חשד: עמנואל ארביב נתן שוחד לראש עיריית ר"ג צבי בר

הותר לפרסום: ארביב, מיליונר יהודי-איטלקי, חשוד כי נתן שוחד של מיליון שקל לראש עיריית ר"ג צבי בר תמורת קידום אישורי חריגות בנייה במכללת ר"ג ■ פרקליטיו: ארביב לא עבר כל עבירה

איש העסקים היהודי-איטלקי עמנואל ארביב (45) הוא היזם החשוד במתן שוחד לראש עיריית רמת-גן, צבי בר. שמו של ארביב ומעורבותו בפרשת השוחד היו אסורים עד כה לפרסום. לפי טיוטת כתב האישום, ארביב שיחד את בר ביותר ממיליון שקל, בתמורה לקידום אישורי בנייה במכללת רמת-גן.

לפני כחודשיים הודיעה הפרקליטות כי יוגש נגד בר כתב אישום, בכפוף לשימוע, בעבירות של לקיחת שוחד בסך יותר מ-2 מיליון שקל, הלבנת הון, זיוף, מירמה והפרת אמונים, שיבוש מהלכי משפט ועבירות מס.

בר מכהן כראש עיריית רמת-גן מזה 22 שנה, והחשדות נגדו מתייחסים לפעולות שביצע בשנים 2003-2008. לדברי הפרקליטות, בר לקח שוחד, בתפקידו כראש העיר, מ-5 יזמי נדל"ן במרכז במסגרת 4 פרשיות שונות.

במקביל הודיעה המחלקה הכלכלית לעורכי דינם של יזמי הנדל"ן כי גם נגדם הוחלט להגיש כתבי אישום, בכפוף לשימוע, בעבירות של מתן שוחד לבר בתמורה לקידום פרויקטים נדל"ניים, שבהם יש להם אינטרסים כלכליים, וכן הלבנת הון.

ערבות להלוואה

הפרשה שבה מעורב ארביב, לפי טיוטת כתב האישום נגד בר, מכונה פרשת "מגדל התמרים". לפי הטיוטה, במארס 2001 הקימו ארביב ויזם הנדל"ן שאול לגזיאל את חברת בלנטפוטרט, כשכל אחד מהם החזיק ב-50% ממניותיה. במאי 2005 השתנה מבנה הבעלות, כך שחברת רליינט יוניברסל שבבעלות ארביב קיבלה את הבעלות במחצית המניות, וחברת ש.י.ל. הון ונכסים שבבעלות לגזיאל קיבלה 12.5%.

לגזיאל קידם באותה עת את פרויקט הבנייה "מגדל התמרים" ברמת-גן, ולצורך כך, טוענת הפרקליטות, הוא נתן שוחד לבר כדי שיסייע לשינוי תוכנית המתאר של הפרויקט לטובת היזמים.

איך הועבר השוחד? לפי טיוטת כתב האישום, במאי 2005 לקחו צבי וריבה בר הלוואה בסך 225 אלף ליש"ט מחברת גרוב פרופרטי פייננס שבלונדון. כבטוחה להלוואה העמידו בני-הזוג בר את הדירה שבבעלותם בלונדון, ברחוב מאדוקס. מי שנקבע כערב לתשלום הריבית היה ארביב.

אלא שמי שהחזיר את ההלוואה, נטען, לא היו בר ורעייתו, אלא ארביב עצמו, שבאמצעות העברות בנקאיות וצ'קים שילם לחברה המלווה בין פברואר לנובמבר 2006 סך של 123 אלף ליש"ט. הצ'ק נמשך מחשבון הבנק של ארביב ואשתו; וההעברות הבנקאיות נעשו מחשבונו הפרטי ומחשבונות של חברות שבשליטתו בבריטניה ובמונאקו. את יתרת ההלוואה החזיר בר, לאחר שהמשטרה פתחה בחקירה בחשד שלקח שוחד מלגזיאל ומארביב.

