אם-סיסטמס נחשבת כבר שנים להבטחה גדולה, חברה חלוצה בתחומה עם טכנולוגיה מובילה, הפונה לשוק פוטנציאלי ענק שצפוי להמשיך ולגדול בקצב מואץ בשנים הקרובות. עם זאת, היא עדיין אינה רווחית.
אם-סיסטמס היא אחת החברות הראשונות בעולם שפיתחו מוצרי אחסון המבוססים על רכיבי פלאש ( (Flash Disk. בניגוד לדיסקים קשיחים ורכיבי אחסון אחרים (מגנטיים), רכיבים אלה אינם כוללים חלקים נעים (הם בעצם צ'יפים), ולכן הם אמינים יותר וצורכים פחות חשמל.
לרכיבי פלאש חיסרון עיקרי אחד והוא המחיר: כ-5 דולרים לכל מגבייט. אולם מחירים אלה יורדים בהתמדה, עובדה המגדילה את כדאיות השימוש בהם ומאפשרת לשלבם במוצרי צריכה. אלא שהבעיה של רכיבים אלה היא שמחשב אינו מצליח לקרוא את המידע שעליהם: אין אינטגרציה בין פי.סי לבין רכיבי פלאש. לכן, המחשב זקוק למרכיב נוסף שיבצע את אמולציית הדיסק ויגרום לפי.סי "לחשוב" שהוא עובד מול דיסק קשיח.
ישנן שתי צורות לבצע את האמולציה: טכניקה אחת נקראת אי.טי.אי ((ATA והשנייה לינארית. ב-אי.טי.אי המרכיב הנוסף המבצע את האמולציה הוא ה-Controller. כיוון שהקונטרולר הוא בעצם צ'יפ נוסף, הוא מייקר את עלות רכיבי הפלאש.
כאן בדיוק נכנסת לתמונה אם-סיסטמס. החברה פיתחה תוכנה ( (True FFS שמבצעת את האמולציה ללא צורך בקונטרולר, וכך מוזילה את עלות הרכיבים. ביצוע האמולוציה באמצעות תוכנה היא השיטה הלינארית. התוכנה שפיתחה אם-סיסטמס שולטת ב-90% מהשוק הלינארי והיא אף אומצה כסטנדרט על ידי הPCMCIA -.
מה היתרון של השיטה הלינארית על פני האי.טי.אי?
דב מורן, מייסד החברה: "קודם כל המחיר נמוך יותר, כיוון שאין צורך בקונטרולר שאינו זול ובוודאי יקר יותר מתוכנה. בנוסף, מהירויות הקריאה והכתיבה של רכיבי הפלאש שלנו גבוהות יותר.
למרות זאת, שיטת אי.טי.אי עדיין תופסת נתח נכבד מהשוק.
"נכון. הסיבה העיקרית לכך היא שהשיטה קיימת יותר זמן ואומצה על ידי ה-PCMCIA, לפני שזה הפך את ה- True FFS לסטנדרט. אנו משוכנעים שלשיטה הלינארית עדיפות, הן מבחינת עלות והן מבחינת ביצועים, ושלקוחות חדשים יעדיפו להשתמש בה. עם זאת, ישנם לקוחות שמעדיפים להמשיך להשתמש באי.טי.אי. לכן החלטנו השנה לספק פתרונות גם בשבילם. לצורך זה רכשנו את חברת C-One מטיוואן שיש לה טכנולוגיית אי.טי.אי.
<4U> תוצאות המיזוג עם C-One היו מעט מאכזבות. האם הרכישה היתה טעות?
"למרות ש- C-One פגעה במרווחים שלנו השנה, הרכישה לא היתה טעות. רכשנו אותה משתי סיבות עיקריות: ראשית, רצינו להוסיף לקו המוצרים שלנו גם פתרונות אי.טי.אי. הסיבה השנייה היתה החדירה למזרח בכלל ולטיוואן בפרט, שם נמצאים חלק גדול מיצרני לוחות האם בעולם, המהווים לקוחות פוטנציאליים, במיוחד למוצר הדגל שלנו Disc On Chip.
"בטווח הקצר, הרכישה אכן פגעה בחברה כיוון שהמרווחים של C-One היו נמוכים משל אם-סיסטמס. עם זאת, אנחנו משפרים כל הזמן את המרווחים שלה ואפשר לראות זאת בדוחות הכספיים האחרונים (הרווח הגולמי של החברה עלה מ-27% ברבעון הראשון ב-97', ל-29% ברבעון השני ול-35% ברבעון השלישי). התרומה של החברה הטיוואנית היא לטווח ארוך ועוד לא הורגשה בשנת 97'.
החברה בונה על ה- Disc On Chip את הצמיחה העתידית שלה. למוצר אין מתחרים ממשיים, ויתרונותיו המרכזיים הם מימדיו הזעירים (נפח של 72 מגבייט).
