"אנחנו מאבדים שליטה; מגפת הכלבת תנדוד דרומה בהינף יד"

כך הזהיר יו"ר ארגון הווטרינרים ברשויות המקומיות, ד"ר אבי צרפתי, בדיון בוועדת הכלכלה בעקבות חשיפת "גלובס" על מחדל חיסוני הכלבת ■ כבל: אבקש ממבקר המדינה לבדוק את פרשת מכרז החיסונים ■ ראשי מועצות בצפון: "מאז אוקטובר אנו מתנהלים כמו בשעת חירום, והווטרינרים קורסים"

תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: אביחי רן
תן החשוד כנגוע בכלבת / צילום: אביחי רן

בעקבות התפשטות מגפת הכלבת מהצפון לכיוון מרכז הארץ והחשיפה ב"גלובס" על החשש לחוסר אפקטיביות של תרכיב החיסון נגד כלבת שנבחר במכרז בעייתי ושבו השתמשו השירותים הווטרינריים בשנתיים האחרונות, קיימה אתמול (ב') ועדת הכלכלה של הכנסת דיון חירום מיוחד. נציגי משרד החקלאות שהשתתפו בישיבת הוועדה לא סתרו את הממצאים שנחשפו בתחקיר "גלובס" (17.12.17), שלפיהם יש ספקות לגבי תקינות המכרז ותהליך האישור של תרכיב החיסון נגד כלבת, שבעבר נפסל כמה פעמים. בסיום הדיון הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, כי יפנה למבקר המדינה כדי שיבחן את מכרז החיסונים.

"אנשים מסתגרים בבתיהם"

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, שביקשה לקיים את הדיון, אמרה במהלכו כי יש תחושה שהתושבים בצפון מופקרים. לדבריה, בשנה שעברה היו 29 מקרי כלבת וב-2017, שעדיין לא הסתיימה, אנחנו נושקים כבר ל-70 מקרים. "שגרת החיים מופרעת", סיפרה אבקסיס, "אנשים מסתובבים עם מקלות ואלות או מסתגרים בבתיהם, וזה המקום לדרוש תשובות".

ח"כ לוי-אבקסיס אמרה ל"גלובס": "המחדלים שנחשפתי אליהם בעקבות ההתעסקות בנושא מעלים שאלות חמורות בנוגע למנהל התקין במשרד החקלאות. לאורך כל הזמן ההתנהלות של המשרד הייתה בעייתית, הן מבחינת ראיית הנולד והן מבחינת הפעולות הננקטות בשטח לעצירת ההתפרצות. הדברים ששמענו בוועדה חמורים ומעלים צורך לפנות דחוף למבקר המדינה, בדרישה לחקור ולקבל תשובות. אחת הסוגיות המרכזיות שעליהן לא קיבלנו תשובה היא מה שעלה בתחקיר של 'גלובס', והוא שינוי סוג החיסון נגד כלבת, שמסיבות שאינן ברורות הוחלף לחיסון שנפסל מספר פעמים בעבר בשל חוסר אפקטיביות לתנאי השטח בישראל. לצערי, השר לא מצא זמן להגיע לדיון החשוב הזה ולספק את התשובות לתושבי הצפון שמרגישים מופקרים. כנראה שמבחינתו, רחוק מהעין רחוק מהלב".

ח"כ איתן ברושי אמר בדיון, כי הממשלה נכשלה בטיפול בבעיה מאחר שלא הגיבה נכון, לא הגיבה בזמן ולא בעוצמה הנדרשת. מנהל בכיר במעבדה בשירותים הווטרינריים, ד"ר בוריס יעקובסון, אמר כי ההתפרצות היא רק בעמק המעיינות וכי המחלה חדרה לארץ מירדן והתפשטה לאזור צומת מגידו, עפולה, ואדי ערה ויוקנעם. מנהל השירותים הווטרינריים בפועל, ד"ר שלמה גראזי, אמר כי ההתמודדות מוטלת על מספר רשויות וכי המשרד לא עושה זאת לבד. לדבריו, המשרד פיזר פיתיונות אוראליים מהאוויר כבעבר ואף חיסן כ-15 אלף חיות מחמד באזור העמקים וכ-49 אלף ראשי צאן ובקר.

"אנחנו מנסים לצמצם את מספר בעלי החיים החשופים למחלה בעיקור וסירוס בעלי חיים, טיפול בבעלי החיים המשוטטים והעלאת מודעות של הציבור לעניין. לפני למעלה מחודש ביקשנו וקיבלנו מהאוצר תוספת תקציב של 4.5 מיליון שקל, וככל שנידרש לתקציב נוסף נדע לפנות לאוצר בעניין", אמר גראזי.

ח"כ כבל ביקש לדעת האם הוקם גוף המרכז את כל הגורמים המטפלים במגפה, או חמ"ל להתמודדות עם הבעיה. גראזי השיב בשלילה, אך אמר כי המשרד נמצא בקשר מתמיד עם משרד הבריאות ועם רשות הטבע והגנים.

