גיברלטר: עדיין יהלום בכתר הבריטי

אף שנסיכות הכתר הבריטית מהווה מקלט מס ל"דגים שמנים", אפשרויות ההשקעה בנדל"ן פתוחות לכל

הצוק, אותו צוק שאנו מורגלים לראות על כרטיסי ביקור רבים, של חברות מנסיכות הכתר גיברלטר, הוא למעשה סימן ההיכר של הטריטוריה העצמאית הבריטית מאז 1973, בדרומו של חצי האי האיברי וחלק מהאיחוד האירופי.

בעבר, כשאנשים דיברו על גיברלטר, הם לרוב התכוונו לפוליטיקה, קונפליקטים ומרחבי השפעה. כיום, הסיבה העיקרית ואולי היחידה, שבהקשרה מוזכרת הנסיכות, היא הסיבה הכלכלית-פיננסית.

גיברלטר נחשבת כבר זמן רב כגן עדן של מס לחברות מכל העולם, אך חשוב לזכור, כי גם לבודדים היא מסבירה פניה היטב. יש מספר קטגוריות לפיהן יכול נתין זר לנצל את יתרונות מערכת המס המקומית בנסיכות הקטנטנה, המשתרעת על 6.5 קמ"ר ובה 29 אלף תושבים, הנהנים מרמת חיים טובה לכל הדעות. אותם נתינים יכולים גם לנצל היטב את אפשרויות הנדל"ן במקום, הקורצות בעיקר, אך לא רק ל"דגים השמנים".

כמחצית משטח הנסיכות הוא שטח מישורי, אך רובו מתחלק בין הממשל לצבא, כך שאין יותר מדי שטחים פנויים. אחוז הקרקע הבלתי מפותחת נמוך מאוד אם מוציאים מן הכלל את השטחים ההררים ומדרוני הצוק. יחד עם זאת, הממשל נאות על פי רוב לבחון פיתוח של נכסים ישנים או כאלה שהועברו מהממשל והצבא לידיים פרטיות.

החזקה על הקרקע בגיברלטר תואמת את זו המקובלת בבריטניה. קרקע או נכסים מוחזקים בחזקה בלעדית או בחכירה על פי תנאים מסוימים, המשתנים בהתאם לתקופת השכירות ואופי הנכס, מגורים או מסחר.

אין זה מתפקידה של המדינה להעניק בעלות בלעדית על נכסים. אלה שיש ברשותם כזו, מקורה עשרות ואף מאות שנים בעבר, ואלו מרוכזים בעיקר במרכז העיר. כיום, מקובל להחכיר את אדמות נסיכות הכתר לתקופות ארוכות של 99 או 150 שנה. נדל"ן מסחרי מושכר או מוחכר בהתאם לנסיבות ולתנאים של ההסכם הספציפי.

חוקי המקרקעין בנסיכות מבוססים רובם ככולם על החוק הבריטי. אין הגבלה על רכישת נכסים על ידי זרים בצורה כלשהי, פרט למקרים בהם הבעלות על הנכס משותפת למדינה ולבעלים פרטיים.

לאחר מציאת הנכס או הקרקע המתאימים, וההסכמה על המחיר, 2% ממחיר העיסקה משולמים למתווך בעסקה. כל ההסכמים מתבצעים בין עורכי הדין של הצדדים בניהול מקובל. יחד עם זאת, קיימים מספר תשלומים בהם ישאו הצדדים. מיסוי בולים עומד כיום על 1.26% מסכום העיסקה. אם העסקה התבצעה באמצעות משכנתא, מס הבולים יהיה בשיעור של 0.13% מההלוואה.

רישום הקרקע יתבצע תמורת סכום של כ-52 ליש"ט (כ-75 דולר). דמי רישום לבית המשפט שיאשר את ההסכם נגבים בהתאם למספר עמודי ההסכם: 30 דולר עד 15 עמודים, 60 דולר עד 40 עמודים ו-90 דולר אם ההסכם חוצה את גבול 40 העמודים. עוה"ד גובים בד"כ שכר טרחה הנע בין 0.5% ל-1% בהתאם לגודל העסקה.

שוק השכירות בנסיכות סבל מהפכפכות תקופת מה. עיקר השינויים במגמה התרחשו בעקבות פתיחת הגבולות על ידי הממשלה הספרדית ב-1986. מיתון והאטה הפכו במהרה לצמיחה כלכלית ושוק השכירות חזר לפרוח.

בשנים האחרונות, השוק התייצב והוא צומח כל שנה בשיעור נמוך ויציב. מרכז העיר הפך אטרקטיבי יותר ומחירי השכירות בו נעים בין 40 ל-55 דולר לרגל רבועה. השכירות למשרדים נעה סביב 12 ל-25 דולר לרגל רבועה לחודש, ומחירי שטחי אחסון ותעשייה נעים בין 4.5 ל-6 דולר לרגל רבועה לחודש.

הקטגוריה הטובה מכולם שבה כדאי להיכלל, היא קטגוריית HNWI המזכה את בעליה בהטבות המס הגדולות ביותר. לאחר תשלום של 750 דולר דמי רישום, ושני מכתבי המלצה, כשאחד מהם הוא מהבנק, ניתן לקבל את האישור המיוחל המאפשר תשלום מס עבור הכנסה של 70 אלף הדולרים הראשונים, ואח"כ כל ההכנסות פטורות ממס לחלוטין.

הקטגוריה השנייה, זכאי מס מיוחדים, שונה מקודמתה בתקופת הפטור ממס. תמורת דמי הרשמה של 750 דולר ניתן לקבל את הפטור לתקופה של 3 שנים. הקטגוריה השלישית המגודרת כבכירים בעלי קישורים מיוחדים המאפשרת הגבלה של תשלומי מס לסכום של 7,500 דולר להכנסות של עד 50 אלף דולר. המטבע המקומי בגיברלטר הוא הפאונד הגיברלטרי, והוא שווה בערכו לליש"ט הבריטי.

בנוגע לאישורי עבודה, הנושא מתחלק לשניים: אזרחי האיחוד האירופי ואלה שלא. לאחר שהות של למעלה מ-6 חודשים, אזרחי האיחוד יכולים להגיש בקשה לאישור עבודה של 5 שנים ואילו נתינים זרים יכולים לבצע זאת, אך ורק במידה ולא קיים נתין מקומי היכול לבצע את מלאכתם.

להשלמת התמונה של גיברלטר כגן עדן של מסים, ראוי לציין, כי אין במדינה מס על רווחי הון, מס מכירה ומיסוי על הנדל"ן כאמור. מן הסתם, הנסיכות חתומה על אמנות למניעת כפל מס עם כמעט כל מדינה בעולם. פרט נוסף אבל חשוב מאין כמוהו, השלטונות המקומיים אינם מחזיקים בנתונים כלשהם בנוגע לבעלות או שליטה של חברות זרות בנסיכות.

סה"כ מדובר בנסיכות קטנה שרוב תושביה נוצרים קתולים (77%) מעט אנגליקנים ומוסלמים (7% כ"א) ואפילו קהילה יהודית קטנה (2%). היקף האבטלה נמוך מאוד ועומד על 4%, והתוצר לנפש עמד בשנת 2000 על 17.5 אלף דולר, קרוב מאוד לזה של ישראל. בנסיכות 53 ק"מ של כבישים ו-2,500 מכוניות בלבד.