לעשות סדר במשבר (2)

עם כל הכבוד לזעזועים באסיה, מקוריאה ועד אינדונזיה, מדינות אלו אינן מספיק גדולות כדי לגרום פגיעה משמעותית למשקים המפותחים בארה"ב ובאירופה. במילים אחרות, קריסת המטבעות והבורסות באסיה אינה צריכה לגרום למפולת בניו-יורק, בלונדון, בפרנקפורט וכו'. מדוע, אם כן, "נדבקו" השווקים המערביים מעמיתיהם האסיאניים? אפשר להצביע על שלושה גורמים, שכל אחד מהם נותן לפחות תשובה חלקית למה שקרה, ועוד עשוי להתפתח:

1) פאניקה: שווקים פיננסיים, להבדיל ממשקים ריאליים, זזים מהר מאוד, כשהגורם המניע הוא רגשי יותר מאשר ממשי - ואין רגש יותר חזק ויותר מדבק מפאניקה. לכן, כשבמהלך השבוע קרסו קודם טייוואן ואח"כ הונג-קונג - שווקים של מדינות המוכרות יותר ונחשבות יותר במערב מאשר תאילנד ושות', המשקיעים נבהלו. אלו שלא נבהלו ממש, ניסו לפעול בתיחכום-יתר ולהקדים את יציאתם לבריחה של אלו שלהערכתם עמדו להיבהל, ובכך זירזו את התהליך.

2) יפאן: גם טייוואן והונג-קונג, ככל שהן נתפסות ברצינות, קטנות מדי לגרום נזק משמעותי למשקי המערב. אבל, כפי שהבהיר יוג'ין צ'אנג, האנליסט ההונג-קונגי שהראיון עימו הופיע ב"גלובס" ביום ג' שעבר, המגיפה מועברת למערב דרך יפאן: ההאטה הכלכלית שתפקוד את כל מזרח אסיה תשפיע מאוד לרעה על יפאן, החלשה למדי גם בלי זה, וההשלכות השליליות על השווקים והמשק היפאני יתועלו לארה"ב ולאירופה. זה כבר רציני, לכל הדעות.

3) חשיפת בעיות מקומיות: הירידות בכל בורסה נתונה הן תערובת של מגפה כלל-עולמית עם בעיות מקומיות. ככל שיש פחות בעיות כלכליות או עיסקיות מקומיות, עומק הירידה ומהירות ההתאוששות גדולים יותר.

גם במקרה של שוקי ארה"ב, למרות שהאטה באסיה עשויה לעזור במיתון מגמת חימום היתר ברמת המקרו-אמריקני, ישנם ענפים ופירמות ספציפיים, בהם היו קיימות בעיות ש"נתגלו" על רקע התגברות הרצון למכור. ראו, כדוגמות, ענפים כמו המוליכים למחצה, וחברות כגון בואינג. אולם, לאור מצבו הטוב למדי של המשק האמריקני הכללי, ולאור מגמת ההתאוששות המואצת באירופה, קשה להאמין שאזובי הקיר האסיאניים יגררו איתם את ארזי הלבנון. אמנם ההשפעות של הזעזועים יורגשו היטב, אבל לא מוצדק לנפח את ממדיהם.

את כל הנזקים האלו גרמו השווקים - לכאורה. אבל כל סוחר וכל מנתח יסביר, שהשווקים בסה"כ מגיבים למציאות הכלכלית, בין אם זו של חברה בודדת או של מדינה שלמה, ושמציאות זו אינה נוצרת על ידי השווקים אלא רק משתקפת בהם.

בשטח, השווקים הוכיחו את כוחם בכך שהכריעו את כל המדינות באסיה, ועכשיו ייערך הקרב הגדול מכולם, בהונג-קונג - שיתמקד בשוק המט"ח, לאחר ששוק המניות כבר הופקר. תהיה התוצאה הסופית בהונג-קונג אשר תהיה, הכוח האימתני של השווקים, כפי שהתגלה השנה, עלול להוביל אנשים לא מעטים - חלקם הרבה יותר רציניים מאשר ראש ממשלת מלזיה - למחשבות שניות לגבי התועלת הצומחת מפתיחת השווקים מול הסכנות הכרוכות בכך. «פינחס לנדאו« לעשות סדר במשבר (2)«