פאריז: מעמד הביניים מצביע ברגליים נגד עיר האורות

התיירים תופסים את מקומם של הדיירים הקבועים ונשאבים אל תוך הוואקום שיוצרים האחרונים

בפעם הראשונה שהחלו שמועות מסוג זה להופיע בטלוויזיה הצרפתית, נראה היה כאילו מדובר בברווז עיתונאי פרי מוחו הקודח של עיתונאי משועמם. רק לפני כחצי שנה פורסמו דוחות מבטיחים שאישרו את יציבותו של שוק המשרדים והמגורים בבירה הצרפתית.

על פי הדוחות, למרות הירידה החדה בהיקף השכירות בשנת 2001, מיליוני מ"ר הושכרו לקראת סוף השנה. על פי הדו"ח, שוכרים רבים העדיפו לשבת על הגדר עד שהמחירים יירדו, אך על פי הערכות, הם עשויים להתאכזב. עם שיעור נכסים פנויים מהנמוכים בהיסטוריה, 2.9%, וקצב התחלות פרויקטים איטי יחסית, המחירים צפויים היו לשמור על יציבות. פאריז לעולם ככל הנראה, תהיה מקושרת למעמד הבינוני, הן מבחינת כוח העבודה והן מבחינה עסקית. העיר, שנבנתה על ידי מעמד זה מאות שנים אחורה, מקבלת צביון חדש לאחרונה.

על מנת לשכור דירת מגורים בעיר האורות בימים אלה, גם כאלה המרווחים משכורות יפות, צריכים לחשוב פעמיים. עבור דירת 2 חדרים ממוצעת במרכז העיר בשטח של 90 עד 100 מ"ר, תיאלצו להיפרד מ-3,000 עד 4,500 דולר לחודש, תלוי במיקום המדויק. אחרי תשלומי מס, זהו למעשה ההון הזמין של המשפחה הפריזאית הממוצעת.

אם אתם מוכנים או מעוניינים להתפשר על משהו יותר זול, דירת סטודיו בגודל 30 מ"ר, למשל, אין בעיה. תמורת 1,500 עד 2,000 דולר לחודש בטוח תמצאו. מדובר במחירים שלא מביישים את מגדלי היוקרה הנחשקים ביותר בניו יורק. אסור לשכוח רק, שבתפוח הגדול אתם מקבלים תמורת תשלום צנוע זה, שומר 24 שעות ביממה, בריכה, חנייה צמודה וכד'. בפאריז, המחיר כולל תקרה וקירות בדרך כלל.

בשוק המשרדים הנתונים מצביעים על רמות מחירים ברחבי העיר הנעים מ-1,200 דולר למ"ר לשנה באיזורים היוקרתיים, לרמה של 500 דולר למ"ר לשנה בפרברים. הדינמיקה בשוק המשרדים הפריזאי הביאה באחרונה להשקעות של כ-10 מיליארד דולר בנדל"ן הצרפתי במהלך שנת 2001, לעומת 8.3 מיליארד דולר במהלך שנת 2000.

היקף ההשקעות הזרות בפאריז תופס כ-74% מהיקף ההשקעות הכולל, עלייה חדה משיעור של 45% בשנת 2000. המשקיעים הצפון אמריקנים לבדם השקיעו כ-4.7 מיליארד דולר בשנת 2001, לעומת 1.35 מיליארד בשנת 2000. המשקיעים הגרמנים השקיעו 1.72 מיליארד דולר בשנת 2000, לעומת השקעה של 2 מיליארד דולר בעשרת החודשים הראשונים של 2001.

נחזור לשוק המגורים. עם עליית מחירים של 5% בממוצע במחצית הראשונה של שנת 2002, ברור מדוע מורים, אחיות, ושוטרים עוזבים את העיר, כך על פי הטלוויזיה הצרפתית. השאלה המעניינת היא מי בא במקומם, הרי לא יכול להיווצר ואקום. מי הם אותם מיליונרים התופסים את מקומם של העובדים הללו?

מי מלבד התיירים הרבים גודשים את מרכז פאריז? עיר האורות הופכת אט אט למלון אחד גדול, בו מאות ואלפי חדרים בחדרי המלון הפזורים ברחבי העיר, מתחרים על ראשיהם של מיליוני התיירים הפוקדים במהלך השנה את העיר. התופעה של עזיבת תושבים את העיר לא חדשה, שכן בעבר ניתן היה לראות תופעה זו העיקר באיזורים היוקרתיים והיקרים "באמת".

כתב הטלוויזיה הצרפתית של תחנת TV1 ניסה לבנות במהלך הצגת הסיפור את הפרופיל של הפריזאי ה"נוטש", אך לצערו, למעלה מ-50% מהאנשים אליהם פנה, כלל לא דיברו צרפתית. מי יודע, אולי בפעם הבאה זה יהיה 100%.