סקר "גלובס": אפקט שליט - נתניהו והליכוד ממריאים ל-33 מנדטים, גוש הימין-חרדים בשיא של 70 מנדטים

שחרור גלעד שליט זיכה את נתניהו בתמיכה הציבורית הגבוהה ביותר מאז הבחירות ■ 80% מהליכודניקים שהצביעו עבור המפלגה ב-2009 יצביעו שוב עבור נתניהו ■ העבודה בראשות שלי יחימוביץ' - 20 מנדטים; קדימה - 17 מנדטים בלבד

יו"ר הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין, נפגש השבוע עם השגריר האמריקני, דניאל שפירו, שביקש לשמוע הערכת מצב פוליטית. מי שנכח בפגישה תהה מה שמו לריבלין במשקה. 'נתניהו חזק יותר מאי פעם על רקע האירועים האחרונים (הנאום באו"ם והחזרת גלעד שליט - ל.ו)', אמר ריבלין לבן-שיחו. 'הוא כל-כך חזק, עד כדי כך שיכולת הסחיטה של השותפות הקואליציוניות לא קיימת. מבחינתו לצאת היום לבחירות זה לא איום, זה יתרון', המשיך ריבלין להפתיע, בהתחשב בהיסטורית היחסים שלו עם ראש ההממשלה. 'אם כשיצאנו לפגרה חשבנו שהמושב שייפתח השבוע יהיה האחרון', הוסיף היו"ר, 'לא מן הנמנע שהכנסת תפתח את המושב החמישי שלה' (מאורע היסטורי בפני עצמו).

אין ספק שתוצאות סקר שביצע מכון המחקר של רפי סמית עבור "גלובס" מעידות שהחודש האחרון היה ירח הדבש של נתניהו. החודש הזה, שהתחיל בנאום רה"מ באו"ם לסיכול יוזמת אבו מאזן להכרה במדינה פלסטינית והגיע לשיאו עם ההצדעה של גלעד שליט בפתח המסוק, זיכה את נתניהו בתמיכה הציבורית הגבוהה ביותר מאז הבחירות ואת הליכוד ב-33 מנדטים. הליכודניקים מרוצים מנתניהו עוד יותר: כמעט 80% מאלו שהצביעו עבור המפלגה ב-2009 מצביעים שוב עבורו. גוש הימין-חרדים מתייצב על שיא של 70 מנדטים.

נתניהו יכול בהחלט להתבשם מהסקרים אבל כדאי שיזכור את אמירתו של הנשיא פרס שסקרים הם כמו בושם. טוב להריח, לא טוב לשתות. ככל שעובר הזמן עשוי גלעד להתחזק, ונתניהו עלול להיחלש.

אפקט שליט הגדיל את הפער בין מפלגת השלטון למפלגתה של ציפי לבני. מגמת איבוד התמיכה בקדימה, שהחלה עם תחילת המחאה החברתית, נמשכת, והיא יורדת לשפל של 17 מנדטים. לאחר שיו"ר המפלגה לא השכילה לנצל את המומנטום של המחאה כדי למנף את עצמה, הגיעו התבטאויותיה על עסקת שליט והן דירדרו אותה עוד יותר בסקרים. הניסוח המקומם שבו השתמשה כשתיארה את סיקור חזרתו של שליט כתוכנית ריאליטי, פגע כנראה לישראלים בנקודה רגישה. ועוד לא הזכרנו את שאול מופז שנושף בעורפה.

הציבור מעדיף לתת גב לתומכי העסקה. הסקר מוכיח בצורה מאוד ברורה שהציבור זוכר רק את הרווח שבצד העסקה בטווח הקצר, ונמנע מלהתמודד עם ההשלכות השליליות שלה. מי שטען - כמו לבני וליברמן, שהביע ביושר את עמדתו - שיש סכנה בעסקה לטווח הארוך - מאבד מנדטים.

שלי יחימוביץ', לעומת זאת, ממקום מושבה באופוזיציה נתנה גיבוי לעסקה וזכתה ברווח מיידי. העבודה בראשותה זוכה ל-20 מנדטים והיא הופכת למפלגה השנייה בגודלה. קרב הנשים השאיר את מי שמילאה פיה מים - עם סל ריק ממנדטים. נתניהו והליכוד קוצרים דיבידנדים מטיפוחה של יחימוביץ'. תמיכת הליכוד בה מביאה תוצאות. היא מכה בקדימה ומתחזקת על חשבונה. יחימוביץ' שותה את המנדטים מקדימה לא עם קשית, עם צינורית.

בחדר עם עובדיה

במשך השנים הפך ביקורם של רה"מ ונשיא המדינה בבית הרב עובדיה יוסף בסוכות למסורת. השנה, כשפורקה הסוכה בסוף החג, נרשמה בה רק נוכחותו של פרס. עם אהדה כזו בסקרים, מה הפלא שנתניהו בחר להמשיך להפיק את פסטיבל שליט ולא מצא זמן לקפוץ לבית הרב. עם תום חול המועד והפסטיבל, חשב מישהו בלשכת נתניהו שאולי בכל זאת כדאי לקפוץ לבית הרב ונקבעה פגישה. בוטלה. נקבעה. בוטלה שוב ולבסוף הגיע רה"מ ביום א' ב-23:00 לבית הרב. הבית ברחוב הקבלן בירושלים הוצף מאבטחים.

