הגאות של מנהלי קומברס

שווי חבילת המניות והאופציות של שלושת המנהלים הבכירים בקומברס קפץ לעשרות מיליוני דולר במקביל לקפיצה במניות החברה ש בדירקטוריון קומברס יושבים, בין היתר, גם אביו ואחותו של מייסד החברה, קובי אלכסנדר

שווי של כ-6.3 מיליארד דולר הופך את קומברס לחברה הישראלית הבכירה ביותר בוול-סטריט, ללא עוררין. מאחוריה מזדנבות, עם שווי מכובד, אמדוקס (4.5 מיליארד), טבע (3.2 מיליארד), צ'ק פוינט (3.1 מיליארד), אי.סי.איי (2.5 מיליארד), מרקורי (2.2 מיליארד) וגלילאו (1.2 מיליארד).

למעשה, קומברס מגמדת כל חברה או קונצרן אחר בישראל. אנחנו רוצים להזכיר לכם ששלושת הקונצרנים הגדולים במשק - כור, אי.די.בי אחזקות והחברה לישראל - שווים ביחד כ-3.1 מיליארד דולר, חצי משווייה של קומברס. שני הבנקים הגדולים בארץ, פועלים ולאומי, שווים יחדיו כ-5.5 מיליארד דולר, פחות מקומברס.

לא רק ביצועיהן ושוויין של חברות הטכנולוגיה מגמדים את אלו של החברות המסורתיות. גם אנשי הטכנולוגיה מתחילים, אט אט, לגמד בעושרם האגדי את הלביאים המזדקנים של המשק הישראלי. אנחנו מדברים בלי סוף על עושרם של הרקנאטים, של פישמן, של קולבר ומרעיהם - אך ממעטים להזכיר את עושרם של קובי אלכסנדר, גיל שוויד (המחזיק כ-%11 ממניות צ'ק פוינט), אריה פיינגולד (שעדיין מחזיק במניות מרקורי בעשרות מיליונים) ואביגדור וילנץ (המחזיק כ-%25 מגלילאו).

כך, האם שמו של אמנון לנדן, נשיא מרקורי ומי שהחליף בפועל את פיינגולד, מוכר בסקטור העיסקי, לבד מאשר בברנז'ת ההיי-טק? ובכן, לנדן מחזיק חבילת מניות מרקורי המוערכת בכ-70 מיליון דולר, כ-300 מיליון שקל, ושמו כמעט שלא עולה על דפי העיתון.

אנחנו יודעים מעט מאוד על שכרם של מנהלים בחברות ההיי-טק, על תוכניות האופציות בהן ועל הרכב הדירקטוריון. מסתבר שהמידע הזה גלוי: חברות אמריקאיות, כמו קומברס ומרקורי, חייבות בדיווח מפורט על שכר המנהלים לפי פילוחים שונים. הכל ברור, כולל שמות, בניגוד לדו"ח התקופתי הישראלי, שמאפשר למנהלים בארץ להסתתר מאחורי דירוג אנונימי.

דו"ח השכר של מנהלי קומברס (נכון ל-31.1.99), המפורט בטבלה המצורפת לכתבה, מגלה לנו את הברור מאליו בכל הנוגע למתרחש בתחום השכר בענף ההיי-טק. שכר הבסיס של המנהלים השכירים נמוך יחסית, אבל האופציות הן שעושות את ההבדל. לבד משכרו היחסית גבוה של קובי אלכסנדר (כ-4 מיליון דולר), שכרם של איציק דנציגר וכרמל ורניה, למשל, נמוך מאוד (כמחצית) לעומת זה של השכירים הבכירים במשק כמו עמירם סיון ושלמה פיוטרקובסקי.

אבל עיקר הגידול בתגמולי המנהלים בהיי-טק בא משיטפון של מימוש אופציות וניצול של השוק השורי. זה שנים שאופציות נעשו בארה"ב אמצעי התיגמול העיקרי של מנהלים בכירים בחלקים ניכרים של המשק האמריקני, וקומברס משקפת היטב מגמה זו.

בארה"ב אפילו נמתחת ביקורת קשה על תוכניות האופציות המופרזות למנהלים, על העובדה שחלק מהתוכניות 'מתכופפות' בכל מקרה לטובת המנהלים, ועל כך שהם אינם מתוגמלים על יסוד תפקודם או תפקוד המניה (שהרי אפשר תמיד לשנות את מחיר המימוש), אלא על בסיס כושר המיקוח שלהם. אבל בקומברס אף אחד לא יכול להתלונן. החברה צמחה, המניה טסה לשמיים (מ-7 דולר ב-95' לכ-90 דולר ב-99'), המשקיעים נהנו והמנהלים הרוויחו עשרות מיליונים.

