שניים מהתפקידים הבכירים ביותר בחברות הממשלתיות במשק יאוישו בשבוע הבא במינויים פוליטיים. האלוף (במיל.) אורי אור ימונה ליו"ר מועצת המנהלים של התעשייה האווירית, בהמלצת ראש הממשלה ושר הביטחון, אהוד ברק. הוא יחליף את האלוף (במיל.) יאנוש בן-גל, שסיים כהונה שנויה במחלוקת, בלשון המעטה. זהו התפקיד הבכיר ביותר בתעשיות הביטחוניות, של היצואנית הגדולה ביותר בישראל ובעלת מספר העובדים הגדול בארץ.
אמש (א') נודע, כי האלוף (במיל.) אילן בירן, כיום מנכ"ל משרד הביטחון, ימונה למנכ"ל חברת בזק, כמועמד המועדף של שר התקשורת, בנימין בן-אליעזר. בזק היא המונופול החזק ביותר שנמצא עדיין בבעלות המדינה, והיא עומדת בפני פתיחת השוק לתחרות. בירן אמור להחליף את עמי אראל, שהיה בתפקיד מאז 1997 ועומד להתמנות בימים אלה לנשיא חברת אלרון. דירקטוריון בזק, שהוא הממנה את היו"ר, ידון בהמלצת בן-אליעזר, שפורסמה לאחר שהוזכרו באחרונה שמות אחרים, כולל יו"ר חברת ערוצי זהב, רמי בלניקוב, ומנכ"ל משרד התקשורת בעבר, שלמה וקס. דירקטוריון תע"א יאשר בישיבתו הקרובה, ביום רביעי השבוע, את מינויו של אור. גורמים בכירים במועצה אמרו כי "זהו מינוי ראוי".
ועוד פוליטיקה - שני מועמדים בעלי זיקה פוליטית הוזכרו כמחליפים אפשריים לבירן - האלוף (במיל.) חגי שלום, לשעבר ראש אגף הטכנולוגיות והלוגיסטיקה בצה"ל, שהוביל את מהלכי הארגון מחדש של אגף האפסנאות לשעבר, והיה ראש מטה יום הבחירות של ברק, והאלוף (במיל.) אברהם בן-שושן, בעבר מפקד חיל הים ולאחר מכן ראש נספחות צה"ל בוושינגטון. גם הוא סייע לישראל אחת בבחירות האחרונות לכנסת. ברק מקווה שיצליח להעביר מינויים אלה בוועדת המינויים של השופט מרדכי בן-דרור, לאחר שפסלה בשבועות האחרונים חמישה מועמדים בהמלצת ברק לתפקידים בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות, שבראשן בזק.
שמו של שלום הוזכר באחרונה כמועמד של ברק להחליף את בירן במשרד הביטחון. לאחר סדרת פרסומים בנושא מיהרה לשכת ברק להכחיש את הכוונה להחליף את בירן, וברק הביע תמיכה ואמון מלא במנכ"ל המשרד הגדול ביותר. ייתכן שבאמת אין עשן בלי אש. בירן בדרך החוצה.
אורי אור לא נכלל ברשימת ישראל אחת לכנסת עקב מה שהוגדר "טעות מינהלתית", אבל נראה שברק ניסה להרחיקו לזמן מה ממוקד העניינים במפלגה לאחר התבטאותו הבעייתית בריאיון עיתונאי על אופיים של יוצאי מרוקו. הוא היה אלוף שני פיקודים, ולשעבר יו"ר ועדת החוץ והביטחון וסגן שר הביטחון. הוא יליד כפר מעש הסמוך לפתח-תקוה, הוכשר באוניברסיטת מסצ'וסטס במינהל עסקים ובוגר אוניברסיטת תל-אביב בהיסטוריה ומדעי המדינה.
אור עבר השתלמות ביחסים בינלאומיים באוניברסיטת הרווארד, והיה בשנים 1991-1988 חבר בדירקטוריון תעש וחבר בוועדת המשנה האסטרטגית שלו. הוא היה גם מנכ"ל הקרן הקיימת לישראל וחבר דירקטוריון, וחבר במועצת מינהל מקרקעי ישראל. תפקידיו בצה"ל כללו את אלוף פיקוד הצפון והמרכז, ראש מטה פיקוד המרכז, ומפקד אוגדה ברמת הגולן. במלחמת יום הכיפורים היה מפקד חטיבת טנקים ברמת הגולן, במלחמת ההתשה היה מפקד גדוד בתעלת סואץ, ובמלחמת ששת הימים היה מפקד פלוגה בחטיבה 7 של השריון בסיני.
