התמוטטות הבורסות בעולם היא בוודאי אירוע המצדיק תשומת לב עיקרית ורחבה של אמצעי התקשורת. השאלה היא כמה עיקרית וכמה רחבה. התשובה לשאלה זו צריכה להיות פונקציה של מספר האנשים שבאמת מתעניינים בנושא ורוצים לרדת לעומקו. אם שופטים על פי מספר העמודים וכמות המילים שהוקדשו לנושא בעיתונים, אז נדמה שכל העם הוא בורסה גדולה אחת.
לפני עשור או שניים, קביעה כזאת לא היתה רחוקה מן האמת. אנחנו זוכרים את התקופה שאזרח שלא היה מושקע בבורסה היה מרגיש די אידיוט לנוכח חבריו שהיו מכריזים כל בוקר על רווחים אסטרונומיים מהשקעותיהם. כנראה שמאז אותה תקופה נשארה עדיין הסטיגמה, שהבורסה משחקת תפקיד מרכזי בחיי תושבי המדינה. האמת, כמובן, היא שונה לחלוטין. מאז המפולת שמחקה את החיוך, וסכומי כסף רבים, אצל המשקיעים הקטנים, הבורסה כבר לא מה שהיתה. רוב המשקיעים היום הם מוסדיים ומקורבים, והציבור הרחב מעדיף מקומות בטוחים יותר.
מן הטעם הזה אנחנו גם לא רואים את המחזות קורעי הלב מן העבר, כאשר הבורסה נופלת או קורסת. יש כמובן דאגה, יש התעניינות, אחרי הכל, השפעת הבורסה על הפרט אינה רק ישירה, יש לה גם השפעה עקיפה. אבל ההשפעות על המשק אין בהן די כדי ליצור אצל הפרט עניין של ממש, או אפילו עניין מרכזי. נדמה שעובדה זו, כלומר הפיחות שחל בעניין של הישראלי כלפי הבורסה, לא נלקח בחשבון על ידי התקשורת, שהושפעה מאמצעי התקשורת בעולם - ממש כשם שהבורסה שלנו הושפעה מהבורסות בעולם.
עניין אחר הוא, שלא ברור למי היו מכוונים הסקירות והפרשנויות הרבות מספור. ההנחה היא שלציבור הכללי, אבל אם כך הדבר, הרי שרבים בתוכו לא הבינו הרבה מהדברים שהיו אמורים להסביר לו את המתרחש. אין ספק שביטויים כמו כר"ם, משתנים, מעו"ף וכיוצא באלה מובנים היטב לכל כתבי ועורכי הכלכלה בתקשורת. לרוב המכריע של הציבור, זה לא אומר שום דבר. לכן רצוי בעתיד, שכאשר מתרחש אירוע החורג מעמודי הכלכלה בעיתון, הוא ידווח ויסוקר בצורה שתהיה מובנת לא רק לאנשי מקצוע.
«מתי גולן« המפולת והתקשורת «
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.