למרות המודעות לסרטן העור, חופי הים יהיו מלאים גם הקיץ. בעוד חלקנו יתחבאו במזגן, אחרים לא יכולים לוותר על אקט הצלייה גם בשיא הקרינה, למרות המודעות לסכנות שבסרטן העור. מחקר חדש מגלה כי החשיפה לשמש היא התמכרות לכל דבר.
מעבר לנזקים שהיא גורמת, לשמש מגוון השפעות המיטיבות עם הגוף - למשל, היא מעודדת הפרשה של ויטמין D וגם מסנכרנת את השעון הביולוגי. המחקר מגלה כי חשיפה מרובה לשמש מתחילה גם תהליך נוסף, של הפרשת אנדורפינים - חומרים חיוביים שיוצרים גם את "האופוריה של האצנים" - ופועלים על מנגנון דומה לזה עליו פועל ההרואין. כך, מי ששוכב על גבי מגבת על חוף הים באופן יומיומי, עשוי לחוות אופוריה.
אנדורפינים הם עניין ממכר, ולכן מי שהתרגל בעבר לחשיפה מרובה לשמש, יימשך לחום ולאור באופן מוגבר. לדברי פרופ' דיוויד פישר מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, מכותבי המאמר הנוכחי שהתפרסם בכתב העת Cell, "הממצאים שלנו מראים כי ההחלטה להגן על עצמנו משמש הינה במקרים מסוימים, ממש התנהגות של גמילה. חלק נכבד מהאנשים שזיהינו כ'מחפשי קרינת UV', מתנהגים באופן העונה לקריטריונים של התמכרות".
המחקר הראה כי גם אצל עכברים, ישנה משיכה מוגברת לשמש לאחר חשיפה ממושכת. כשהופסקה החשיפה של העכברים לשמש, לאחר שישה שבועות של חשיפה מוגברת, הם הגיבו בתסמיני "קריז" של ממש. כמו כן, כאשר נתנו לעכברים שנחשפו לשמש חומר החוסם את ההשפעה של אנדורפינים, הם הגיבו באותה הצורה, בעוד לעכברים שלא נחשפו לשמש (ולכן כנראה לא התמכרו) לא היה אכפת. כך הוכרע כי המנגנון האנדורפיני, הוא זה שיוצר את התופעה.
"נראה כי האבולוציה הפכה אותנו למכורים לקרינת UV", אומר פישר.
חשיפה הדרגתית
מה אפשר לעשות אם כבר יצאתם לשמש ונחשפתם אליה, למרות האזהרות? שאלה זו עמדה בבסיס דיון במפגש שולחן עגול שנערך לפני כחודש על ידי חברת ד"ר פישר (אין קשר לפרופ' פישר, כותב המאמר לעיל), וזאת כחלק מסדרה של מפגשים בנושא בריאות שעורכת החברה.
במפגש הוצגו מחקרים שהראו כי בעקבות החשיפה לשמש (וגם כשאין כוויית שמש של ממש, אלא רק נזק מצטבר) נכנסת לפעולה מערכת של תיקון בתוך התא, במשך 72 שעות אחרי החשיפה. "כיום אנחנו נותנים לגוף להתמודד לבדו", אומרת ד"ר נורית הראל, יו"ר משותף בתשלובת ד"ר פישר. "וכתוצאה מכך אנחנו רואים הזדקנות מוקדמת של העור".
ההמלצה היום לטיפול בכווית שמש, לפי האגודה האמריקאית של רופאי העור הינה קירור המקום, הוספת לחות, שימוש במשחות נוגדות דלקת ושתיית מים מרובה. ישנן עבודות המראות שתזונה ייעודית, עשירה בנוגדי חמצון, הן לפני והן אחרי החשיפה לשמש, משפרת את רגישות העור ואת יכולת התיקון שלו. על פי חלק מן המומחים, כדאי לצרוך (או למרוח) אנטי-אוקסידנטים כחצי שעה אחרי החשיפה לשמש, כדי להשיג את התועלת.
ד"ר דיקלה דהן שריקי, עוזרת ראשית לאחראי על בריאות הציבור במשרד הבריאות, ציינה במפגש שהסיכון לתחלואה בסרטן עור, מחשיפה לשמש לסירוגין, גדול יותר מאשר חשיפה יומיומית. זו הסיבה שמשרד הבריאות הוביל מדיניות הצללה בגנים ובפארקי מים גם באזורי ההמתנה. לדברי ד"ר דהן אנשים שהולכים עם הילד לפארק אך רוב היום ספונים במשרדים, הם בעלי סיכון גדול יותר לחלות בסרטן מאדם הנחשף לשמש באופן יומיומי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.