דוגמה טובה לכך היא תוכנית האופציות האחרונה של קומברס. במסגרת תוכנית זו הוקצו במהלך 98' 375 אלף אופציות לקובי אלכסנדר ו-75 אלף אופציות לאיציק דנציגר. מחיר המימוש נקבע על 20 דולר בלבד (לא רחוק ממחיר המניה בעת הקצאת האופציות). המניה מגרדת היום את ה-90 דולר. כלומר, רק על תוכנית זו הרוויח אלכסנדר על הנייר כ-25 מיליון דולר ודנציגר כ-5 מיליון דולר.

גם לפני הנסיקה האחרונה במניות קומברס, אלכסנדר לא התקשה לגמור את החודש. במהלך השנים הוא הספיק למכור מניות, טיפין טיפין, בעשרות מיליוני שקלים. אבל הסיפור של אלכסנדר הוא לא רק הסיפור של קובי, אלא של משפחת אלכסנדר, שאנשיה משובצים בדירקטוריון החברה.

בואו ניזכר, על קצה המזלג, בהיסטוריה של קומברס. חברת אפרת הוקמה בישראל ב-83' על-ידי אלכסנדר, יחד עם בועז משעולי (חברת אאורה הנסחרת בתל-אביב) וגיסו, פרופ' יחיעם ימיני. החברה גמגמה אז, וב-89' פרש משעולי בשל חילוקי דעות עם אלכסנדר והאחרון נטל את האחיזה בהגה הניהול. קומברס היתה אז חברה קיקיונית עם שווי שוק שגירד את ה-20 מיליון דולר - שהספיק מאז לצמוח פי 300.

פרופ' ימיני הפסיק את חברותו בדירקטוריון לפי כשנתיים. ימיני, 51, שימש כדירקטור בקומברס מאוקטובר 84' עד מאי 86'. ממאי 87' הוא שימש כיועץ מדעי לחברה מאז ייסודה. ימיני הוא פרופ' במחלקת מדעי המחשב של אוניברסיטת קולומביה מאז 80'. ימיני קיבל את הדוקטורט שלו במדעי המחשב מאוניברסיטת UCLA ב-78', בתחום של רשתות מחשבים.

למשפחת אלכסנדר יש, כאמור, שני נציגים נוספים בקומברס. צבי אלכסנדר, 77, אביו של קובי, משמש כדירקטור בחברה מאז אוגוסט 89'. אלכסנדר האב לקח חלק פעיל בתעשיית האנרגיה ב-30 השנים האחרונות. הוא שימש כמנכ"ל חברת הנפט הממשלתית דאז, גם לאחר שהפכה לחנ"ל, בשנים 66'-76', ובתחום זה עסק גם כיועץ וכיזם עצמאי. גם אחותו של אלכסנדר ואשתו של יחיעם ימיני, ד"ר שאולה א. ימיני, משמשת כדירקטורית בחברה מאז אוגוסט 97'. ימיני היא מנכ"ל ונשיאת החברה הבת SMARTS שהוקמה ב-93'. מאז 82' ועד שנכנסה לקומברס, נשאה ימיני במגוון תפקידי מחקר וניהול בחברת יבמ, האחרון שבהם מנהלת בכירה במרכז ווטסון של החברה, שם בנתה וניהלה מחלקת מערכות תוכנה מפוצלות. לפני כן, לימדה ימיני מדעי המחשב במכון קוראנט שבאוניברסיטת ניו-יורק.

לימיני, 51, תואר במתמטיקה ופיזיקה ותואר במתמטיקה יישומית, שניהם מהאוניברסיטה העברית בירושלים, וכמו כן דוקטורט במדעי המחשב מאוניברסיטת קליפורניה.

אגב, גם האב וגם אחותו של אלכסנדר מחזיקים בחבילה 'צנועה' של מניות ואופציות קומברס, בשווי המוערך בכ-2 מיליון דולר כל אחד. זה אומנם בקושי %1 ממה שיש לקובי אלכסנדר, אבל בשביל חברות בדירקטוריון זה לא רע במיוחד.« מאת אליאב אללוף « הגאות של מנהלי קומברס « שווי חבילת המניות והאופציות של שלושת המנהלים הבכירים בקומברס קפץ לעשרות מיליוני דולר במקביל לקפיצה במניות החברה ש בדירקטוריון קומברס יושבים, בין היתר, גם אביו ואחותו של מייסד החברה, קובי אלכסנדר