מדד גלובס-פרומתאוס הכה את מדדי ההשוואה במאי

מדד החברות הישראליות בוול סטריט עלה בחודש החולף ב-2.8%, בעוד הנאסד"ק עלה ב-2.6% ומדד ת"א 100 רשם עלייה צנועה של כ-2% ■ תת-מדד הטכנולוגיה זינק בכ-3.8%

בניין סולאראדג' / צילום: איל יצהר
בניין סולאראדג' / צילום: איל יצהר

חודש מאי היה חודש חיובי לחברות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט, וכך לראשונה מאז השקתו (לפני כחודשיים) מדד גלובס-פרומתאוס, העוקב אחרי 122 חברות ישראליות שנסחרות בארה"ב, הכה את שני מדדי ההשוואה. המדד עלה ב-2.8% במאי (ומתחילת השנה בשיעור של 6.8%), כשמדד נאסד"ק עלה בחודש החולף ב-2.6% (עלייה של 7% מתחילת השנה) ומדד ת"א 100 רשם עלייה צנועה של כ-2% (13.3% מתחילת השנה).

מדד גלובס-פרומתאוס, של "גלובס" וחברת הייעוץ הכלכלי פרומתאוס, שבהובלת יובל זילברשטיין ואייל שבח, רשם מגמת עלייה מתונה לאורך החודש בהובלת מניות הטכנולוגיה, ביניהן ניתן לציין את מלאנוקס, מובילאיי ו-ורינט, וכן בהובלת חברות התרופות פריגו ותרו.

מאי היה חודש רגוע יחסית מבחינת הפעילות של החברות הישראליות הציבוריות בארה"ב, עם הנפקה משנית בודדת בנאסד"ק של חברת הביומד הקטנה ביונדווקס, המפתחת חיסון אוניברסלי לשפעת. הגיוס, בהיקף כ-10 מיליון דולר, בוצע בדיסקאונט של כ-25% לעומת מחיר הסגירה של המניה בארץ. בעקבות ההנפקה, צללה מנייתה בת"א בעשרות אחוזים.

חברה שריכזה עניין מיוחד בחודש האחרון הייתה לומניס, שחקנית מפתח בענף הלייזר הרפואי והקוסמטי, וזאת על רקע דיווחים בדבר מגעים לרכישתה. "ישראל היא מובילת שוק בתחום הלייזר הקוסמטי והרפואי, לאחר שהצמיחה מספר חברות בולטות בתחום, כגון לומניס וסינרון הציבוריות, אלמה לייזרס הפרטית שנמכרה לפני שנתיים לפוסון פארמה הסינית בכ-240 מיליון דולר, וחברות נוספות", אומר אייל שבח, שותף בפרומתאוס.

דיווחים על מו"מ למכירת לומניס לחברת השקעות סינית לפי שווי של 450-500 מיליון דולר הקפיצו את מנייתה ב-8%. שווי החברה היום הוא 435 מיליון דולר, גבוה מעט משוויה מיד אחרי הנפקתה בפברואר 2014 (כ-420 מיליון דולר).

לומניס, כאמור, מייצרת ומשווקת מוצרי לייזר ואור לשימושים רפואיים ואסתטיים, וכן מכשור רפואי בטכנולוגיית גלי רדיו המשמשים לכירורגיה וטיפולי עיניים. "בשנה האחרונה לומניס נסחרת לפי מכפיל EBITDA ממוצע של 10, שאינו גבוה בהשוואה למכפילים הנהוגים בחברות בתחומי הטכנולוגיה והביומד", אומר שבח. "להערכתנו, הסיבה לכך הינה התפיסה ביחס לפוטנציאל הצמיחה המוגבל יחסית בשוק. לומניס נסחרת כיום לפי שווי של פי 3 ו-4 מהשווי לפיו נמחקה ממסחר ב-2006, לאחר רכישתה על-ידי קרן ויולה ושותפותיה, ומהווה דוגמה למהלך turnaround מוצלח. לאחר שנים קשות, אסטרטגיה מוצלחת העבירה אותה לפסי רווח וצמיחה, והסדר חוב עם הבנק סייע לה לפנות משאבים לשיווק ופיתוח. המעבר לרווחיות משמעו שהחברה גם נהנית ממגן מס גדול בזכות ההפסד הצבור שלה בסך של כ-240 מיליון דולר, התורם אף הם לשוויה".

