ב-1 לינואר 1999 יקבל אורי אנגלהרד, מנכ"ל סאפיינס ישראל, דרגת תת-ניצב ויצטרף לשורות המשטרה בתור ראש המרכז לטכנולוגיות מידע. הוא יצטרף לניצב-משנה שי ורדי, לשעבר סמנכ"ל חברת התוכנה OST מקבוצת פורמולה, שהצטרף לפני כשנה למשטרה ומשמש היום ראש אגף פיתוח יישומי תוכנה, המעסיק כ-150 מתכנתים, שרבים מהם גוייסו בחודשים האחרונים מהשוק האזרחי.
כל זה הוא חלק מתוכנית שאפתנית אותה מנהלת משטרת ישראל, ואמורה להסתיים בתוך פחות מ-5 שנים, ובסיומה תתמחשב משטרת ישראל לחלוטין - מרמת המפכ"ל ועד אחרון השוטרים. "בעוד 5-3 שנים המשטרה תהיה ממוחשבת מכף רגל ועד ראש", אמר אתמול תת-ניצב הרצל יוסוב, ראש אגף תכנון ואירגון במטה הארצי במשטרה.
על הפרק ניצבת תוכנית שהחלה להתגבש לפני שנתיים. בהשקעה שנתית של יותר מ-50 מיליון שקלים בשנה לאורך 5 שנים, במצורף כמעט רבע מיליארד שקלים, החלה משטרת ישראל לבצע בו-זמנית 35 פרוייקטי מיחשוב. עם סיומם, רוב עבודת המשטרה תמוחשב, כל תחנות המשטרה יקושרו ברשת תקשורת נתונים רחבה ועל כל שולחן עבודה יהיה מחשב. במקביל, ימוחשבו הניידות, חלק מהשוטרים הרגליים, חדרי החקירות, מתקני מעקב, יחידות המטה, הלוגיסטיקה והמבצעים.
"בכמה תחומים אנחנו המשטרה הראשונה או השנייה בעולם המבצעת פרוייקטים כאלה", טוען יוסוב, דבר המסביר את התחרות הקשוחה של החברות המסחריות על זכייה במכרזים היוצאים לדרך. שכן, זכייה כזו עשויה להקל עליהן לזכות במכרזים עתידיים, במשטרות גדולות יותר ועשירות יותר בעולם.
זאת, בנוסף ליוקרה המתלווה לתואר "מערכות ללוחמה בטרור" אותן הצמידה המשטרה לחלק מהפרוייקטים. תואר זה מאפשר לחברה הזוכה ליהנות מהמוניטין הבטחוני הישראלי, ולמשטרה ליהנות מכספי הסיוע ללוחמה בטרור שהעניקה ארצות הברית לישראל. בשלב זה מדובר בכ-20 מיליון דולר.
דוגמה לכך הוא פרוייקט מיחשוב 1,000 ניידות משטרת התנועה הארצית. הן יצויידו במחשבים ניידים המקושרים, באמצעות רשת תקשורת נתונים אלחוטית, אל מוקד המשטרה ואל מקורות מידע מרכזיים. הם יוכלו להות אנשים באמצעות תמונות או תעודות ולקבל מידע ארכיוני עליהם.
השוטרים יעיינו בקבצי מידע חמים, יקבלו מידע על זירת ארוע, יוכלו לתכנן את מסלול הגישה הקצר ביותר ועוד. הניידות יצויידו במכשירי ניווט לווייניים (GPS) אשר יאפשרו מעקב אחר מיקומה של כל ניידת בכל זמן באמצעות מערכת מידע גיאוגרפית ומערכת ניהול ציי רכב. כעת נערך ניסוי במחשבים שונים (כולם מחשבי-עט הכוללים גם מקלדת), ובסיומו יוגדרו הדרישות למכרז.
היקפו הכולל של הפרוייקט נאמד בכ-15-10 מיליון דולר, שכ-5 מיליון דולר ממנו, למימון רכש המחשבים הניידים, ימומן מתקציב הסיוע ללוחמה בטרור. המשטרה מתכננת לצאת במכרז ברבעון הראשון של 1999, ולפרוס מערכת מבצעית במהלך 2001. בין השאר, גם רשת התקשורת תוצא למכרז. במשטרה לא פוסלים שימוש בתקשורת נתונים המבוססת על הרשתות הסלולריות הפועלות היום בארץ, ובניסוי המתבצע היא עירבה גם את סלקום ופלאפון.
חזון "המשטרה האינטגרטיבית", כפי שמגדיר אותו שי ורדי, מבוסס על קישור המבצעים, החקירות, המנהלה והשיטור באמצעות רשת תקשורת ושילובן במאגר מידע ארצי ובמערכות תומכות החלטה. חלק ממערכות המידע המרכזיות ירוצו על המחשב המרכזי הישן של המשטרה. כעת נבדקת אפשרות להריץ את חלקן באמצעות שרתי NT, בחוות שרתים המוקמת היום סמוך למטה הארצי בירושלים.