"אור טועה אם הוא חושב שהגיע עתה למנוחה ולנחלה", אומרים מקורות בתע"א. הוא מגיע לקונצרן הביטחוני הגדול בישראל, העומד בפני טלטלות לא קטנות. מצד אחד ידוע אור כאדם שקט, המנהל את ענייניו על מי מנוחות. מצד שני, פליטת פה כמו זו שקדמה לבחירות עלולה לערער קשות את מעמדו בקונצרן, כפי שאירע לקודמו, יאנוש בן-גל. כדאי לאור להאזין היטב לאזהרה הסמויה שזורק לאוויר יו"ר תע"א לשעבר, שבלשון המעטה לא הסתדר עם הנהלת החברה ועם ארגון העובדים המיליטנטי. המצב לא היה שפיר מלכתחילה, ורק הלך והחמיר בשלוש השנים האחרונות, כולל פגיעה חמורה מצד העובדים במשרדו של בן-גל ובמכוניתו, וכמעט פגיעה פיזית בו עצמו, על רקע הדלפה על מגעים עם קונצרן גדול מארה"ב, שלדברי בן-גל התעניין ברכישת תע"א.
"אני מאחל לאורי אור הצלחה בתפקיד", אומר בן-גל, "ומאחל לו הצלחה גם מול קשיים שיהיו לו מבית". בן-גל לא מוכן להרחיב את הדיבור או לפרט שמות, אבל בחוגים המקורבים לתע"א דיברו בשנים האחרונת הרבה על המתיחות העצומה ששררה בינו ובין ההנהלה הבכירה של החברה בראשות המנכ"ל הוותיק, משה קרת.
המשימה העיקרית שתעמוד בפני אור היא הנהגת מהלכים להקמת "גוש חוסם" של קונצרן התעשייה האווירית והשותפות הפוטנציאליות, שיתמודד מול ה"איום מצפון" - במקרה זה לא סוריה, אלא חברת אלביט מערכות. זו תתאחד עוד השנה עם אל-אופ ותיצור קונצרן שמחזור המכירות שלו אמנם קטן מזה של התעשייה האווירית, אך צפוי לגדול ולחדור לתחומי העיסוק העיקריים שלה תוך תחרות מוגברת. אור יידרש להשלים את הקמת השותפות בין קונצרן כור ותע"א, בתחילה בתחום מערכות הלוחמה האלקטרונית, שתוביל בהמשך אולי גם לאיחוד מלא.
זאת תהיה נקודת החיכוך הראשונה שלו עם ארגון עובדי תע"א. זה התנגד בעקביות לכל מהלך דומה שניסו לבצע בעבר, כגון איחוד בין מפעל מל"ט, המייצר מטוסים בלא טייס, לחברת חץ-הכסף של אלביט מערכות, העוסקת באותו תחום. הארגון טרפד גם ניסיונות להפריט %25 מחברת אלתא, המייצרת מערכות אלקטרוניות.
בשלב הראשון תוקם חברה משותפת לאלתא ולאלישרא, שבבעלות כור, אך הן לא יאוחדו. בהמשך, תצורף למיזם ככל הנראה גם הרשות לפיתוח אמצעי לחימה, רפא"ל. אור יידרש לפעול במשותף עם נשיא כור, דני בירן, שהעריך באחרונה שהתעשייה הביטחונית הישראלית תתאחד לכל היותר לשני גופים גדולים.
לכאורה נמצאת תע"א בתקופה הטובה ביותר בתולדותיה - בשלוש השנים האחרונות נמחקו הפסדיה לאחר שנים ארוכות, והפכו לרווחיות הולכת וגדלה. המגמה תימשך כנראה, בהתאם לתחזיות ההנהלה. ב-97' הציגה תע"א רווח נקי של 30 מיליון דולר, ב-98' הגדילה את הרווח ל-52 מיליון דולר, והשנה היא צפויה להרוויח 72 מיליון דולר.