בפגישה נכחו רק נתניהו, הרב והשרים אלי ישי ואריאל אטיאס. אנשי רה"מ הושארו מחוץ לחדר. גם עוזרו האישי של הרב נותר בחוץ. את מכשירי הטלפון הניידים התבקשו ישי ואטיאס להפקיד בחוץ. אפילו המאבטחים נדרשו לצאת החוצה. הפגישה, צריך להזכיר, לא התקיימה בחדר הקבינט אלא בחדרו של הרב.

מה חלק רה"מ עם השרים ועם מנהיגם הרוחני רק אלוהים יודע. בתום הדרמה הודיע רועי לחמנוביץ', יועץ התקשורת של ישי, שהרב חיזק את ידי נתניהו על עסקת שליט, קרא לו להשתדל יותר בעניין ג'ונתן פולארד ואילן גרפל ואיחל לו יום הולדת שמח. שיא חדש בדרמה מבית היוצר של לשכת רה"מ. פרק נוסף בחטופים?

פוזלים לקלפי

נתניהו יחזור בשבוע הבא לכנסת אחרי שלושה חודשי פגרה מענגים במיוחד: ללא קריאות ביניים, ללא רעשי רקע מהספסלים האחוריים, בלי הצווחות של ח"כים מקדימה. הוא ינחת היישר לקלחת של מושב החורף הסוער, לצעקות וגם לקללות.

ביום שני תהיה מליאת הכנסת מלאה מתמיד. נשיא המדינה, רה"מ, יו"ר האופוזיציה ויו"ר הכנסת יישאו נאומים חגיגיים. היציע יהיה מלא. נתניהו ודאי יקדיש חלק מנאומו לעסקת שליט. אח, לו רק היה מצליח לגרור את שליט גם למושב הפתיחה של הכנסת ולהצטלם שוב, ולזכות בעוד כמה דקות תהילה. במקום זה הוא יחטוף קריאות ביניים.

לשכתו עשתה לא מעט כדי לשכנע את משפחת שליט לשבת ביציע האורחים עם פתיחת המושב. גם ריבלין הציע לשליטים להיות אורחי הכבוד, אבל התקווה נגוזה, כשהמשפחה הבהירה כי גלעד צריך להתאושש הרחק מעין הציבור.

ריבלין ידבר דווקא על המחאה החברתית שחשפה את הכנסת במערומיה ללא אג'נדה חברתית. העם , הוא יאמר, הקדים את הכנסת שנות אור. הוא צפוי לשאת נאום נוקב. כדרכו, הוא לא יוותר על האפשרות לעקוץ את האופוזיציה. ודאי יהיה לו גם מה לומר לנתניהו.

ייתכן שפתיחת המושב עלולה לסמן את סיומו של אותו ירח דבש. אמצע הקדנציה מאחוריו, על זה אין חולק גם בקרב האופטימיים שמאמינים שהבחירות לא יוקדמו. הבחירות הבאות יותר קרובות מאלו שהיו, גם אם יתקיימו במועדן, נובמבר 2013. ח"כים שמריחים בחירות יהפכו בחודשים הקרובים לנועזים יותר, ויפזלו יותר לעבר הבוחר והרחוב.

הח"כים הפחות צייתניים בליכוד יהפכו לוחמניים יותר, ליברמן יהלך איימים על רה"מ ואפילו הח"כים של קדימה יצטרכו להיות אקטיביים, לשם שינוי, אחרת ימצאו את עצמם שנתיים נוספות על ספסלי האופוזיציה. ועוד לא התחלנו לדבר על הבעיות הכלכליות הצפויות, על טרכטנברג, הריכוזיות, עופר עיני ועובדי הקבלן, המתמחים בבתי החולים, שמצבם רק החריף, והמחאה החברתית שיכולה לשוב ולבעבע כבר בשבת הקרובה.

סקר רפי סמית-"גלובס" מגלה כי הגיבוי שמעניק הציבור להצלחות של נתניהו הוא קצר מועד. אותם אלו שנותנים לרה"מ גב על הפעילות המדינית, אומרים במקביל לרופאים המתמחים: צאו לרחוב. 72% מכלל הציבור תומכים בהמשך מאבק המתמחים. הנתון הזה יכול לאותת למארגני ההפגנה שהציבור מאשר להם לחזור לפעילות. אם עוד לפני שחזרה המחאה לרחובות, כמעט שלושה רבעים מהציבור תומכים בה, השמיים הם הגבול מבחינתם.

למי היית מצביע אם הבחירות היו נערכות היום
 למי היית מצביע אם הבחירות היו נערכות היום