"לא מאמין שהכל יהיה רובוטיקה בבנק, צריך גם את הגורם האנושי"

יו"ר בנה"פ לרגל השקת תחרות BANKAPP: "טכנולוגיה יכולה להביא לייעול, אבל בפועל רואים גם בעולם גידול במספר הסניפים הבנקאיים שנפתחים"

יאיר סרוסי / צילום: מתוך הוידאו
יאיר סרוסי / צילום: מתוך הוידאו

השעה: 17:00. המקום: תיאטרון יפו ת"א. האירוע: יריית הפתיחה של תחרות BANKAPP לפיתוח אפליקציות מובייל פיננסיות שמתבססות על Open API ייחודי שפיתח בנק הפועלים. האירוע רק נפתח והמקום מתחיל להתמלא ביזמים צעירים, סטארט-אפיסטים שבאו לנסות את מזלם בפיתוח אפיליקציות מובייל לעולם הבנקאות, אולי יזכו בשיתוף פעולה או בהשקעה אסטרטגית מהבנק. הרבה תקווה יש פה והרבה חדוות יצירה. באיזשהו שלב, יאיר סרוסי, יו"ר בנק הפועלים, מגיע גם הוא. לא פורמלי מדי ומבלי למשוך הרבה תשומת לב הוא מתחיל להסתובב בין האורחים. בודק מי נמצא. משוחח עם מספר סטארט-אפיסטים, ומשתדל להיות מעורב.

אני מבקשת לראיין אותו. הוא מבקש קצת זמן, כדי לראות להמשיך להתסובב עוד עד שיעלה לדבר. הגיוני. בסה"כ מדובר באירוע שהוא בעצם הבייבי שלו. "הייתי הרבה שנים בעולם ההייטק. אני בא משם, בין השאר הייתי ממקימי תכנית 'יוזמה' המיתולוגית שהוביל יגאל ארליך בשנות ה-90 ושבזכותה הממשלה נבנתה תעשיית הון-סיכון בישראל. הממשלה נתנה תעדוף לחברות ההייטק הישראליות, ובזכות התכנית תעשיית ההייטק בישראל קבלה תנופה. הובלתי הנפקות בנסדא"ק, השקעתי בחברות, הייתי חבר בדירקטוריונים של חברות טכנולוגיה, הנושא אצלי בוורידים", הוא מספר בגאווה. ומוסיף כי יש צורך ממשי לקדם את נושא הפינטק בישראל.

"מה שאנחנו רואים היום הוא שמהירות השינוי בתחום השירות הבנקאי גדלה מאוד", אומר סרוסי. "הדבר נובע מהדרך בה הלקוח מצפה לקבל שרות ומהתשתית הטכנולוגית שהתפתחה. הבנק עובר שינוי מחויב המציאות. כל הסביבה השתנתה. הצורך בחדשנות בנקאית הולך ומתפתח. זה כבר לא עניין דורי. השימוש באינטרנט ובמובייל כיום הוא גבוה בקרב כלל האוכלוסיה והשינוי מתגבר מידי יום פריצת הדרך היא המפגש בין הסמארטפון לרשתות החברתיות ולביג-דאטה".

- אבל יש בעיות רגולטוריות לשינוים האלה שאתה מדבר עליהם.

"הצד הרגולטורי מתחיל להתאים עצמו לצד הטכנולוגי ואחד הנושאים שמעסיקים בעיקר את העולם העסקי הוא אבטחת המידע".

- היכן ישראל ממוקמת בתחום הפינטק בעולם?

"יש כאן טכנולוגיות מתקדמות מאוד בנושא סייבר והרבה יצירתיות בנושאים כמו וידאו ועיבוד נתונים. כמו בכל דבר אנחנו מחד מתקדמים, מאידך יש מה ללמוד בחו"ל. בבנקאות יש הבדל ניכר בין אזורים שונים בעולם ואנחנו במקום טוב באמצע מבחינה טכנולוגית, אבל קצב השינוי מהיר. בכל יום מרגישים בארץ את השינוי בחברות טכנולוגיות לתחום הפיננסי. לפני כשלוש שנים החלטנו שלבנק יש מטרה לייצר חיבור בין הבנק לסטארט-אפים. תוכנית הפינטק, שחושפת אותנו לטכנולוגיות חדשניות לתחום הפיננסי ומאפשרת ליזמים להטמיע את הטכנולוגיות בתוך הבנק. פגשנו כ-170 חברות כאלה, מתוכן הטמענו כעשר טכנולוגיות ואני צופה כי בשנה הבאה נטמיע מספר דומה. מאז הנושא רק התקדם ולתחרות הזו כבר נרשמו 470 חברות. דבר שמעיד על התקדמות משמעותית והרבה עניין.

