עושים שוק טלוויזיה

12 אלף קונים ומוכרים מ-2,200 חברות בעולם יגיעו לשוק הטלוויזיה MIP TV, שנערך בימים אלה בקאן * מחירי הסדרות ירדו, ההיצע רב מהביקוש, והתמוטטות תאגיד התקשורת קירש הקטינה את הרכישות המתוכננות מגרמניה * רק "חברים" וחבריה עדיין מקבלות תעריפי שיא

אווירת נכאים מרחפת מעל MIP TV, שוק הטלוויזיה הבינלאומי שייפתח מחר בקאן בצרפת, וימשך עד יום שישי. אם לא די בשוק הפרסומות המצטמק ועלויות ההפקה התופחות, הרי שלרשימת הבשורות הרעות הצטרף גם תאגיד המדיה הגרמני קירש גרופ, שהכריז על פשיטת רגל.

ההתמוטטות תציב סימני שאלה גדולים על עתידו של שוק הטלוויזיה הגרמני, שנחשב עד לקריסה לשלישי בגודלו בעולם, אחרי קנדה ובריטניה. זאת לפחות מנקודת מבטם של מרבית הספקים שמגיעים כמובן מהוליווד. הספקים ייאלצו למצוא קונים חדשים לתוצרתם בגרמניה, וכן להמתין בתור עם שאר בעלי החוב של קירש. ההפסדים המיידיים של הוליווד מהפרשה הזו לבדה נאמדים ב-500 מיליון דולר והם עלולים לתפוח גם ל-2 מיליארד דולר.

למרות כל החששות והבשורות הרעות, אמורים להגיע ל-MIP TV כ-12 אלף קונים ומוכרים, מ-2,200 חברות בעולם. האירוע נחשב לאחד מחלוצי השווקים הבינלאומיים בזירת הטלוויזיה העולמית, למרות שהוא נערך לקראת סיומה של עונת השידורים בארה"ב.

קניינים שממתינים בקוצר רוח להיצע של עונת השידורים הבאה, ייאלצו להמתין עוד חודש עד להשלמת הפקתם של הפיילוטים לעונה הבאה, והכרזת רשתות השידור על לוחות המשדרים החדשים. לאחר מכן, בסוף מאי, יוזמנו הקניינים הבינלאומים ל-LA Screenings בלוס אנג'לס ויוכלו לחזות ולהתרשם מהתוצרת החדשה.

שוק הטלוויזיה הגלובלי אינו מאיר פניו להוליווד בשנה האחרונה. הקונים הזרים, שבעבר חטפו מכל הבא ליד וחתמו על חוזי אספקת תוכניות ארוכי טווח, זהירים כיום הרבה יותר. אפילו תאגידי שידור אירופיים מבוססים כמו קנאל פלוס, גרנדה, ו-SBS החלו לרשום הפסדים, ומקמצים יותר בייבוא.

פרט לכך, במרבית המדינות מעניקים כיום עדיפות להפקות מקומיות, הן בשיבוץ בפריים טיים והן בסדרי העדיפויות הכלכליים, ומסרבים לבלוע חבילות תכנים הוליוודיות גדולות, המכילות גם כותרי סרטים ותוכניות ירודות, אלא בוחנים כל כותר לגופו.

ההערכות הן, כי התעריפים של התוצרת ההוליוודית ב-MIP יצנחו השנה ב-25% בהשוואה לשנתיים האחרונות. יחד עם זאת, להיטים הוליוודיים מבוססים עדיין גורפים תעריפי שיא. מדובר בעיקר בלהיטי דרמה מהקליבר של "חוק וסדר", "הסופרנוס", "אי.אר", "NYPD וסיטקומים מהליגה של "חברים" ו"הסימפסונים", בעיקר במדינות דוברות אנגלית.

צ'אנל פור בבריטניה, למשל, עורר תדהמה כששילם מיליון דולר לפרק עבור העונות 13 ו-14 של "הסימפסונים". מכירות בולטות כאלה למדינות הגדולות: קנדה, בריטניה וגרמניה, מסייעות למפיקים ההוליוודיים למכור בשאר המדינות.

היצע הכותרים ההוליוודיים גדל גם הוא, אך למרבה הצער, במקביל לצמצום הביקוש הבינלאומי. המפיקים והמפיצים ההוליוודיים, בין אם הם אולפנים או חברות עצמאיות, נאלצים להשקיע מאמצים גדולים יותר בשיווק, כשאחת האסטרטגיות המובילות כיום היא קופרודוקציות, בעיקר בנישת תוכניות הילדים. הקופרודוקציות מאפשרות כיסוי חלק מההוצאות, ומבטיחות זמני שידור טובים בטריטוריה השותפה מאידך.

ילדים מצויירים שוק הילדים עובר בשנים האחרונות מהפכים ומיזוגים, שהבולט בהם הוא היעלמותו של המותג סבן אנטרטיינמנט, לאחר מכירת ערוץ המשפחה של פוקס לדיסני. סבן אמנם יצא מתמונת ההפקות (עם מיליארד וחצי דולר בכיסו), אך הוא עדיין גורף תמלוגים מחידוש זכיונות השידורים של להיטיו, ובמיוחד הפאואר ריינג'רס. סבן ושותפו, שוקי לוי, מוסיפים למאזנם מיליוני דולרים בכל שנה, מתמלוגים המגיעים להם בגין פסי הקול והלחנים של אינספור תוכניות ילדים שסבן אנטרטיינמנט הפיקה.

אלה שנותרו בשוק הילדים (וורנר, ויאקום ודיסני), ימשיכו להפיק סדרות חדשות, חלקן מתבססות על נכסי צאן ברזל של התרבות האמריקנית, וחלקן על רעיונות מקוריים שנוצרו בהוליווד. זאת, למרות שפרשנים מציינים כי דווקא הלהיטים הגדולים של העשור האחרון יובאו מחוץ להוליווד: פאואר ריינג'רס, טלטאביז ופוקמון.

הלהיטים הפוטנציאליים הבאים לילדים הם סדרת האנימציה היפאנית BeyBlade (שתגיע עם סדרת צעצועים מבית האסברו), וסדרה המבוססת על ספרי הילדים הפופולריים Berenstain Bears. קונספט ילדים מעניין נוסף יגיע מ-DIC Entertainment ("חוש-חש הבלש" ואחרים), השמים יהבם כעת דווקא על סרטי טלוויזיה מצויירים ולא רק סדרות.

נקודת האור היחידה כמעט בענף הטלוויזיה העולמי הוא הז'אנר הריאליסטי, ובמיוחד הדוקומנטרי. למעלה מ-1,300 סרטים וסדרות דוקומנטריות מוצגים במפגש הקרוי MIPDOC, שהחל ביום שבת. לזכותם של המפיקים והמפיצים בז'אנר הזה עומדת מגמת הקיצוצים ברשתות השידור והכבלים בכל העולם, שכן העלות של הפקת תוכניות תיעודיות היא נמוכה יחסית, ושיבוץ תוכניות תעודה בלוחות המשדרים של ערוצי הכבלים בעולם היא קלה יותר.

המגוון ב-MIPDOC ינוע בין תוכניות ריאליזם, תוכניות המתבססות על אירועים חדשותיים, לבין סרטי טבע ותוכניות דוקומנטריות גדושות בפעלולים דיגיטליים. האחרונות זוכות לרייטינג מכובד, במיוחד מוצרים מה-BBC ודיסקאברי, המתמקדים בדינוזאורים וחיות פרה-היסטוריות.