אנשי עסקים תורכיים אינם מתייחסים לדת ברצינות, אולם מי שמבקש להתקבל להתאחדות התעשיינים והיזמים העצמאיים "מוסייד", חייב להיות מוסלמי אדוק, להביא המלצות של שלושה חברים ולהתחייב לנהל את עסקיו ביושר.
מוסייד הוקם ב-1990 על ידי חמישה יזמים עצמאיים. כיום הוא מאגד כ-3,000 איש. כשני שלישים מהם הם תעשיינים בעיקר מענפי הטקסטיל וההלבשה, מזון, בניין וחומרי בניין, ומכונות, אבל חברים בו גם סוחרים ובעלי מלאכה, רופאי שיניים ומנהלי בתי חולים.
המחזור הכולל של המפעלים המאוגדים במוסייד הגיע אשתקד ל-35 מיליארד דולר, כ-%10 מן התמ"ג של תורכיה. הייצוא שלהם מגיע ל-8-7 מיליארד דולר בשנה. כלל השקעותיהם מסתכם ב-2.5 מיליארד דולר בשנה, ומספר מועסקיהם עולה על חצי מיליון. החברות המאוגדות במוסייד, שרובן צעירות, גדלות בקצב של %30-%50 בשנה. הגידול הגבוה ביותר נרשם בענפי המזון והבניין.
רוב החברים המאוגדים במוסייד פעילים באנטוליה, החלק העיקרי, אך הפחות מפותח של תורכיה, ורק 850 מהם פועלים באיסטנבול, בה נמצא הריכוז התעשייתי הגדול ביותר של המדינה. מפעלי מוסייד באנטוליה נמצאים ב-25 מרכזי תעשייה, חדשים ברובם.
את הכספים להקמת מפעליהם ולהרחבתם, חברי הארגון מגייסים מהונם העצמי ומן הקרן של ששת המוסדות הפיננסיים המוסלמיים בתורכיה, המקיימים את איסור הקוראן על לקיחת ריבית. אלה הם ברובם בנקים קטנים, שמגלגלים יחד כ-%4 מכלל מחזור הכספים של מערכת הבנקאות התורכית.
בייראם, לשעבר מורה לכימיה, ייסד ב-1988 את חברת האחזקה קומבאסאן. זו חולשת על 45 מפעלים, שמייצרים, בין השאר, נייר, מצרכי מזון, חומרי בניין ומנועים, ומעסיקים יותר מ-20 אלף איש. 25 אלף בעלי מניות, מקצתם תושבי תורכיה ורובם יושבים בגרמניה, הזרימו לחברת אחזקה זו יותר מ-300 מיליון דולר. ביוני אשתקד ציוותה מועצת ההון התורכית, הגוף המפקח על הבורסה של איסטנבול, להקפיא את החשבונות של קומבאסאן, כיוון שהחברה לא דיווחה על שמותיהם של בעלי המניות, ולא על מספרם. קודם להוראה זו נעצר בלדר, שהביא לקומבאסאן מגרמניה 1.7 מיליון מר"ג במזומנים.
באותה עת נעצר בלדר שני בנמל התעופה של אנקרה, שגם הוא הגיע מגרמניה, כשבאמתחתו 24 ק"ג זהב בשביל חברת האחזקה יימפאש. חברה זו מקימה ברחבי תורכיה שרשרת של חנויות המתמחות בסוג מצומצם של מצרכים ומייצרת בעצמה את כל הסחורות הנמכרות בהן. הנהלת החברה נמצאת בעיר במרכז אנטוליה, אבל שני שלישים מ-30 אלף בעלי המניות שלה יושבים בגרמניה.
שבע חברות אחזקה מסוג זה מאוגדות במוסייד. הן מפעילות יחד 75 מיזמים, ומספר משקיעיהן נאמד ביותר מ-100 אלף.
"כלכלת שוק ואיסלאם עולים בקנה אחד", טוען מזכ"ל מוסייד, עומר בולאט. על המדינה, לדבריו, להתמקד בתפקידים המיוחדים לה, ואל לה להיות מעורבת בכלכלה. קומבאסאן פעלה ברוח זו, בהיותה החברה הראשונה של מוסייד שרכשה מיזם ממלכתי גדול - את יצרן הצמיגים פטלאש.
אחר כך, לרגל מיכרז ממשלתי להפרטת שתי רשתות חשמל גדולות, הקים מוסייד את הקונסורציום "בירלקשיק אנרג'י", וזה הצליח לגייס כ-960 מיליון דולר מ-1,834 שותפים. עם התפטרותו של ראש הממשלה ארבקאן, מנהיג מפלגת הרווחה המוסלמית, ביוני השנה, התמעטו מאוד סיכוייו של קונסורציום זה לזכות במיכרז. « «תורכיה: תעשייה עם הפנים לדת «"מוסייד" הוא ארגון המאגד כ-3,000 תעשיינים ויזמים תורכיים מוסלמים אדוקים* המחזור הכולל של המפעלים המאוגדים הגיע אשתקד ל-35 מיליארד דולר, כ-%10 מהתמ"ג של תורכיה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.