המסילה הגבוהה בעולם, טיבט-קינהאי: 6 ק"מ ביממה

אורך המסילה שנבנית במערב סין הוא 1,118 ק"מ, הקו הבודד הארוך בעולם, 80% מהם מעל לגובה של 4,000 מטר מעל פני הים * קצב בנייה דומה בישראל היה משלים את מסילת ת"א-ירושלים ב-10 ימים

31 ק"מ של מסילת ברזל הושלמו עד השבוע בקו הרכבת טיבט-קינהאי, אשר העבודות בו החלו ב-29 ביוני. קו הרכבת התפרסם בעולם בשל היותו הגבוה ביותר בעולם: הרכבת תנוע בגובה של למעלה מ-4,000 מטר מעל פני הים - גובה בו כבר מורגש מחסור ממשי בחמצן, ויש "להתרגל" בהדרגה לגובה שכזה.

העבודות נמשכות כעת, לאחר ששרשרת תקלות טכניות נפתרו, כגון מחסור בחמצן ובמים, קור מקפיא עצמות ואדמה קפואה, כך דיווח משרד הבינוי הסיני.

עבודות הנחת המסילה נעשו במהירות שיא, למרות הקשיים הפיזיים הגדולים, בקצב שהגיע ל-400 מטר בשעה, וזאת מבלי לפגוע באיכות ובטיחות העבודה. בתוך 21 שעות הניחו העובדים הסיניים מסילה באורך 6,000 מטר. לשם השוואה, אם היו חברות התשתית בישראל זריזות כל-כך, הן היו מניחות את המסילה החדשה ת"א-נתב"ג-מודיעין-ירושלים בתוך 10 ימים. התכנון כיום מדבר על תקופה הקרובה יותר ל-10 שנים.

מקור רשמי ברשות הרכבות הסינית, זו זונגטונג, ציין כי מהירות הנחת המסילה זהה לפרויקטים דומים בתנאי שטח נורמליים ומישוריים, וזאת הודות לסדרת פיתוחים טכנולוגיים שבוצעו לצורך הפרויקט. עם זאת, לדבריו, צוות הפיקוח היה מודאג מאוד באשר למידת האיכות והבטיחות של המסילה: במקרה של תקלה והיתקעות הרכבת עלול לקרות אסון, בשל המרחק העצום מנקודות יישוב שהרכבת תעבור במהלך נסיעתה.

קו הרכבת כולו יתמתח לאורך 1,118 ק"מ (כפליים המרחק מטולה-אילת). תחילת הקו בבירת טיבט, להסה (טיבט היא מחוז אוטונומי בדרום מערב סין הקומוניסטית), וסיומו בעיר גולמוד, בפרובינציית קינהאי, בצפון מערב סין. הקו יהיה הארוך והגבוה ביותר בעולם.

לפי לו"ז תכנון הבנייה, עד סוף שנת 2002 יושלמו 115 ק"מ. למעלה מ-960 ק"מ מתוך המסילה, שהם 80% מאורכה, ייבנו בגובה של למעלה מ-4,000 מטר מעל פני הים. להסה שבטיבט היא עיר הבירה הגבוהה ביותר בעולם (ומכיוון שטיבט אינה עצמאית, ה"כתר" הרשמי עבר ל-לה פאז, בירת בוליביה). למעלה ממחצית מאורך המסילה יונח על אדמה שהיתה קפואה לאורך שנים ארוכות.

מומחים מציינים, כי סין תכננה להקים את מסילת טיבט-קינהאי במשך למעלה מ-50 שנה. ההתקדמות הכלכלית והצמיחה המהירה בסין (כ-7% לשנה, בממוצע), יחד עם ההתקדמות הטכנולוגית שנרשמה בסין בשני העשורים האחרונים - נתנו את הדחיפה להוציא לפועל, לבסוף, את הפרויקט השאפתני.