לאחר ביצוע חסר השנה, קאמבק למניות הערך האמריקאיות

שנת 2017 לא היתה טובה למשקיעים במניות הערך האמריקאיות בהשוואה לאפיקי הצמיחה ■ עם זאת, החודשים האחרונים מסמנים היפוך מגמה ■ קרן הסל IVE מציעה כלי חשיפה מועדף לאפיק הערך הרחב

וורן באפט וביל גייטס  / צילום: Rick Wilking - רויטרס
וורן באפט וביל גייטס / צילום: Rick Wilking - רויטרס

שנת ההשקעות החולפת היתה אחת השנים הטובות בתולדות שוק המניות האמריקאי והגלובלי, שהמשיכה את מגמת העליות בשוקי המניות ובנכסי סיכון של כמעט עשור. עם זאת, העליות ב-2017 התרכזו באפיקי הצמיחה הגלובלית, והיטיבו בראש ובראשונה עם מגזר הטכנולוגיה, שהצטיין בתור המגזר החזק ביותר לא רק בארה"ב, אלא גם בשאר השווקים, כולל יפן, סין ואירופה.

הראלי במניות הטכנולוגיה הגיע על רקע שיפור ניכר ברווחיות החברות המובילות והרב-לאומיות, שנהנו ממגמת היחלשות הדולר, לצד התאוששות בצמיחה הגלובלית. לעומת זאת, אפיקי השקעת ערך, המזוהים בעיקר עם סקטורים כמו הפיננסים, האנרגיה והתעשייה, הציגו בשנה החולפת ביצועי חסר לעומת המדד הרחב.

בחודש האחרון ניתן לראות סימנים להיפוך מגמה, לטובת מניות הערך. להערכתי, הסיבה העיקרית שהובילה לשינוי בטעמי המשקיעים, היא רפורמת המס בארה"ב, שנכללה באג'נדה של הנשיא דונלד טראמפ מיד לאחר בחירתו בסוף 2016, אבל יישומה התעכב לאורך שנה שלמה. ואולם, בחודש האחרון חלה התקדמות של ממש בחקיקת הרפורמה, שאושרה בקונגרס ובסנאט האמריקאי, ועברה להצבעה הסופית בשבוע שעבר.

הורדת מס החברות תוביל לצמיחה

אבן היסוד של רפורמת המס בארה"ב היא הורדת מס חברות מרמה של כ-35% ל-21% - בין הרמות הנמוכות בעולם. הרפורמה צפויה להיטיב במיוחד עם חברות אמריקאיות בעלות זיקה מקומית משמעותית, המשלמות שיעורי מס גבוהים מהממוצע, כולל הבנקים והמוסדות הפיננסיים, חברות ביטוח, חברות תעשייה בעלות פעילות מקומית רחבה ועוד. לעומת זאת, חברות אמריקאיות רב-לאומיות, במיוחד ענקיות במגזרי הטכנולוגיה והתרופות, נהנות כבר כעת משיעורי מס מופחתים בגין פעילותן הנרחבת מחוץ לגבולות ארה"ב, ולכן השפעת הרפורמה על רווחיותן העתידית אמורה להיות מוגבלת.

נוסף על כך, הורדת נטל המס על החברות האמריקאיות ועל תושבי ארה"ב עשויה להוביל להאצה בקצב הצמיחה הכלכלית בארה"ב, שכבר התחילה לאותת סימנים חיוביים ברבעון האחרון. האצה בקצב הצמיחה במשק מיטיבה בדרך כלל עם אפיקי הערך, המושפעים יותר מגורמי מאקרו ופחות מגורמים ספציפיים כמו פיתוחים טכנולוגיים חדשניים, רגולציה או צמיחה בשווקים הגלובליים מחוץ לארה"ב.

בניגוד לשנה החולפת, שלא היתה טובה במיוחד עבור אפיקי הערך והעדיפה דווקא את אפיקי הצמיחה, שנת 2018 אמורה לסמן שינוי לטובת השקעות ערך. בהקשר זה, המלצתי היא להשקיע בשוק המניות האמריקאי במגזרי הפיננסים, התעשייה והאנרגיה, שנהנים מצמיחה גבוהה, במקביל לעלייה בציפיות האינפלציה ותשואות האג"ח הארוכות. מבחינת כלי השקעה התומכים בתזה, למשקיעים עומד מגוון רחב של קרנות סל, המאפשרות חשיפה לחברות עם פרופיל ערך.

