טייוואן אישרה השקעות סיניות בשוק הנדל"ן המקומי

בעוד ששתי המדינות הן יריבות פוליטיות מרות, הולכת וגדלה התלות הכלכלית ביניהן

ממשלת טייוואן אישרה השקעות סיניות בשוק הנדל"ן המקומי. ההחלטה קיבלה תוקף מיידי, כך הודיע שר הפנים הטייוואני. מטרת המהלך הוגדרה "לסייע בפיתוח וניצול משאבי הקרקע, ולהחיות את שוק הנדל"ן". המהלך בא לאחר שהממשלה הסינית התייחסה בבוז לכוונת נשיא טייוואן, צ'ן שוי-ביאן, ליזום הצהרת עצמאות פומבית של האי טייוואן. סין איימה שתתקיף את האי אם יכריז על עצמאות.

טייוואן עדיין סובלת מדמדומיו של ה"בום" הגדול בשוק הנדל"ן, שהסתיים בפיצוץ הבועה ב-1989: מחצית מחברות הבנייה פשטו רגל, ומספר התחלות הבנייה ירד בלא פחות מ-75% בהשוואה לשיא.

עם זאת, טייוואן עדיין אוסרת עקרונית השתתפות של חברות סיניות או השקעה ישירה שלהן בפרויקטים רגישים, כגון תשתיות מרכזיות במדינה, השקעות הקשורות לענייני ביטחון לאומי, יציבות חברתית וספקולציות בנדל"ן.

המתח בין סין לטייוואן גואה עם בחירת הנשיא הנוכחי בטייוואן. טייוואן מנסה להקל על המתח בכך שהבטיחה כי לא תערוך משאל עם על שאלת הכרזת העצמאות, "אלא אם תדחק לפינה". מאידך, צבא סין הזהיר את הנשיא צ'ן, כי הוא מסתכן במתקפה אם יקדם את רעיון העצמאות, אשר בפועל כבר קיימת.

בעוד המתח גואה בין המדינות, שנפרדו ב-1949, הרי שכלכלותיהן תלויות זו בזו במידה גוברת. משקיעים טייוואניים השקיעו לא פחות מ-100 מיליארד דולר בסין הקומוניסטית מאז סוף שנות ה-80, שנמשכו על-יד השוק הענק שבסין, עלויות קרקע וכוח אדם נמוכות, ושפה ותרבות המשותפים לשתי המדינות.

ממשלת טייוואן עומדת תחת לחץ הולך וגובר מצד הקהילה העיסקית לחפש קשרים כלכליים עם סין ולפתוח את דלתותיה כלפי סין, במטרה להיחלץ מהמיתון הארוך בכלכלת האי. השקעות נדל"ן הן נדבך חשוב במאמצים אלו. יצוין, כי שיתוף הפעולה עשוי לצבור תאוצה גם הודות לכך ששתי המדינות הצטרפו לאחרונה כחברות בארגון הסחר העולמי.