"נקמה אלוהית": המטיף השיעי שמותו עלול להצית סכסוך דמים

הוצאתו להורג בערב הסעודית של איש הדת השיעי נימר באקר א-נימר הציתה מחאה ברחבי העולם המוסלמי ■ השגרירות הסעודית באיראן הוצתה ■ א-נימר נחשב במשך שנים למבקר חריף של משפחת המלוכה הסעודית 

האיתוללה עלי חמינאי / צלם: רויטרס
האיתוללה עלי חמינאי / צלם: רויטרס

המונים הפגינו הלילה (ראשון) מול שגרירות ערב הסעודית שבטהראן, בירת איראן, פרצו למקום והעלו אותו באש. זאת, במחאה על הוצאתו להורג של איש הדת השיעי הבכיר נימר באקר א-נימר ביחד עם 46 אנשים נוספים שהורשעו בטרור, כך לפי ההודעה הסעודית בנושא. תמונות המופצות ברשתות החברתיות מראות את המפגינים זורקים בקבוקי תבערה לעבר השגרירות, פורצים אליה, מנפצים את החלונות ומשחיתים רכוש.

לפי הדיווחים מהמקום, המשטרה פינתה את המפגינים. במקביל, משרד החוץ האיראני פרסם הודעה הקוראת שלא לתקוף את השגרירות.

מוקדם יותר הפגינו אלפים מול הקונסוליה של ערב הסעודית בעיר משהד. על פי תמונות המגיעות מהמקום, נראה כי המפגינים הצליחו להעלות באש חלק מהקונסוליה. כמו כן, נראים כמה מפגינים מטפסים על הגדרות המקיפות את המקום.

הפגנות נוספות התקיימו בעיר הקדושה לשיעה, קום, שם צעדו איראנים במחאה על ההוצאה להורג. הפגנות נערכו גם בעיר קטיף שבמחוז בעל רוב שיעי בסעודיה, למרות האיסור על ההפגנות. המפגינים צעקו: "העם רוצה להפיל את המשטר", ו-"להפיל את שלטון משפחת סעוד". בנוסף, נערכו הפגנות ב בחריין שבה רוב שיעי הנשלט בידי הנהגה סונית.

באיראן רואים את א-נימר כגיבור המיעוט השיעי המתנגד לשליטה הסונית בערב הסעודית, והרפובליקה האיסלאמית הבהירה כי היא רואה את ההאשמות נגדו בגין טרור כשקר. מוקדם יותר זימן משרד החוץ האיראני גורם דיפלומטי סעודי בכיר, שם הוטחו בפניו האשמות על כך שהממלכה עושה שימוש בטרור ככלי להכנעת ההתנגדות השיעית במדינה, הנעשית לדבריהם בדרכי שלום כדי להביא ליחס שווה מצד הרשויות. גם השגריר האיראני בריאד זומן לשיחת נזיפה, שם הובהר לו כי ערב הסעודית מגנה את "ההצהרות העיונות" שנמסרו מטעם איראן.

בנוסף, באתרו של המנהיג העליון של איראן , עלי חמינאי, פורסמו תמונות של מוציא להורג סעודי ליד המוציא להורג הידוע לשמצה של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), ג'ון הג'יהאדיסט, וליד התמונה נכתב "האם יש שוני?". כמו כן, בחשבון הטוויטר שלו כתב חמינאי: "לא ניתן לדכא את ההתעוררות", בכוונתו כי ההוצאה להורג לא תדכא את המחאות של המיעוט השיעי.

דובר משרד החוץ, חוסיין ג'אבר ענסארי, אמר היום כי "הממשלה הסעודית תומכת בטרור ובגורמים הקיצוניים הסונים הכופרים. הם מוציאים להורג ומדכאים את מבקרי השלטון". כמו כן, אייתולה נאסר מאקארם שיראזי, אחד מאנשי הדת הבכירים של הרפובליקה האיסלאמית, אמר כי "אין ספק שבית א-סעוד הוא מקור הכפירה בעולם".

בשנה שעברה מסרה ממשלת איראן כי הוצאתו להורג של א-נימר, שנעצר בשנת 2012, "תעלה לערב הסעודית ביוקר". הודעה דומה נמסרה הבוקר ממשרד החוץ בטהראן. גם במערב גינו את ההוצאה להורג, ומשרד החוץ בגרמניה מסר כי הדבר עשוי להגביר את המתח האזורי. גם ארגון חיזבאללה הצטרף לגינויים והגדיר את ההוצאה להורג "פשע".

המתיחות בין איראן וערב הסעודית נמצאת בשיא, בייחוד לאור מלחמת האזרחים המתחוללת ב תימן , שם איראן תומכת במורדים ה חות'ים בעוד ערב הסעודית עורכת תקיפות אוויריות כדי לתמוך במשטרו של הנשיא עבד רבו מנסור האדי. המתיחות באה לידי ביטוי גם ב סוריה , שם ערב הסעודית תומכת במורדים בעוד איראן תומכת בכוחותיו של בשאר אסד.

המתיחות החריפה לאחר התאונה הקטלנית במהלך החאג' במכה, אז נרמסו מאות בני אדם, בהם אזרחים איראניים רבים. איראן האשימה אז את ערב הסעודית ברשלנות שהובילה לתאונה. למתיחות יש גם פן כלכלי: ההסכם בין איראן והמעצמות שנחתם ביולי האחרון עשוי להביא לסיום הסנקציות של המערב - דבר שיאפשר לה להגביר את הייצוא, בזמן שמדינות המפרץ חוות צניחה במחירי הנפט הגולמי.