עוד סיבה להתעצבן: נופש בארץ עולה יותר מאשר נופש מבאירופה

גם החופשה עולה יותר: בדיקת "גלובס" מגלה כי משפחה ישראלית משלמת על מלון בבירות אירופה מחצית ממלון בת"א, אילת יקרה ב-30% מיוון, וכפר נופש בצפון עולה פי 2.5 מבהולנד

אחרי שחזרנו מצעדת המחאה על מחירי הדיור, ואחרי שהתרגזנו מכך שאנחנו משלמים יותר על מוצרי החלב, על מוצרי טואלטיקה ועל שירותי התקשורת, הנה עוד סיבה להתרגז: הישראלים משלמים על נופש בארץ הרבה יותר מדי.

אם גם אתם משפחה שרצתה לנפוש השנה בישראל (כי למה לא לפרגן לתיירות המקומית), אינכם חולמים: המחירים בארץ גבוהים בעשרות אחוזים מהמחירים בחו"ל. לא בכדי יוצא הישראלי לנפוש בשדות זרים (גם כאלה המתומחרים באירו). פשוט זול יותר שם.

"גלובס" השווה מחירי בתי-מלון בארץ ובעולם, וגילה, בין היתר, כי תל-אביב יקרה פי שניים מברצלונה. את בתי-המלון בחו"ל חיפשנו דרך אתר "פיינד הוטל", www.findhotel.com, הכולל מנוע חיפוש לדיל הזול ביותר לצד דירוג וביקורות.

חיפשנו סוף שבוע בתאריכים 18-21 לאוגוסט, למשפחה בת 4 נפשות. הדרישה: מלון 4 כוכבים עם דירוג של טוב מאוד ואילך (4 מתוך 5 לפחות) הממוקם במרכז העיר. תוצאות החיפוש הניבו במקרה הדל (ברצלונה) כ-200 בתי-מלון, ובלונדון ובפריז כ-400 בכל אחת.

כמה בתי-מלון בדירוג של 4 כוכבים יש בתל-אביב? לפי תוצאות האתר מדובר על 23 בתי-מלון העונים על דרישת החיפוש (חלק מהתוצאות היו מלון-דירות), וכשההיצע קטן, המחיר גדל. את המלון בתל-אביב חיפשנו באתר איסתא כדי לקבל מחיר לישראלי: לפי ההשוואה, מלון 4 כוכבים בתל-אביב (מלון טל) יקר פי שניים ממלון מרכזי בברצלונה.

את אתרי הנופש חיפשנו באתר הפופולרי "בוקינג", www.booking.com: זהו מנוע חיפוש הכולל סינון לפי קטגוריות. גם כאן התמקדנו בבתי-מלון בעלי דירוג של 8 לפחות (Very Good), גם אם לא היו הזולים בקטגוריה. לא "התפשרנו" על מחירים זולים או מיקומים פחות מרכזיים.

את המחירים בארץ חיפשנו באתר "איסתא" ובאתרי המלונות. התוצאה: מלון 4 כוכבים באילת יקר ב-60% ממלון בקוסטה בראווה וב-35% ממלון דומה בכרתים.

חופשה בצפון עולה פי שלושה מחופשה באיטליה

ולא רק בעיר הנופש. גם מחירי הצימרים בצפון גורמים להרמת גבה. "זו תופעה שאין לה אח ורע בעולם. איך ייתכן שמחיר של צימר בגליל מגיע למחיר של לילה במלון וולדורף אסטוריה בניו-יורק?", אומר יהודה זפרני, המשנה למנכ"ל אופיר טורס.

גם כפרי הנופש הפופולריים בקרב משפחות ישראליות, זולים בחו"ל: בכפר הנופש "בלה איטליה" באגם גארדה המחיר ללילה הוא כ-530 שקל (כ-110 אירו) לדירה ל-4 נפשות, ללא ארוחת בוקר. כפר הנופש ההולנדי פוסטיליון אוטרכט עולה 130 אירו ללילה ל-4 נפשות, כולל ארוחת בוקר. המחיר בכפר הנופש רמות או בגושרים מתחיל ב-1,600 שקל (לזוג ושני ילדים) לחדר ללילה, כולל ארוחת בוקר.

"כואב לי שאני ממליץ לתייר הישראלי לנסוע לחו"ל כדי שלא לשלם את המחירים בארץ, שהם מהגבוהים בעולם, ובעיקר כשאין לכך כל הצדקה", אומר סוכן נסיעות ותיק. "יספרו לך שעלויות התפעול בארץ גבוהות, אבל אני אספר לך שהחמדנות של בתי-המלון לסחוט את המחיר המקסימלי ולנצל את הביקושים היא הסיבה למחירים הגבוהים. את חושבת שבפריז או בברצלונה כוח העבודה זול יותר? אני תוהה מה הגבול של המחירים ולאן עוד נגיע. גם תעריפי השחיטה לוועדי העובדים גורמים לך ולי לשלם יותר. הלקוח הרגיל מסבסד את ההנחה שמקבלות קבוצות מאורגנות".

ואכן, הישראלים לא מיהרו השנה להזמין נופש באילת. "עד לפני חודש המחירים באילת היו בשמיים, והחדרים נותרו מיותמים", מוסיף זפרני. "לטעמי קצת מאוחר מדי, בתי-המלון באילת יוצאים עכשיו במבצעים של לילה שלישי או רביעי חינם. מה שמעיד על מצב התפוסה בעיר".

