ניו יורק התאוששה מהר מ-11 בספטמבר

מחירי הנדל"ן במנהטן חוזרים לרמתם מלפני שנה * בברודוויי שוב סוגרים קופות

הצלקת שהותירו פיגועי הטרור ב-11 בספטמבר בניו-יורק לא תימחה. גם המכה הפיננסית שספגה העיר תשאיר רישומה לזמן רב. הירידה בהכנסות ממיסים היא נטל על השלטון המקומי. אבל קצב ההתאוששות הכלכלית של הכרך מזוועת מחיקתם של המגדלים התאומים מפתיע אפילו את האנליסטים האופטימיים.

לפי ידיעה בסי.אן.אן, בשבוע שעבר, מחירי נדל"ן במנהטן החלו לחזור לרמות שלפני 11 בספטמבר. אמצעי תקשורת אחרים מדווחים שבמכירות דירות בבתים משותפים (co-op) במנהטן מסתמנת עלייה משמעותית.

בבתי הדירות שסביב אתר המגדלים התאומים, שננטשו אחרי הפיגועים, קשה למצוא עתה, פחות משנה לאחר האסון, דירות פנויות. התיאטראות בברודוויי, שהכינו עצמם לשנים רזות, שוב סוגרים קופות.

"לתושבי מנהטן יש עור של פיל", כותב ניו יורק פוסט. "הם אינם פוחדים מטרוריסטים ואינם חוששים להוסיף ולהחזיק קן מגורים בעיר". דו"ח השווקים האחרון של מועצת הנדל"ן של ניו-יורק מאשש הערכה זו: מתחילת השנה נרשמה עלייה של 48% במכירות דירות בבתים משותפים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והדבר בא לידי ביטוי במחירים.

כך, למשל, המחיר החציוני לחדר בדירת co-op בבניין מלפני מלחמת העולם (אלה נחשבים לטובים ולמבוקשים ביותר) בחלק המערבי של מנהטן, ברבעון השלישי השנה, הגיע לשיא של 155,333 דולר. השיא הקודם, 144,444 דולר לחדר, נרשם ברבעון הראשון השנה. גם בפלחים אחרים, פחות יוקרתיים, של שוק הנדל"ן נרשמו מחירי שיא בחודשים האחרונים.

בסקר של ניו יורק פוסט ביולי, שהקיף 1,000 תושבים, אמרו 73% מהנשאלים, כי אינם חוששים שטרוריסטים יתקפו את בית-הדירות שלהם (אם כי 55% מהנשאלים אמרו, שאמצעי הביטחון בעיר לא קיימים או מספיקים בקושי). 30 נשאלים אמרו, שפיגועי 11 בספטמבר דווקא הגבירו את נחישות החלטתם לשנות את מעמדם משוכרים לבעלי הדירה.

10% מהנשאלים אמרו, כי התקפת טרור נוספת במנהטן רק תגדיל את הסיכוי להמשך מגוריהם בעיר. 61% אמרו שהתקפה נוספת לא תשנה את דעתם על מגורים בעיר לכאן או לכאן. לפי הערכת מומחה לנדל"ן, המצוטט בפוסט, שיעור הדירות להשכרה שנותרו ריקות מדרום לרחוב ה-96 במנהטן אינו עולה על 2%.

לואיס סאנשיין, סוכנת נדל"ן המתמחה בדירות יוקרה, אמרה, כי אפילו הצניחות האחרונות בשוק המניות (שבינתיים נבלמו) לא הרתיעו קונים. "שום קונה לא חזר בו משום עסקה", אמרה סאנשיין.

סקר של 7,000 דירות באזור באטרי פארק סיטי, לאורך ההאדסון, ובאזורים אחרים בשכנות לאתר שעליו ניצבו המגדלים התאומים, מעלה שרק 5% מהדירות נותרו ללא דיירים ובבניינים רבים לא נותרה שום דירה פנויה. זו התפתחות מדהימה בהתחשב בעובדה שבחודשים הראשונים לאחר הפיגועים הגיע שיעור התפוסה בבתי-הדירות הסמוכים למוקד הפגיעה ל-45%.

ניו יורק טיימס, שערך את הסקר, מציין שהסביבה, שאחרי 11 בספטמבר נראתה כלאחר התקפה גרעינית, חזרה לחיים חדשים. "זו היתה שגיאה להאמין שהאזור הזה יתקפל", אמר לטיימס טימותי קארי, נשיא חברה שבבעלותה נכסים ליד אתר המגדלים התאומים. "זו קהילה שכבר נולדה מחדש".

תמריצים מפתים

הסיבה העיקרית לנהירה לאזור היא התמריצים הגדולים שהציעו לדיירים הממשל הפדרלי, שלטונות מדינת ניו-יורק, עיריית ניויורק ובעלי הבתים, שחששו להישאר עם בניינים ריקים. גובה המענקים הממשליים הגיע עד 12 אלף דולר למשפחה שהיתה מוכנה לשכור דירה באזור. בעלי הבתים הציעו תמריצים נוספים, לרבות חודש אחד חינם.

גם במכירת דירות באזור יש עלייה גדולה. בטרייבקה (TriBeCa), רובע אמנים ובידור הסמוך לאזור המגדלים התאומים, מגיע מחיר רגל רבועה בדירה ל-664 דולר, 17% יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. בבאטרי פארק סיטי, מחיר רגל רבועה בדירה הוא כ-442 דולר, עלייה של 7%.