איפה נמצא הכסף הגדול בספורט המקצועני העולמי?

ספורט מקצועני הוא המגזר המתגמל ביותר לאוכלוסייה הצעירה: 199 קבוצות משלמות מעל מיליון דולר בממוצע לשחקן בעונה, לפי סקר השכר של sportingintelligence ■ הכסף הגדול נמצא ב-NBA, עם 7.14 מיליון דולר לשחקן ■ ספורטאיות מרוויחות בשנה פחות משכר שבועי של ספורטאים

סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס
סטפן קרי, גולדן סטייט ווריורס, NBA / צלם: רויטרס

בהיסטוריה האנושית לא היה זמן טוב מזה להיות ספורטאי מקצועני. אלו הם ימים נדירים שבהם הספורט צולח בקלות כל מיתון או משבר כלכלי ומציג עסקאות שיא בכל חתך אפשרי - מחירי שיא ברכישת קבוצות, במחירי זכויות שידור, בעסקאות רכישת שחקנים, בסכומים שחברות מסחריות מוכנות לשלם כדי להדביק לוגו על חולצה רשמית של מועדון.

וכמובן, בשכר השחקנים. אין שום מגזר בעולם שמתקרב בשיעורי השכר הממוצע שלו בטווח הגילים 18-35 לזה של ספורטאים מקצועניים.

פרויקט שכר הספורטאים השנתי של sportingintelligence לשנת 2017, שפורסם החודש, מציג שתי מסקנות עיקריות: א. ספורט מקצועני הוא עסק מתגמל מאוד, אבל רק לגברים. האופציות לנשים הן מעטות וגם אלו שכבר קיימות אינן מתקרבות בהיקף השכר לאלו של גברים; ב. כדורגל הוא הדת של המאה ה-21, אבל הכסף הגדול באמת שמשולם לספורטאים נמצא ב-NBA - ליגה שמדורגת רק במקום השלישי בפופולריות שלה בארה"ב.

הדוח בחן את נתוני השכר של 12,244 ספורטאים מקצועניים ב-465 קבוצות ספורט מקצועניות ב-9 ענפים שונים, והוא מתפרס על פני 29 ליגות ב-16 מדינות שונות. הוא מתייחס רק לנתוני השכר המשולם על ידי הקבוצות. כלומר, אינו כולל הכנסות אחרות של שחקנים, כגון בונוסים עבור הישגים ומענקי חתימה. הוא גם אינו מתייחס להסכמי חסות פרטיים של שחקנים. אז מה אפשר ללמוד מהדוח?

עבודה מועדפת
 עבודה מועדפת

1. כדורגל? הכסף נמצא ב-NBA

הקבוצה שמשלמת את השכר הממוצע הגבוה ביותר בשנת 2017 היא אוקלהומה סיטי ת'אנדר מה-NBA, עם 9.29 מיליון דולר לשחקן, תוצאה של החתמות חדשות והארכות הסכמי שכר לשחקנים קיימים, ובעיקר תוצאה של החתמת הכוכב ראסל ווסטברוק על חוזה חדש של 186 מיליון דולר לשש שנים. בסגל של הת'אנדר יש ארבעה שחקנים שמרוויחים יותר מ-19.5 מיליון דולר בעונה.

איך זה מסתדר עם תקרת השכר הקיימת בליגה? זה בעיקר מראה מה חושבות הקבוצות על מנגנון תקרת השכר - שהוא המלצה בלבד. עדיף לבעלים לשלם את הקנס המושת בגין מעבר התקרה כי גם ככה הקבוצות מספיק רווחיות.

בין 20 הקבוצות שמשלמות את השכר הכי גבוה בספורט המקצועני, 17 הן קבוצות NBA. הסיבה העיקרית לכך היא הפריחה שחווה הליגה בזכות החתימה על הסכם השידורים החדש שנכנס לתוקף לפני שנה וחצי, בסך 24 מיליארד דולר לתשע שנים והשליך מיידית על שכר השחקנים בליגה. קליבלנד קאבלירס מדורגת שנייה ברשימת הקבוצות בעולם, עם שכר של ממוצע של 8.99 מיליון דולר, ובמקום השלישי - האלופה גולדן סטייט ווריורס של עמרי כספי עם 8.94 מיליון דולר. הישראלי משתכר העונה 2.1 מיליון דולר - הרבה מתחת לממוצע שמשלמת הווריורס.

הכדורגל הוא אמנם הספורט הפופולרי בעולם ומנפץ בשנים האחרונות כל שיא כלכלי אפשרי - העברת ניימאר (222 מיליון אירו), הכנסות שנתיות של מועדון (ריאל מדריד 680 מיליון אירו) - אבל רק שלוש קבוצות נכללות ברשימת 20 הקבוצות עם השכר הגבוה בעולם: ברצלונה במקום הרביעי (8.57 מיליון דולר), פריז סן ז'רמן במקום החמישי (8.41 מיליון דולר) וריאל מדריד במקום התשיעי בלבד (8.09 מיליון דולר). אחת הסיבות לכך היא גודל הסגל במועדון כדורגל, שעומד על כ-25 מקבלי שכר בקבוצה הראשונה לעומת 15 שחקנים בלבד ב-NBA.

בחתך של ליגות, ה-NBA היא הליגה המשתלמת ביותר, עם שכר ממוצע של 7.14 מיליון דולר. אחריה, ליגת הבייסבול האמריקאית (MLB), עם 4.46 מיליון דולר; ליגת הקריקט ההודית (IPL), עם 3.89 מיליון דולר; והפרמיירליג האנגלית בכדורגל, עם 3.43 מיליון דולר לשחקן.

