בדרך לירח

אחת היוזמות היותר מרתקות שמתגלגלות בימים אלה בישראל היא הפרויקט Space IL. יריב בש, מהנדס אלקטרוניקה ומחשבים; יהונתן ויינטראוב, מהנדס לוויינים ובוגר אוניברסיטת החלל של נאס"א; וכפיר דמרי, מהנדס תקשורת, הצטרפו לתחרות בינלאומית שעליה הכריזה גוגל. המשימה -להנחית על הירח חללית בלתי מאוישת, שתצטרך לנסוע לפחות 500 מטר על הקרקע ובו בזמן לשלוח לכדור הארץ שידורי וידיאו ותמונות. 29 קבוצות מ-17 מדינות שונות נרשמו לתחרות, והפרס למנצחים הוא 30 מיליון דולר, נוסף על תהילת עולם. גוגל צופה שהזוכים יגיעו לירח עד שנת 2015.

הקבוצה שהקימו השלושה, Space IL, היא היחידה מישראל. הרעיון להצטרף לתחרות נולד אצל שלושת היזמים בזמן שבילו בפאב לפני כחצי שנה. כיום הם פועלים במסגרת עמותה וסביבם 80 מתנדבים. בוועדה המייעצת לפרויקט נמצאים נשיא מכון ויצמן ויו"ר סוכנות החלל הישראלית, ואת הפרויקט מלווות דמויות בולטות בהיי-טק הישראלי, כמו ינקי מרגלית וזוהר לבקוביץ'. אם העמותה תזכה בתחרות, היא תפנה את כל כספי הזכייה כתרומה לקידום החינוך הטכנולוגי בישראל. על-פי היזם דמרי, " זה לא עוד סטארט-אפ מוצלח, זה הפרויקט הכי מלהיב שייצא מישראל בשנים האחרונות וחשוב לנו להראות את זה לבני הנוער".

ויינטראוב: "חשוב לנו להפוך את הפרויקט למשימה לאומית. בסוף, הנחיתה על הירח תהיה של כל המדינה. כשננחת, תהיה ישראל למדינה השלישית שהנחיתה חללית על הירח".

כמו בכל סטארט-אפ, גם ב-Space IL עוקבים אחרי המתחרים. לדברי היזמים הם מרגישים בנוח עם קצב ההתקדמות שלהם. בימים אלה הם עובדים על גיוס משאבים ועל שיווק ופרסום כדי להבטיח תמיכה רחבה בפרויקט בכל החזיתות האפשריות. . ויינטראוב אומר כי, "אנחנו בונים את החללית הכי קטנה שאי-פעם נחתה על הירח. במקום משימה אחת של נאס"א, נוכל לבצע עשרות משימות קטנות, מה שיכול לתת דחיפה רצינית למחקר מחוץ לכדור הארץ".

"לא פחות חשובה מהאתגר הטכנולוגי, היא הדרך", מוסיף דמרי, "אנחנו רוצים להלהיב את בני הנוער ולגרום להם לרצות ללכת בכיווני מדעים וטכנולוגיה. הפרויקט הזה יעזור לשדרג את המותג ישראל בעולם, ולקדם את ההסברה הישראלית".

שאלתי את היזמים מה ירצו לעשות ביום שאחרי. התשובות שלהם לא היו מפתיעות, אבל כן חיממו את הלב.

בש: "אני רוצה להמשיך להשפיע על הדור הבא של מדינת ישראל. זו ההשקעה הכי בטוחה בעתיד שלי ובעתיד של כולנו".

ויינטראוב: "כרגע הכי חשוב לזכות - גם בירח וגם בלבם של בני הנוער. אחר-כך נדון ביום שאחרי, כרגע יש לנו משימה".

דמרי: "כנראה לישון קצת ואז לחפש את האתגר הבא, כזה שיוכל, כמו הפרויקט הזה, לסייע ביצירת עתיד טוב יותר".

התחרות הבינלאומית נמצאת כעת בעיצומה, והטור הזה ימשיך לעקוב באהדה רבה אחרי המסע הישראלי הראשון לירח.

יזהר שי הוא שותף כללי בקיינן פרטנרס ומנהל פעילות הקרן בישראל