מחירי הדיור בהונג-קונג לשפל של 10 שנים - הממשלה מציעה כוסות רוח

המחירים ירדו ב-5 שנים ב-65%, אך אין קונים; אמון המשקיעים בתחתית הבאר, ולמעשה מחכים להתאוששות עולמית

מחירי הדיור בהונג-קונג הגיעו לשפל של 10 שנים, וממשיכים בצלילה למטה. לדברי אנליסטים, לממשלה נותרו עדיין מספר כלים על מנת להחיות את השוק ולחדש את ביטחון הצרכנים.

דאגה באשר למצב הכלכלה המקומית ושיעור האבטלה הגואה גרמו לאזרחים רבים להירתע מפני רכישת דירות חדשות, אפילו לאור הירידה העצומה במחירי הדירות - 65% מתחת לשיא, שהושג ב-1997. "הממשלה תמצא כי זו משימה קשה להחזיר את אמון הציבור והמשקיעים, ולשנות את מגמת המחירים", אמר האנליסט אנדרו טיילור.

שוק הנדל"ן הוא עמוד תווך בכלכלה המקומית, והממשלה לא תוכל להרשות לעצמה לתת לו לשקוע עוד, במיוחד לאור ציפיותיה שהכנסות גבוהות יותר השנה ממיסי נדל"ן יעזרו בצמצום הגרעון התקציבי. המזכיר הכלכלי אנתוני לונג אמר, כי הממשלה שוקלת דרכים להבריא את הענף, למרות שהודה כי יהיה קשה לדחוף את הענף קדימה. אנליסטים רבים מסכימים לדעתו, אך טיילור מציין, כי כבר מאז 1997, ואולי אף קודם לכן, הוכח כי לממשלה אין השפעה כל-כך גדולה על שוק הנדל"ן.

רוג'ר לוק, סגן נשיא בחברת המחקר G.K גו סקיוריטיז, אמר כי צעדיה האחרונים של הממשלה לעידוד שוק המגורים השיגו תוצאה דלה בלבד. "לדוגמא, הממשלה הגדילה את תקציב ההלוואות לצרכי דיור והשהתה מכרזים למכירת קרקעות לבנייה, במטרה לעצור את ירידת המחירים - אך ההשפעה של צעדים אלו היתה מינימלית", אמר לוק.

בשנה שעברה הכריזה ממשלת הונג-קונג על עצירת מכירת הדירות שבסובסידיה ממשלתית, שנמכרו תחת "התוכנית לבעלות על בתים", ובכך נענתה לדרישת הקבלנים. הגזרה היתה בתוקף במשך 10 חודשים והוסרה ביולי השנה, אך תרומתה לתמיכה במחירי הדיור היתה שולית, לאור נתוני הכלכלה המגומגמים. שני גלי מיתון כבדים עברו על הונג-קונג בתוך 4 שנים (בישראל, מאידך, יש רק מיתון אחד - אבל ארוך), בהם נרשמו שיאים בשיעור האבטלה ובמספר פשיטות הרגל, אשר הפחיתו את כוח הקנייה של התושבים.

גורם רשמי במשרד השיכון אמר, כי שוק הנדל"ן צלל לתוך מצב של חוסר אמון: "אני חושב שכולם מבינים כי מדובר כעת בעניין של אמון. אנו בודקים דרכים להשיב אותו".

מנהל המחקר של UBS אמר בתגובה, כי אלו דברים נכונים, ולסקטור דרושה יציבות ומטרות ברורות.

מהצד השני, נותרו גם גורמים סקפטיים במגזר: "מאמציה המתמשכים של הממשלה, גם אם כוונתם טובה - מנסים לתת מענה לסימפטום של הבעיה במקום לשורש הבעיה. לכן מאמציה אינם אפקטיביים", נאמר בדו"ח ביקורת של בנק ההשקעות סלמון סמית' בארני.

לדברי הבנק, מחירי הדיור שבצניחה הם סימפטום לכלכלה החולה, וחלק מתהליך ארוך טווח של התאמת מחירים במשק.

סוכנות הדירוג סטאנדארד אנד פור'ס צופה כי מחירי הדיור בהונג-קונג ירדו ב-10%-5% נוספים במהלך השנה הקרובה, בעקבות היצעים גבוהים מדי והנחות גדולות שיתנו הקבלנים.