2. כדורגל אנגלי - אם לא הפאונד שנשחק

אם שמים לרגע בצד את ריאל מדריד וברצלונה, כדורגלנים רוצים להגיע לפרמיירליג האנגלית שמתוחזקת באמצעות מנוע כלכלי אדיר של בעלים עשירים והסכמי זכויות שידור. רק דבר אחד יכול להשבית מעט את שמחת השחקנים בכל הקשור לשכר - הפאונד שנשחק מאוד בשנים האחרונות ביחס לאירו ולדולר. כל העסקאות באנגליה נעשות לפי הפאונד המקומי, ובלא מעט מקרים הצליחו קבוצות הכדורגל העשירות ביבשת לצמצם פערים בשנים האחרונות מול הליגה האנגלית ולהיות אטרקטיביות עבור שחקנים רק בזכות השחיקה של המטבע הבריטי. כבר היום שחקנים לא-אנגלים שמגיעים לפרמיירליג האנגלית מנסים לעגן בחוזים סעיף שמונע שחיקה נוספת של הפאונד, גם על רקע הברקזיט והשלכות צפויות נוספות שלו על המטבע.

אחרי הפרמיירליג, ליגות הכדורגל שמשלמת את השכר הגבוה ביותר הן הספרדית (2.18 מיליון דולר בממועצ לשחקן), האיטלקית (1.72 מיליון דולר), הבונדסליגה הגרמנית (1.6 מיליון דולר) והצרפתית (1.22 מיליון דולר).

3. סין (אבל לא לעוד הרבה זמן?)

ערן זהבי לא הגיע לסין בגלל רמת הכדורגל, כמובן. בשלוש השנים האחרונות הביאה ליגת הכדורגל בסין שחקנים קצת יותר גדולים מזהבי להצטרף, בזכות שכר חסר פרופורציה, שנשען על תופעת המיליארדרים החדשה של המזרח הרחוק ובעיקר סין. הליגה הסינית מדורגת במקום ה-11 בעולם מבחינת שכר השחקנים, עם ממוצע של 1.01 מיליון דולר לעונה. הפערים בתוך הליגה הם עצומים - בעוד שהשכר בשנחאי SIPG נאמד ב-2.4 מיליון דולר לשחקן, הרי שבקבוצת ינביאן פונדה הוא 128 אלף דולר בלבד לשחקן. גווונאגז'ו של ערן זהבי משלמת 1.49 מיליון דולר לשחקן (חמישית בסעיף השכר בליגה הסינית).

מלבד הפרמיירליג האנגלית, יש בליגה הסינית הכי הרבה כדורגלנים שמרוויחים יותר מ-10 מיליון דולר לעונה כשכר בסיס.

אבל לא בטוח שהחגיגה תימשך. הממשלה הסינית החלה להפעיל רגולציות על הכדורגל המקומי. העיקרית שבהן היא חיוב בהיטל של 50% עבור כל העברה של שחקן זר לליגה הסינית. מספר השחקנים הזרים בליגה הסינית הוגבל לשלושה בלבד לקבוצה, ו-13 מתוך 18 הקבוצות בליגה נדרשו להסדיר מיידית את חובותיהן. המהירות שכל החוקים הללו הוטלו תקשה כבר בעתיד הקרוב מאוד על משיכת שחקנים מאירופה.

4. נשים - בועטות וקולעות בהתנדבות

הדוח מקדיש חלק מרכזי למצבן העגום של נשים בספורט המקצועני. הליגה המתגמלת ביותר לספורטאית מקצוענית היא ליגת הכדורסל האמריקאית, ה-WNBA, שבה עומד השכר הממוצע על 74 אלף דולר בלבד לעונה. כהשוואה, בליגה המקבילה לגברים (ה-NBA) השכר הממוצע גבוה פי 96.

גם בענף הכדורגל שמנסה להרים ראש ומשווק בזכות מונדיאל הנשים וליגות כדורגל באירופה, אין בשורה כלכלית גדולה - בעולם רשומות 1,287 כדורגלניות מקצועניות לעומת 137,021 כדורגלנים גברים. במלים אחרות, רק 0.93% מכלל הכדורגלנים המקצועניים בעולם הן נשים. ליגת הכדורגל שמשלמת את השכר הגבוה ביותר בעולם לנשים היא הליגה הצרפתית - עם שכר של 49,782 דולר. מדובר בשכר השווה לחמישה ימי עבודה בקבוצת גברים.

לפי הסקר, השכר הכולל המשולם בשבע ליגות הכדורגל הבכירות בעולם לשחקניות עומד בשנת 2017 על 42.6 מיליון דולר - קצת פחות מהשכר השנתי, שעל פי פרסומים ירוויח ניימאר העונה בפריז סן ז'רמן (42.77 מיליון דולר).

איפה נמצא הכסף הגדול בכל זאת בספורט נשים? בשני ענפים אישיים - טניס וגולף. אבל שם כאמור אין מדובר במשכורות אלא בכספים הניתנים על בסיס הישגים, זכייה בטורנירים וכו'. 37 טניסאיות ו-17 גולפאיות הרוויחו השנה יותר ממיליון דולר בטורנירים מקצועניים.

5. מועדון המיליון דולר ומעלה

בסך הכול מציעות היום 199 קבוצות ספורט בעולם שכר שנתי ממוצע של יותר ממיליון דולר בעונה. או במלים אחרות צ'ק שבועי של 20,538 דולר. כמה פירמות עורכי דין, חברות הייטק, משרדי רו"ח, משרדי מהנדסים, חברות הנותנות שירותים פיננסיים - אפילו מעיזות לשלם שכר ממוצע כזה לילדים בני 22 או 25?

איפה הכי כדאי לשחק
 איפה הכי כדאי לשחק