צה"ל: התייקרות המחירים תסב לנו נזק של 9 מיליארד שקל

"אוניות ציי סוחר שמגיעות לישראל לא משלמות בלו על הסולר - בעוד צה"ל משלם בלו גם על הפעלת אוניות מלחמה, טנקים ונגמ"שים"

חשש בצה"ל משחיקה נרחבת בתקציב הביטחון נוכח ההתייקרויות במשק: חישובים שנעשו בלשכת היועץ הכספי לרמטכ"ל, תא"ל מהרן פרוזנפר מעלים כי בין 2008, השנה שבה החלה התוכנית הרב-שנתית (תר"ש תפן) ובבסיסה תקציב קשיח למשרד הביטחון ולצה"ל, לסוף 2010 חלה שחיקה של יותר מ-5 מיליארד שקל בתקציב.

החישובים מעלים כי עד תום תקופת התר"ש, שנת 2012, יעמוד היקף השחיקה על יותר מ-9 מיליארד שקל.

"השחיקה פוגעת בצורה אנושה במתווה שגיבש דוד ברודט, שעמד בראש ועדה שדנה בסוגיית תקציב הביטחון ובהסדרתו לשנים הבאות. הוועדה קבעה באופן מפורש כי מדי שנה, נוסף על תקציב הביטחון הקבוע, תועבר תוספת תקציבית שמביאה בחשבון את עליית המחירים במשק, כי מה שהיה נכון לשנת 2007 בהחלט לא נכון לשנת 2011 או 2012. התוספות האלה לא הועברו והתקציב בינתיים נשחק", אמר ל"גלובס" גורם צבאי.

"קיצוץ עקיף"

במערכת הביטחון מתרעמים על הימשכות השחיקה בתקציב, וזאת בזמן שהצבא נדרש להתייעל בכוח אדם ולהפחית את הוצאותיו באופן ניכר.

"בעוד שמתווה ברודט דורש מהצבא ומכלל המערכת התייעלות בהיקף של 3.3 מיליארד שקל, כבר עברנו את היעד והתייעלנו בהיקף של 3.5 מיליארד שקל. ועדת ברודט קבעה כי מי שיעקוב ויבקר את ההתייעלות של צה"ל ושל מערכת הביטחון הוא המל"ל (המועצה לביטחון לאומי). בדיון האחרון של המל"ל נקבע מפורשות כי המערכת עמדה באופן מלא ביעדים להתייעלות בכוח אדם וכי משרד האוצר מכיר בכך", אמר הגורם.

על רקע הדברים האלה, השמיעו בימים האחרונים קצינים בצבא תרעומת על אופן גביית הבלו מצה"ל, בגין שימוש בסולר שנעשה בשגרה להפעלת הכוחות. מנתוני מערכת הביטחון עולה כי בין השנים 2008-2010 חסך הצבא כמעט חצי מיליארד שקל בסעיפים של אנרגיה ותזקיקים. עם זאת, הוא משלם בלו על סולר שהוא צורך להפעלת טנקים, נגמ"שים ואוניות מלחמה.

"מדובר בשימושים מבצעיים, הכוללים הפעלת כלים כבדים ואוניות, ולמרות זאת, הצבא משלם בלו מלא על הסולר וזאת בהיקף של מיליוני שקלים מדי שנה, בייחוד מאז שנת 2007, כשהבלו התייקר באחוזים ניכרים. זאת בעוד אוניות אזרחיות זוכות להנחה של 50% בבלו; אוניות ציי סוחר המגיעות לארץ כמו גם אוניות מלחמה זרות זוכות לפטור מלא. גם גופים אזרחיים בארץ, המפעילים כלי צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) וכלי עבודה גדולים נהנים מפטור על הבלו, אבל לא צה"ל", טען הגורם.

מבחינת מערכת הביטחון, המצב הזה, שבו תקציב שנתי לא מתעדכן בעוד מחיר התשומות עולה, הוא למעשה "קיצוץ עקיף".