יו"ר מרכז המועצות האזוריות, עמיר ריטוב, אמר כי צריך לצאת מהישיבה עם צוות שירכז את כל הגופים שמטפלים בבעיה. מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, אמר כי בעלי החיים בשטחי הבר מתרבים כבר שנים בצורה בלתי מרוסנת והרשות נאלצת לדלל אוכלוסייה.

ראש מועצת הגלבוע, עובד נור, אמר כי מדברים על שעת חירום ולא עושים שום דבר שדומה לזה. "מאז אוקטובר אנחנו מתנהלים בחירום ואנחנו קורסים. צריך לאשר מיד כוח אדם אדם נוסף ואמצעים להתמודד עם הבעיה בשטח", אמר. ראש מועצת עמק המעיינות, יורם קרין, הוסיף: "הייתי מצפה שישלחו תגבור של וטרינרים ממקומות אחרים בארץ, הווטרינרים שלנו קורסים".

שלומית שיחור, תושבת תמרת שבעמק יזרעאל, הביעה דאגה מאזלת היד והטיפול הכושל של הרשויות, וביקשה להעביר מסר לממשלה שהיא לא יכולה להפקיר את תושבי הפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל.

יועצו של מנכ"ל משרד החקלאות, משה ויין, אמר כי המשרד יפעל לייצר גם תחושת ביטחון. הוא ציין כי במסגרת הטיפול בכלבת נעשות הערכות מצב תכופות עם כל הגורמים וכן תוגברו החיסונים. "אנחנו מבינים שאנחנו במלחמה ומכנסים שולחנות עגולים בעניין הזה", אמר. הוא הוסיף כי המשרד יגיש הצעת החלטה לממשלה לתקצוב רחב יותר של המאבק במחלת הכלבת בשנים הקרובות, וכי סוכם עם משרד האוצר להעמיד, ככל שיידרש, תקציב נוסף לשם כך.

"משרד החקלאות נכשל טוטאלית"

יו"ר ארגון הווטרינרים ברשויות המקומיות, ד"ר אבי צרפתי, אמר כי הווטרינרים ברשויות מסתכלים לכלבת בלבן של העיניים ואף אחד אינו מתייחס לכך ברוגע. "יש פה חוסר של 80% בכוח אדם ואמצעים לטיפול במחלה. התחושה היא שאנחנו מאבדים את השליטה בתהליך הזה. המחלה בהינף יד תנדוד דרומה. אנחנו לא מצליחים להגיע למשרד הפנים", אמר. היו"ר כבל אמר בתגובה כי שר החקלאות צריך להרים הטלפון לשר הפנים ולהודיע לו שהוא מגיע אליו מיד לטפל בזה. נציגת משרד הבריאות, ד"ר אמיליה אניס, אמרה כי המשרד נמצא בקשר יומיומי עם מחוז הצפון.

ח"כ כבל אמר, כי ניכר שבמשרד החקלאות אין תחושת דחיפות, וכי המשרד נכשל כישלון טוטאלי שלא הקים לאלתר צוות חירום, וקרא לו להקים אותו עוד היום. הוא הוסיף כי לא שיער את עומק הבעיה. "אם לא תהיה התעשתות וטיפול במצב בצורה טובה יותר, זה יהיה סיפור של ועדת חקירה. זה רק עניין של זמן עד שאדם יינשך על ידי תן", אמר. הוא אף הודיע כי יפנה למבקר המדינה שיבחן את מכרז החיסונים. הוא דרש מאנשי משרד החקלאות להעביר לוועדה תוך שבוע נוהל מסודר שמגדיר מה נעשה עד כה. עוד דרש כבל לתקצב סיוע ל-15 בעלי רפתות שבמהלך הישיבה דווח כי הן נמצאות בהסגר מחשש לכלבת, וכן דרש מרשות הטבע והגנים לקבל את הנוהל לפיו היא מבצעת את דילול בעלי החיים בשטחי הבר.

ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל שבראשו עומד ד"ר שלי עינב מוסר: "עקב כניסת בעלי חיים נגועים בכלבת דרך הגבול הצפון - מזרחי של מדינת ישראל, ארגון הרופאים הווטרינרים לחיות הבית בישראל מבקש מהאזרחים לגלות אחריות ולוודא כי כלבי הבית מחוסנים. במידה וקיים ספק, יש לפנות בהקדם למרפאות רופאי הארגון ולבדוק שבעל החיים אכן חוסן. אם לא, יש לחסנו עפ"י הוראת הרופא הווטרינר. אין להתיר לכלבים לשוטט לבד מחוץ לבית ללא בעלים ויש להקפיד להוליכם ברצועה.

"במקרה של התקלות עם כל חיית בר יש להתרחק בזהירות, חיית בר בריאה אינה תוקפת אלא בורחת מבני אדם. זאת להבדיל מחיית בר שמתקרבת ומנסה לתקוף, המתנהגות המהווה סממן מובהק שהחיה עלולה להיות נגועה בכלבת. אם אתם או כלבכם הותקפתם ע"י חיית בר, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי תוך אספקת מידע רב ככל שניתן על בעל החיים הפוגע".