערך בישראל: בעוד שכ-50% מהנשאלים הגדירו עצמם כיהודים תחילה וישראלים אחר-כך, אמרו 75% מהנשאלים שהם תומכים בהגדרתה של ישראל כמדינה יהודית בגלל הסיבות הבאות: למנוע את 'זכות' השיבה של הפלסטינים; הכרה בזכות היהודים לחיות ישראל; הכרה לגיטימית בלאום העם היהודי.

47% מהנשאלים אמרו, כי אינם מאמינים שיהיה אי פעם שלום בין ישראל לפלסטינים. 43% גורסים שיושג שלום אך יעברו יותר מחמש שנים עד להשכנתו. רק 5% סברו, שהשלום יושג בתוך חמש השנים הבאות.

הסקר העלה, ש-40% מהישראלים תומכים בהסכם שלום עם הפלסטינים בהסתמך על גבולות 67, עם תיקונים, ובהקמת מדינה פלסטינית בצד ישראל. 27% מתנגדים לנסיגה מהשטחים ולהקמת מדינה פלסטינית, גם אם כל מדינות ערב יכירו בישראל. 62% גורסים, שישראל צריכה לעשות יותר ממה שהיא עושה כדי להשיג שלום.

עוד העלה הסקר, אולי כצפוי, כי ל-51% הנשאלים יש דעה שלילית על אובמה ו-43% אמרו, שאינם שואבים עידוד ממדיניותו כלפי המזה"ת. במבחן פופולריות, הוצב אובמה במקום השלישי, אחרי מרקל וביל קלינטון.

סקר נפרד לבדיקת עמדות של ערביי ישראל נערך ע"י מרכז סאדאת באוניברסיטת מרילנד ומכון זוגבי הבינלאומי. הסקר העלה, ש-36% ערביי ישראל רואים עצמם בראש ובראשונה כערבים ורק אחר כך כפלסטינים. 22% העדיפו להגדיר עצמם כפלסטינים תחילה. שיעור גבוה יותר מהנשאלים (34%) רואים עצמם יותר כערבים מאשר כמוסלמים (27%).

כאמור, מחצית מערביי ישראל אינם מוכנים להכיר במדינת ישראל בשום תנאי. 51% מהם מתנגדים להצהרת הנאמנות. 58% מערביי ישראל דוחים את רעיון סיפוח הערים הערביות למדינה הפלסטינית העתידית וכשני שלישים מהנשאלים אמרו ש'זכות השיבה' היא משהו שאי אפשר להתפשר עליו. 63% אינם מאמינים שיהיה שלום בין ישראל לפלסטינים.

61% מהנשאלים סוברים שאיראן אכן מפתחת נשק גרעיני ושהדבר ישפיע לרעה על המזה"ת. יחד עם זאת, הם גורסים שלאירן יש זכות לפתח נשק גרעיני.

הסקר השלישי, בקרב אזרחי ארה"ב, העלה, ש-72% תומכים במאמצי הממשל להשכין שלום בין ישראל לפלסטינים. 41% סבורים כי המאמץ שמשקיע אובמה ביזמה הוא במינון הנכון. כשני שלישים דרגו השגת שלום במזה"ת כאחד מחמשת האינטרסים החשובים ביותר של ארה"ב.

מעניין לציין, ש-47% מהנשאלים הרפובליקניים רוצים שהממשל יטה את מדיניותו המזרח-תיכונית לטובת ישראל, אך רק 14% מהדמוקרטים תומכים בהטיה כזו.