חשיפה נמוכה למגזר הטכנולוגיה

בתור כלי חשיפה מועדף לאפיק הערך הרחב, אציע את קרן הסל iShares S&P 500 Value ETF (סימול: IVE) של חברת ניהול הנכסים המובילה BlackRock. קרן IVE הוקמה בשנת 2000, ומנהלת נכסים בהיקף של כ-15 מיליארד דולר, עם דמי ניהול נמוכים יחסית של 0.18% בשנה.

הקרן משקיעה בחברות מתוך מדד S&P 500 הרחב, שמתאפיינות בתמחור חסר ופעילות מוטה כלכלה ריאלית. הסקטורים המובילים בהרכב IVE הם הפיננסים (כ-25% מהקרן) והאנרגיה (12%) - שני מגזרים שגם מומלצים בבנק ההשקעות אופנהיימר לשנת 2018 - נוסף על מגזרי הצריכה הבסיסית (11% מהקרן), הבריאות (10%) והתעשייה (10%).

לעומת זאת, סקטור הטכנולוגיה, אפיק הצמיחה שזכה השנה לביצועים חזקים במיוחד והגיע לנתח של כ-25% ממדד S&P 500, מוחזק בהרכב קרן IVE במשקל חסר של 6.5% בלבד. חשיפה נמוכה לסקטור הטכנולוגיה באה לידי ביטוי בביצועי חסר של קרן IVE מתחילת השנה. היא רשמה תשואה של כ-12%, לעומת תשואה של כ-19% במדד S&P 500 הרחב, ותשואה מרשימה של כ-25% של מדד הצמיחה של S&P 500. נציין כי בשנת 2016 הציגה קרן IVE ביצועי יתר לעומת אפיקי הצמיחה והמדד האמריקאי הרחב.

מבחינת החשיפה למניות בודדות, מניות הפיננסים והאנרגיה מהוות 6 מתוך 10 הנציגות המובילות של קרן IVE. הנציגות הגדולות של הקרן הן החברה של משקיע הערך האגדי וורן באפט Berkshire Hathaway (סימול: BRK/B), עם נתח של 3.4% מהקרן; הבנקים האמריקאיים המובילים JP Morgan Chase (סימול: JPM) ו-Wells Fargo (סימול: WFC), המהווים 3.3% ו-2.4%, בהתאמה; חברות האנרגיה המובילות Exxon Mobil (סימול: XOM) ו-Chevron (סימול: CVX), עם נתח של 3.2% ו-2.1%, בהתאמה; וחברות שירותי הטלקום המובילות AT&T (סימול: T) ו-Verizon (סימול: VZ), עם נתח של 2.1% ו-1.9% מנכסי הקרן.

השקעות הצמיחה, במיוחד בסקטור הטכנולוגיה, הניבו במהלך השנה האחרונה תשואה עודפת מרשימה, עם זינוק הן בשווי החברות והן בסנטימנט המשקיעים. בחלק מהתחומים הגיע סנטימנט המשקיעים אפילו למצב של בועה, הבולטת במיוחד באופוריית הביטקוין, ששערו זינק בתוך חודשים ספורים באלפי אחוזים.

ואולם, מצב רוח המשקיעים יכול להשתנות במהירות, ובכך לנפץ בועות. כמובן, אין כל קשר בין בועת הביטקוין לבין מגזר הטכנולוגיה, שנהנה מגורמי צמיחה פונדמנטליים ומבוסס על מודל עסקי חזק מהעבר. ואולם, ייתכן כי סנטימנט המשקיעים עשוי להשתנות גם באפיקי השקעה בשוק המניות, ולהיטיב בשנה הקרובה דווקא עם אפיקי הערך, שאמורים ליהנות במידה מירבית מרפורמת המס ומהאצה בצמיחה כלכלית בארה"ב, ובכך להפוך את מגמות השנה החולפת.

קרן הסל iShares S&P 500 Value ETF  

■ סימול: IVE

■ חברת הניהול: בלקרוק

■ נוסדה: שנת 2000

■ היקף נכסים מנוהלים: 15 מיליארד דולר

■ דמי ניהול שנתיים: 0.18%

■ מגזרים עיקריים בנכסי הקרן: פיננסים (25%), אנרגיה (12%), צריכה בסיסית (11%), בריאות (10%) ותעשייה (10%)

■ תשואה בשנה האחרונה: 12%

■ הכותב הוא אנליסט בכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.