אור מקבל ירושה של צמיחה בכל התחומים. חטיבת מטוסי המנהלים ניצבת בפני חתימה על ההסכם הגדול ביותר בתולדותיה, למכירת כ-25 מטוסי "גלאקסי" ו"אסטרה" ב-400 מיליון דולר. חטיבת בדק מטוסים מוסיפה לקצור הצלחה בתחום הסבת מטוסי נוסעים לגרסת מטענים, שבו היא מוגדרת כאחד הגופים הגדולים בעולם. פיתוח ה"חץ" נמשך במלוא הקצב לקראת תחילת ההפעלה המבצעית, ומנוהל שיתוף פעולה עם חברה מארה"ב לשיגור לווייני צילום אזרחיים. כמו כן תוסיף תע"א בניסיונותיה לחדש את אספקת המטוסים בלא טייס לארה"ב, לאחר שסבלה מסדרת תאונות שהביאו קץ להצטיידות מתוכננת בהיקף של 4 מיליארד דולר, לאחר 350 מיליון דולר בלבד. תהיה גם תחרות קשה עם אלביט-אל-אופ על השוק העולמי המתפתח של הסבת מטוסי קרב.
אור יידרש לנצח גם על תחומים רגישים בפעילות תע"א, כגון מגעים מתהווים עם מדינות המפרץ הפרסי, בנושא שיתוף פעולה במטוסים אזרחיים, ואולי, בהמשך, בשיווק מערכת ההגנה מפני טילים של ישראל. אם ברצונו להצליח בתפקיד, כדאי לו להיזהר בדבריו בסעיפים הרגישים; יהיה עליו להתבטא בזהירות יתר, לעומת קודמו, על היחסים הביטחוניים עם סין. תע"א מכרה למדינה זו מטוס התרעה ב-230 מיליון דולר, ועתה יימשכו מגעים להשלמת העסקה, למכירת עוד שלושה מטוסים.
הנשמות הטובות בהנהלת תע"א נותנות עצה ליו"ר הנכנס - "כדאי לו לוודא שאחת הפגישות הראשונות בתפקיד תהיה עם יו"ר ארגון העובדים, חיים כץ", הן אומרות. תיאום מראש של מהלכים אסטרטגיים, שעשויים להיות בעלי השפעה על עובדי תע"א, יאפשר לאור לחזור למסלול של יחסי עבודה תקינים. הוא יאפשר גם להתגבר על משקעים אלה או אחרים שיש לכץ על ראש הממשלה ומועמדיו, לאחר שמפלגת העובדים של עמיר פרץ, שכץ הוא מספר שתיים שלה, לא צורפה לקואליציה.
גם לאילן בירן ממתינות נשמות טובות במסדרונות החברה החדשה. גורמים בענף התקשורת, כבר הספיקו להביע תמיהה על מינוי בירן, שאינו בעל ידע בתחום התקשורת, לחברה העומדת בלא ספק בפתח אחת התקופות הקשות בתולדותיה, לפחות מבחינת ההתמודדות העסקית. ופרט לכך, מציינים הגורמים, אף שבירן מחזיק בתואר בכלכלה ומינהל עסקים מאוניברסיטת בר-אילן ובתעודת גמר מאוניברסיטת ג'ורג'טאון לאסטרטגיה, יש לו ניסיון מועט מאוד בניהול גוף עסקי. הוא סגר קדנציה קצרה, של 6 חודשים בלבד, כיו"ר בתי הזיקוק, בטרם מינויו למשרד הביטחון על ידי יצחק מרדכי.
המסנגרים יטענו שיש לבירן קרדיט בניהול גופים גדולים מתפקידיו כראש אגף האפסנאות, ומתפקידו האחרון כמנכ"ל משרד הביטחון - הגוף הכלכלי הממשלתי הגדול ביותר. תמיכתו של בירן ביישום סדרת שינויים מבניים בתעשיות הביטחוניות, שמבשילה רק בימים אלה, עם פרישתו, תסייע לו להסתגל לשינויים בענף התקשורת.« דרור מרום « ברק לא שוכח חברים « אורי אור, לשעבר ח"כ בעבודה, ימונה ליו"ר מועצת המנהלים של התעשייה האווירית. אילן בירן, שהשמועות בדבר החלפתו במשרד הביטחון הוכחשו, נוטש את כיסא מנכ"ל המשרד לטובת מנכ"לות בזק. חגי שלום, ראש מטה יום הבחירות של ברק, ואברהם בן-שושן, שאף הוא סייע לישראל אחת בבחירות האחרונות, מועמדים להחליף את בירן. ככל שיותר בכיר, כך יותר פוליטי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.