הוא אידיאלי ליצרני לוחות-אם - עשרות יצרנים משלבים אותו במוצריהם - והוא כבר אחראי לנתח ניכר ממכירות החברה.
מה ייחודו של ה-Disc On Chip ולאיזה שוק הוא פונה?
"ה-Disc On Chip הוא הפלאש דיסק הקטן בעולם והוא יושב על צ'יפ אחד בודד. למיטב ידיעתנו, אין כיום אף מוצר בעולם שדומה לו במימדיו ובביצועיו. כיוון שהוא מורכב מצ'יפ אחד קטן, קל מאוד לשלב אותו בלוח האם.
יצרן לוחות האם יכול להכין את החריץ בו הוא יישב, ורק ברגע האחרון להחליט אם לשלב אותו בכרטיס או לא. ההבדל מבחינת יצרן לוח האם הוא לא גדול וזאת בגלל מימדיו הקטנים. ישנם מוצרים רבים בהם אפשר לשלב אותו .
השוק הגדול ביותר למוצר הוא שוק ה-Diskless PC,
מחשבי רשת ומוצרי אינטרנט, שאמור להפוך לשוק ענק בשנים הקרובות.
ה-Disc On Chip אידיאלי למוצרים אלה, שיזדקקו לדיסק קשיח בעל נפח קטן (כדי לבצע <<3U>boot<7U למערכת הפעלה) שיש לו יתרון על פני דיסק קשיח קונבנציונלי. כיום אנחנו עובדים עם מייקרוסופט בכיוון הזה, ולאחר עזרתם ניתן כיום לבצע boot ל- Windows NT על
ה-Disc On Chip. להערכתנו, זהו המוצר האידיאלי לשוק זה, ואנו
מקווים שהוא יהפוך לסטנדרט בשוק.
בעלי המניות של אם-סיסטמס לא רוו, כאמור, נחת מהשקעתם בשנים האחרונות.
החברה לא עמדה בציפיות האנליסטים יותר מפעם אחת, וסיפקה תירוצים שונים. עד 1997 חברת יורום (שפיתחה רכיב פלאש המיועד לאחסון אודיו) הקשתה על
אם-סיסטמס להציג רווחים. לפני כשנה החליטה אם-סיסטמס להתרכז בקו מוצרי הפלאש דיסק שלה ומחקה את השקעתה ביורום. בשלב זה ציפו האנליסטים שהחברה תהפוך לרווחית. אלא שאם-סיסטמס קנתה השנה את חברת C-One מטיוואן, ורכישה זו דחתה את המעבר לרווחיות.
ישנם מי שמספידים את אם-סיסטמס ואומרים שאתם לא צומחים מספיק ולא עומדים בציפיות.
אם-סיסטמס צומחת יפה. המכירות שלנו עלו מ-1.3 מיליון דולר ב-93' ל-4.7 מיליון ב-94', ל-6.5 מיליון ב-95' ל-11.7 מיליון ב-96', ואת 97' נסיים עם מכירות של כ-19 מיליון דולר. זו צמיחה יפה, ואין הרבה חברות שצומחות בקצב כזה. נכון שלא עמדנו בציפיות האנליסטים מספר פעמים, אך כל הזמן הצגנו צמיחה מרשימה ואנחנו מקווים להתחיל להציג רווחים בקרוב.
אלא שביצועים כאלה אופייניים לחברות סטארט-אפ רבות ולא לחברות מבוססות הנסחרות בבורסה, ובוול-סטריט, כידוע, לא אוהבים חברות שלא עומדות בתחזיות האנליסטים. כאן טמונה הבעיה של אם-סיסטמס. היא הונפקה בשלב מוקדם מדי בחייה העסקיים. "במקום ההנפקה הראשונה לציבור, היינו צריכים לבצע הנפקה פרטית", מודה מורן.
רק בשנת 96' הציגה אם-סיסטמס מכירות הגבוהות מ-10 מיליון דולר, ורק עתה היא הופכת למעשה מסטרט-אפ לחברה מבוססת. מכיוון שהיא איכזבה את המשקיעים יותר מפעם אחת, המניה שלה נמצאת במחירי שפל: לפני שבוע הגיעה ל-3 דולר, מחיר המשקף שווי שוק של 30 מיליון דולר.
יש להניח שאם היא היתה מבצעת כיום הנפקה ראשונה, שוויה היה גבוה בהרבה משוויה בבורסה כיום. עם זאת, יש אנליסטים הסבורים שאם-סיסטמס היא מציאה במחירים של היום, ואם החברה אכן תעבור לרווחיות ותמשיך לצמוח בקצב מרשים, המניה תזנק כלפי מעלה.
«עמר שווילי«***
מהנקודה הזאת אפשר רק לזנק
«*** אם-ססיטמס המבטיחה איכזבה את המשקיעים יותר מפעם אחת, אבל בחברה מדברים על צמיחה מואצת בשנים הקרובות וגם על רווחים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.