חלק נוסף מהשוחד הועבר לכאורה באמצעות העברת מניות של חברת מד פטרוליום טריידינג, שהקים לגזיאל יחד עם ד"ר יעקב חנני, לבנו של בר, יואב. מטרת החברה הייתה לרכוש נפט מרוסיה ולשווק אותו בישראל. בינואר 2004 העביר לגזיאל, שהחזיק ב-40% ממניות החברה, מחצית ממניותיו ליואב בר, ללא תמורה, ובנוסף מינה אותו למנהל בחברה.

אישור חריגות

מה נתן בר בתמורה ללגזיאל ולארביב? לפי הנטען, התמורה הייתה המהלכים להקמת "בית ליר אור" ברחוב בן-גוריון ברמת-גן, שבו שוכן כיום המרכז האקדמי למשפט ועסקים. מדובר במגדל שהוקם על שתי חלקות סמוכות, שאחת מהן הייתה בבעלות העירייה.

חברת ליר אור התקשרה עם העירייה בעסקת קומבינציה להקמת שני בניינים, בני 6 ו-9 קומות, מעל קומת קרקע מסחרית. בפועל בנתה החברה מגדל אחד, בן 8 קומות, תוך חריגה של אלפי מטרים מהתוכניות שאושרו.

לאחר שהחברה בנתה את מרתפי החניה, הוגשה ביולי 2000 תוכנית חדשה לאישור הוועדה המחוזית, שמטרתה להכשיר בדיעבד את החריגות. בר, נטען, קידם את מכירת 75% מהבניין, שנקלע לכינוס נכסים, בסכום נמוך יחסית של 18 מיליון שקל, לחברת בלנטפורט שבבעלות לגזיאל וארביב, ובנוסף פעל לאשר את החריגות.

ביוזמת בר, העירייה אף הודיעה כי היא מתנגדת לעריכת מכרז למכירת הבניין, כדי לגרום למכירתו דווקא לשני היזמים, במחיר הנמוך ב-40% מהמחיר שהעירייה עצמה הציעה לשלם. בר אף יזם את הקשר עם אנשי המרכז האקדמי, ורקם לכאורה את השכירות ארוכת הטווח, בהיקף של 800 אלף דולר לשנה.

ומה עשה בר בכספי ההלוואה שקיבל בלונדון והעביר לחשבונו בבנק אוצר החייל בישראל? לפי טיוטת כתב האישום, בחלק מהכסף הוא רכש ניירות ערך; חלק המיר לשקלים; 600 אלף שקל העביר לחשבונו של בנו, אבנר; 272 אלף שקל העביר לעו"ד שאלתיאל עדני (ששימש נאמן בעסקת מכר, שבה ייצג את המוכרים); וכן שילם לגורמים נוספים.

פרקליטיו של עמנואל ארביב, עורכי הדין איתן מעוז ועמית בן-ארויה, מסרו כי "מר ארביב לא עבר כל עבירה, והדבר יובהר בקרוב במהלך השימוע. ארביב הוא תושב זר ואיש עסקים מכובד הפועל לפי החוק. הוא מעוניין להשקיע בכלכלת ישראל, ומקווה שהעננה תוסר במהרה כדי שיוכל להמשיך לממש את מטרותיו החברתיות והעסקיות כאן".

עיקרי החשדות - לפי טיוטת כתב האישום

* בר נטל הלוואה של 225 אלף ליש"ט, בתיווכו של ארביב, מחברת גרוב הלונדונית.

* ארביב נקבע כערב לתשלום הריבית, אך בפועל העביר תשלומים להחזר ההלוואה בסך 123 אלף ליש"ט.

* התמורה לשוחד: בר פועל לקידום האינטרסים של ארביב ושאול לגזיאל בפריוקט מגדל התמרים ובבניין מכללת רמת-גן.

* בעקבות פתיחת חקירת המשטרה הפסיק ארביב את תשלום החזרי ההלוואה, ובר התחיל לשלמם בעצמו.