חודש טוב למרבית מניות הביומד

בין החברות במדד גלובס-פרומתאוס ישנן 40 חברות המתמחות במדעי החיים. אלו מרכיבות את תת-מדד גלובס-פרומתאוס למדעי החיים, ובחודש מאי הן רשמו עלייה של 4%. בסך הכול, משלים המדד עלייה של 9.6% מתחילת השנה. במקביל, מדד נאסד"ק ביומד (NBI) עלה ב-9.2% במאי, ומדד ת"א ביומד התחזק ב-0.6% במהלך החודש.

כלכלני פרומתאוס מציינים כי מאי היה חודש טוב למרבית מניות הביומד. מי שריכזה עניין הייתה חברת הביופרמצבטיקה הקטנה וסקולר ביוג'ניקס (VBL), המפתחת טיפולים חדשניים בתחום כלי הדם, שמנייתה זינקה בכ-119%. בנוסף יש לציין את חברת פואמיקס, המפתחת תרופות למחלות עור על בסיס קצף, שבחודש אפריל גייסה כ-60 מיליון דולר, ובמאי מנייתה זינקה ב-26%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה, המורכב מ-54 חברות המתמחות בתחומי הטכנולוגיה השונים, רשם עלייה חדה של כ-3.8% במהלך חודש מאי. עלייה זו גבוהה ביחס למדד נאסד"ק 100 טכנולוגיה (NDXT) שעלה ב-3.3%; במקביל, מדד ת"א טכנולוגיה מנגד הציג חודש נוסף של תשואה שלילית, עם ירידה של 1.4% במאי.

בתחום זה, בלטה חברת האנרגיה הסולארית סולאראדג', שהונפקה בסוף חודש מארס השנה בשווי של 685 מיליון דולר "אחרי הכסף". לאחר עלייה של 14% בחודש אפריל, המשיכה החברה את הכיוון החיובי, ורשמה במאי זינוק גדול עם תשואה של כ-50%, שהביא לזינוק של יותר מ-100% במחיר המניה מאז ההנפקה, ולשווי שוק של 1.5 מיליארד דולר. בפרומתאוס מציינים כי מה שתמך בהמשך הזינוק במחיר המניה היה פרסום דוחות הרבעון השלישי של סולאראדג', שהציגו צמיחה של 18% במכירות לעומת הרבעון המקביל. בנוסף, במהלך החודש דווח על הסכם לשיתוף פעולה בין החברה לבין חברת טסלה, במסגרתו ישולבו מערכת אחסון האנרגיה החדשה שמייצרת טסלה והמערכות שמפתחת סולאראדג'.

גם מנייתה של מפתחת מערכות אבטחת המידע הישראלית שייסד שלמה קרמר, אימפרבה, זינקה החודש בשיעור דו-ספרתי של 33% לשווי של כ-1.87 מיליארד דולר, זאת בין השאר בעקבות זינוק בהכנסות החברה ברבעון הראשון של 2015, בשיעור של 42% לעומת הרבעון המקביל ל-45 מיליון דולר. "החברה עדיין נמצאת בהפסד תפעולי של כ-20 מיליון דולר", מציין שבח ומדגיש כי "אימפרבה צופה שהכנסותיה ימשיכו לצמוח גם ברבעונים הבאים של השנה. חשוב לציין שבאפריל 2014, הפעם הקודמת שמחיר המניה הגיע לרמה של 60 דולר, הוא נחתך בפתאומיות ב-70% וירד מתחת ל-20 דולר, בעקבות פרסום דוחות לא טובים. מאז, במהלך השנה האחרונה זוכים המשקיעים לנחת, ובשלהי חודש מאי הצליחה החברה לראשונה לעבור את שווי השוק שהיה לפני הקריסה".

המדד, שהורכב ע"י כלכלני פרומתאוס ייעוץ כלכלי, מייצג את כלל החברות הישראליות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב - נאסד"ק ובורסת ניו יורק, כולל חברות שנרשמו ברישום כפול. חישוב המדד החל בתחילת 2015 ועמד על 1,000 נקודות ביום השקתו. משקל כל חברה נקבע בהתאם לשווי השוק שלה, אך לא יעלה על 10% מסך המדד. פרומתאוס ומנהליה ביצעו בשנים האחרונות עבודות כלכליות לחברות במדד. העבודה אינה מהווה ייעוץ ואין לראות בה תחליף לייעוץ השקעות

פרומתאוס
 פרומתאוס