"כמות הכישרון שאנחנו פוגשים היא מדהימה, כולל בסדרת מפגשים שאנחנו עורכים בקמפוס הבנק בשפיים ובאירועים רבים נוספים. כל המהלכים האלה, כולל תחרות האפליקציות החדשה, מהווים כר נרחב לאופטימיות ביכולת שלנו לבצע קפיצת מדרגה בתחום הבנקאי".

- איך מסתדר בנק, ועוד בנק גדול כל כך שנחשב כארגון גדול וביורוקרטי שכל דבר אצלו כרוך בתהליך ארוך ומייגע, עם רעיונות של יזמים יצירתיים ומהירים?

"אין כל כך ברירה, קצב השינוי כאמור הוא מהיר והבנק חייב להסתגל. חלק מזה הוא התחרות שאנו משיקים כאן. היא יוצרת פתיחות וקשר עם הציבור ועם החברות. זו החוכמה. ככל שאני מקדים לפתוח את הארגון ואני מאפשר ליזמים להתחבר לפיתוחים שלנו, כך אקדים להבין את השוק המתפתח סביבי. יש כאן מאות אנשי מיחשוב. זה סוג של צעד שמאפשר שיתופי פעולה בין אירגון גדול לחברות קטנות. גם בתוך הבנק נערכנו לכך. הטכנולוגיה היא גם מאיץ לשינוי תרבותי, פחות היררכית, יותר מהירה וגמישה".

- אילו טכנולוגיות בעיקר מעניינות אתכם?

"כאמור, נושא שמעסיק אותנו הרבה הוא אבטחה וכל נושא שהוא המעבר לדיגיטיזציה. נושא האפליקציות מאוד מעסיק אותנו לכן בחרנו שהתחרות תהיה פיתוח אפליקציות כי הסלולר הוא ההווה וכנראה גם העתיד. אין אחד שלא גולש בסמארטפון והדרישות הבנקאיות מהסלולר גוברות. בנוסף ישנו עניין הפילוח והדיוק בשירותים שאנחנו מציעים ללקוחות. ככל שנהיה יותר מדויקים חווית הלקוח תשתפר וגם יעילות הבנק".

- מה החזון שלך?

"החזון שלי הוא לתת שירות סימסלס ללקוחות, שהוא הכי נוח, ויעיל ובכל דרך שייבחר ושתמיד תהיה לו גם גישה אנושית. אני לא מאמין שהכל יהיה רובוטיקה, צריך גם את הגורם האנושי".

- ובכל זאת הרובוטיקה לא מבטלת את העובדים, כל המהות של הטכנולוגיה זה התייעלות וחסכון בכוח אדם.

"טכנולוגיה יכולה להביא להתייעלות אך יתרונה העיקרי בעליית האפקטיביות של העבודה, עלייה בפריון. אולם בעולם אנחנו רואים בד בבד גם המשך פתיחת סניפים פיסיים. ויש גם עליות רגולציה עצומות, דרישות לניהול סיכונים ועוד. אני מעריך כי נראה בכל יום את היצע האמצעים הטכנולוגיים גדל אך השינויים יערכו על פני מספר שנים. הדבר היחידי הקבוע הוא השינוי".

כשהמובייל פוגש את הפיננסים

ב-22 בספטמבר השיק בנק הפועלים את תחרות BANKAPP לפיתוח אפליקציות מובייל פיננסיות שמתבססות על Open API ייחודי שפיתח הבנק. התחרות מעוררת עניין רב בקהילת היזמים ונרשמו אליה כ-480 יזמים ומיזמים מספר גבוה בהרבה מההערכות המוקדמות. המהלך החדשני נועד לאפשר ליזמים ומפתחים שרוצים להמציא את האפליקציה הבאה, לקבל גישה למידע וליכולות שיש לבנק עצמו, תחת מעטפת אבטחת המידע והפרטיות הנדרשת וליצור שיתופי פעולה עם הבנק.

תחרות BANKAPP תסתייים ב-23 בנובמבר 2014, ב-Demo Day במסגרתו יציגו 10 הפיינליסטים שייבחרו את האפליקציות שפותחו בפני חבר שופטים הכולל שמות מהמוכרים ביותר בקהילת האנג'לים וההון סיכון בישראל, וכן מומחי מובייל וחדשנות מחו"ל. לזוכים מובטחים פרסים כספיים גבוהים וכן הטבות נוספות, כגון מקום במתחם העבודה החדש MindSpace שנפתח בשדרות רוטשילד וכניסה אוטומטית לשלב הסינון הסופי בתוכנית האקסלרטור של Citi Bank. מחויבות ורצינות הבנק משתקפת בכך שלזוכה במקום הראשון יוענקו 100 אלף שקל ואפשרות להשקעה נוספת של עד מיליון שקל לפי מידת התאמתו למסגרת תוכנית הפינטק של בנק הפועלים.