מערך השליטה והבקרה המרכזי יוקם על-ידי חברת מלם, ויפעל באמצעות תוכנת יוניסנטר. בסיס הנתונים יפעל באמצעות שרת DB של אורקל, אשר זכתה לאחרונה במכרז בהיקף של 4 מיליון שקלים. ליבו של הפרוייקט הינה מערכת ניהול משאבים אירגוניים (ERP), בשם הקוד "פרויקט לב", הנמצאת בשלבי הכנה למכרז. "הלב החדש של המשטרה יהיה ERP", אומרים במטה הארצי.
בחודש ספטמבר זכו החברות דה-לוטוש ותפן במכרז להכנת מסמך הדרישות, בהיקף של 1.8 מיליון שקלים. ברבעון האחרון של 99', תצא הבקשה להצעות פיתוח ויישום המערכת (RFP).
בימים אלה המשטרה מקימה רשת תקשורת נתונים שתגיע לכל תחנות המשטרה. היא מבוססת על רשת תקשורת רחבה אותה פורסת חברת בינת, ורשתות מקומיות בתחנות המשטרה, המוקמות על-ידי מספר חברות ישראליות. היקף הפרויקט: 50 מיליון שקל ל-3 שנים.
הרשת תספק את התשתית למיחשוב כל 70 תחנות המשטרה בארץ. מדובר בהשקעה של כ-35 מיליון דולר, שעם סיומה יקושרו כל הפעילויות אל מאגר מידע מרכזי, שיאפשר תכנון מטלות ממוחשב, מילוי תלונות וטפסים ממוחשב, ניהול יומן תחנה ממוחשב, מיחשוב החקירות והמבצעים. המערכת אמורה לייעל את עבודת התחנות ולחסוך בכוח אדם העוסק היום בהקלדה ובהזנת טפסים למחשב המרכזי. הניסוי הראשון החל במשטרת רחובות. כיום ממוחשבות 6 תחנות נוספות, ואחריהן יבואו שאר התחנות.
למעשה, תוקם מערכת אינטראנט שתאפשר, בין השאר, העברת מידע בין התחנות, גישה למאגרי מידע מרכזיים ועוד. היא תספק כלי ניהול ממוחשבים למפקדים וכתובות דואר אלקטרוני לכ-1,300 משתמשים. במשטרה מדברים על פרויקט משרד ממוחשב כלל-משטרתי, אשר פריסתו תסתיים במחצית 1999.
חסכון בהקלדה יתקבל גם באמצעות פרוייקט "מאורון", המיועד לספק 124 מחשבים ניידים באמצעותם ירשמו שוטרי התנועה דו"חות לנהגים עבריינים. גם פרוייקט זה נמצא בשלבי ניסוי, אשר יימשך עד אמצע ינואר 1999. זה יהיה היישום הממוחשב הראשון המאפשר יציאה מהניידת. המלצות הרכש מתוכננות להיעשות בחודש פברואר הקרוב. למעשה, כל מסוף כזה הוא גם מאגר מידע נייד המכיל את מאגר הנהגים בישראל ותקנות התחבורה.
בפיתוח נמצאת מערכת אכיפה אלקטרונית אוטומטית, המאפשרת שימוש במצלמות וידאו וקישורן אל בסיס מידע. מערכת אחרת, עליה המשטרה מעדיפה שלא לדבר, תקשר מערכות קוליות אל בסיס המידע המרכזי. טכנולוגיות הקיימות בארץ מאפשרות מעקב אחר שיחות טלפון באמצעות המחשב. ניתן לאחזר אותן על-פי הצורך באמצעות תוכנות זיהוי דיבור, ולשחזר פרטים נוספים, כמו מהיכן להיכן התנהלו, מה נאמר בהן ועוד. סריקת אלפי קווים לחיפוש אחר ביטויים שהוזכרו בחקירה מסויימת, יכולה להיות כלי מודיעיני רב-עוצמה, אולם במשטרה מסרבים למסור פרטים.
ומה לגבי האינטרנט? האמת, במשטרה מתלבטים. לפני מספר חודשים החלה המשטרה בפרוייקט אינטרנט שנועד להקים אתר-בית, דוגמת אתר-הבית של חיל האוויר. בינתיים, החליטו להרחיבו ולאפשר אספקת שירותי מידע שונים לאזרחים, שמהותם עדיין לא ברורה. מכל מקום, המשטרה מעוניינת לנצל את המדיום הזה גם לצרכיה המיידיים, ולאפשר לאזרחים להעביר אליה מידע. יוסוב: "זה לא יהיה מלשינון. אנחנו מדברים על קבלת מידע מהאזרחים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.