ארה"ב: עלייה מדאיגה במספר פשיטות הרגל ועיקולים של דירות מגורים

ברבעון השני של השנה, 1.23% מכלל ההלוואות לדירות עברו לתהליכי עיקול ופשיטות רגל. נתון זה מאפיל על השיא של 1999

למרות הגיאות בביקושים ובמכירות של הנדל"ן למגורים בארה"ב, הריבית הנמוכה במשק, והנוחות שבהשגת משכנתאות, הגבוהות ביותר שנרשמו בארה"ב ב-40 השנים האחרונות, נרשמת עלייה מדאיגה במספר פשיטות הרגל ועיקולים של דירות מגורים.

ברבעון השני של השנה, 1.23% מכלל ההלוואות לדירות עברו לתהליכי עיקול ופשיטות רגל. נתון זה מאפיל על השיא של הרבעון הראשון ב-1999 אז נרשמו הלוואות בעייתיות בשיעור של 1.1%.

לדברי אגוד הבנקים למשכנתאות בארה"ב, ב-4.77% מכלל ההלוואות לדיור נרשם איחור בתשלום ב-30 יום או יותר. הנתון הזה עדיין נמוך מהשיא של 1985; אז הגיע שעור האיחור ל-6.07%.

הגידול המהיר במספר ההלוואות הבעייתיות מדליק נורה אדומה בענף, המהווה אחת מנקודות האור היחידות בכלכלה האמריקנית.

החולשה הזו עלולה לדעת פרשנים להקשיח את התנאים לקבלת משכנתאות, לאחר מספר שנים של הקלות מפליגות.

המומחים מפנים את האצבע לאותם מוסדות פיננסים ויזמים שפיתו מיליוני קונים שיכולתם הכספית מוגבלת, לרכוש בתים יקרים. המלווים אישרו הלוואות בקלות יתרה מבלי לבדוק את מצבם הכלכלי של הלווים, ובמקרים מסוימים גם הבטיחו בונוסים. למשל, קיצוץ אחוז או יותר מהריבית על ההלוואה בשנה הראשונה וייקורה בשנים הבאות.

מהלך זה כמו גם הריבית הנמוכה בכלל, גדשו את השוק בקונים, שעד לפני כן לא העזו לחשוב על רכישת דירה. בדיעבד התברר כי אכן יכולת הכלכלית אינה מספיקה לתשלום המשכנתא לאורך שנים, ולכן העדיפו להכריז על פשיטת רגל ולאבד את ביתם לטובת הבנק.