גם אייל קשדן, מנכ"ל השטיח המעופף, סבור כי שם המשחק הוא היצע וביקוש והצרכנים צריכים להבין את עמדתם במשוואה. "אם הצרכנים יצביעו ברגליים המחירים, ירדו. לראיה - מבצעים באילת שמוצעים כבר במהלך הקיץ זה משהו שלא ראינו כבר שנים, והם תוצר ישיר של ביקושים שאינם בגדר שיא ליולי-אוגוסט, גם בגלל כמות נמוכה יחסית של תיירים מחו"ל בשל המצב הגיאו-פוליטי".

מרתיע גם תיירים מחו"ל

המחירים בחו"ל מתייחסים לתעריף לתייר, והם עשויים לרדת כשמדובר על תייר מקומי בספרד או ביוון לדוגמה, בדומה לתעריף שמשלם הישראלי בבתי-המלון בארץ, שלרוב נמוכים ביחס למחיר שמשלם תייר (לא במסגרת דיל או חבילה).

אבל כדי לצאת וליהנות מהמחיר המוזל מעבר לים יש להוסיף את רכיב הטיסה ובחלק מהמקרים גם רכב להשכרה. במקרים רבים, חבילות נופש הכוללות טיסה ורכב עשויים להתחרות במחיר של בית-מלון בלבד בארץ, אבל לא תמיד, כך שהתייר הישראלי ייצא לנפוש בישראל וישלם הרבה יותר מהתייר המקומי ביוון, בספרד ובהולנד.

גם לתייר מחו"ל המבלה בישראל החופשה בארץ נחשבת יקרה: התעריפים לתיירים יקרים יותר ועשויים להבריח תיירים ליעדים אחרים, וזאת מבלי להזכיר את המצב הביטחוני באזור (כרגע אצל המדינות השכנות למשל), המבריח בעצמו תיירים ליעדים נייטראליים.

תגובות: "בגלל המיסוי ועלויות התפעול"

* נציגי רשתות בתי-המלון לא הסכימו להתראיין (אלא במתכונת אוף-רקורד).

* התאחדות המלונות: "המחירים בהלימה ליוקר המחיה בישראל"

בהתאחדות המלונות טוענים כי מחירי המלונות הם בהלימה ליוקר המחיה בארץ: "בין השנים 2000 ל-2008, בתי-המלון הציגו הפסדים", אומרת דוברת ההתאחדות, פנינה שלו, "רק בשנתיים האחרונות המאזנים הציגו מגמה חיובית. השוואת מחירי המלונות בארץ למחירים בחו"ל היא לא הוגנת, משום שבכל רגע נתון קיימים גורמים משתנים (עסקאות קבוצתיות מול תעריף לאורח בודד). הנתונים הנכונים להשוואה הם הפדיון ללינה מול הוצאות ורווח תפעולי".

לדבריה, המדינה מתעמרת בתיירנים ולא מאפשרת לפתח כושר תחרות מול העולם. באיטליה ובאוסטריה פוחתים המסים בעונות 'יבשות' בשיעורים של 30%-50%, בארץ זה לא קיים.

יש כמה סיבות למחירים הגבוהים:

- עלויות תפעול: גבוהות ביחס למלונות באירופה ואגן הים התיכון.

- מיסוי חריג: הארנונה למלון יקרה פי 3 מגרמניה ומשוויץ. בטורקיה ובקפריסין אין ארנונה כלל.

- יוקר המחיה: גם בית-המלון משלם יותר על מוצרי מזון, חשמל ומים.

- עלויות כוח-אדם: גבוהות בשל חוקי עבודה והסכמי שכר. השכר הממוצע לשכיר במלון הוא 6,300 שקל. כמות עובדים גדולה לעומת חו"ל, וכוללת מאבטחים ומשגיחי כשרות.

- היצע נמוך: יזמים ישראלים מעדיפים להשקיע בחו"ל בשל עלויות הקמה ותפעול שהם נמוכים בהרבה מישראל.

* משרד התיירות: "נגדיל תחרות"

במשרד התיירות מדווחים על 250 מיליון שקל שהוזרמו ב-2010 כסיוע ליזמים. "הסיוע נעשה על-ידי מענקים. אלה כוללים מענקים להקמת מלונות בהתאם למפת אזורי העדיפות הלאומית בתיירות.

"בימים הקרובים יגיש שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, החלטת ממשלה, במסגרתה יתווספו הגליל התחתון, עמק בית-שאן ואילת למפת אזורי העדיפות בתיירות, וכך יתאפשר מתן מענקים גם לאזורים אלה, בגובה של עד 20% מהשקעת היזם. ב-2011 ייבנו כ-3,100 חדרי מלון בסיוע משרד התיירות.

"משרד התיירות מודע לתקורות הגבוהות בהן נושאים המלונאים ופועל מול מקבלי ההחלטות והגורמים השונים בממשלה, כדי למצוא מנגנוני סיוע למלונאים גם בתחום זה".

לילה במלון 4 כוכבים
 לילה במלון 4 כוכבים

שלוש סיבות שבגללן הישראלים נופשים בחול
 שלוש סיבות שבגללן הישראלים נופשים בחול