יפאן: צניחה של 13% בהתחלות הבנייה ו-20% בהיקף ההזמנות

המשבר מעמיק: 2,999 חברות נדל"ן פשטו רגל מתחילת 2002, בעקבות האבטלה הגואה וקיצוץ של 39% בהיקף העבודות הציבוריות

חברות בנייה יפאניות ויזמים מקומיים מתכוננים להחרפה במשבר בענף הנדל"ן, עם פרסום הנתונים על ירידה בהתחלות הבנייה ובהזמנות בחודש יוני. כתוצאה מהמשבר, לא פחות מ-3,000 חברות בענף פשטו רגל במחצית הראשונה של שנת 2002.

בהתחלות הבנייה ביפאן נפלו בשיעור חד של 13.1%, מקוזז מעונתיות, בחודש יוני בהשוואה לחודש מאי, ועמדו על קצב שנתי של 1.1 מיליון יח"ד, הנמוך ביותר מזה שנה. ירידה זו היא החדה ביותר מאז אפריל 2000. היקף ההזמנות ב-30 חברות הבנייה היפאניות הגדולות צלל אף הוא, בשיעור של 19.8% בהשוואה לשנה שעברה - הירידה הגדולה ביותר מזה 27 חודשים.

הירידה בהזמנות עלולה להוביל חברות נוספות לפשיטת רגל, כפי שקרה לאחרונה לדאי ניפון בנייה ולפוג'יקי קומוטן. החשש הוא, כי כתוצאה מכך יגדל שיעור האבטלה ביפאן, מושג שפעם לא היה ממש קיים. שיעור האבטלה כבר מתקרב עד כדי עשירית האחוז לשיאו, ועומד על 5.4% - 3.61 מיליון מובטלים. כיום, כמעט 1 מתוך 10 יפאנים מועסק בתעשיית הבנייה היפאנית.

"בעוד שענפים אחרים בכלכלה מתאוששים, אנו עדיין מדשדשים", אמר דובר חברת גולדקרסט, הבונה בתי דירות. "עם העלייה בשיעור האבטלה ובחוסר הוודאות, כל שיפור עלול להיות מוגבל". גולדקרסט, אשר כמעט כל מכירותיה באות מבניית בניינים חדשים, היא המנייה בעלת הביצועים הגרועים ביותר השנה מבין חברות הנדל"ן: צנחה ב-30%.

גם החברה המצליחה ביותר מבין חברות הנדל"ן ביפאן, לפחות על פי ביצועי המנייה שלה השנה (עלייה של 27.5%), רואה שחורות. דובר חברת טווה (Towa) פיתוח נדל"ן, אומר: "אנו רואים את מצב השוק הולך ומחמיר. אנו בהחלט מרגישים את הלחץ שבשוק, וכיצד שוק העבודה הקשה משפיע על קונים פוטנציאליים לנקוט במשנה זהירות".

חברות בנייה, ששגשגו בזמן שיפאן התבססה ככלכלה השנייה בגודלה בעולם, נאבקות כיום על הישרדותן בעקבות הקיצוץ החד שביצע ראש הממשלה, ג'וניצ'ירו קויזומי, בעבודות הציבוריות.

חברות נדל"ן רבות נשענות על חוזים ממשלתיים לבניית כבישים, סכרים ומוזיאונים, והירידה החדה של הזמנות הממשלה, בשיעור של 39% בחודש יוני בהשוואה ליוני 2001 - פגעה בהן אנושות. 2,999 חברות בענף הנדל"ן פשטו רגל בינואר-יוני 2002, על-פי חברת מחקר האשראי טוקיו שוקו ריסרץ'. ה"קורבן" האחרון היתה חברת דאי ניפון, כשפנתה החודש לביהמ"ש בבקשה להגנה מנושיה, בפשיטת הרגל השנייה בגודלה של חברה ציבורית מתחילת השנה. החברה העסיקה 1,680 עובדים.