את המפה הזאת כדאי שתגזרו, תגדילו ותלמדו. זו המפה אשר עתידה לשנות את תמונת הבנייה במרכז הארץ, כשם שוועדת רונן, הממשיכה בעבודתה ותלווה את המינהל בתהליך ישום המלצותיה, עתידה, לפי התמיכה של השר אריאל שרון, לשנות את תפישת העולם בנדל"ן הישראלי.
בהתאם למפה זו יאשר המינהל או ידחה הפשרת קרקע חקלאית לבנייה. השטחים הכחולים המסומנים במפה, הם השטחים בהם ניתן יהיה בוודאות להפשיר קרקע לבנייה. השטחים המסומנים בכחול מקווקו, הם השטחים בהם תיבחן האפשרות להפשיר שטחי קרקע חקלאית לבנייה. בשאר השטחים לא תותר באופן אוטומטי הפשרת קרקע.
מפה זו, שהוצגה על ידי נציב המים ואיש החקלאות הוותיקה, מאיר בן מאיר, תוכננה בהתאם להמלצות הוועדה. כדי לעשות סדר בהפשרות הקרקע החקלאית במרכז הארץ, יש לפעול על פי מפה מסודרת ולא על פי מצבי רוח של פקידים.
הקריטריונים לפיהם עוצבה המפה הם שניים. הראשון הוא ליצור את הפוטנציאל הקרקעי, אשר יאפשר בניית 50 אלף יחידות דיור לפחות בכל שנה. השני הוא הקפדה על שמירה על שטחים פתוחים. המפה אמורה לבוא לאישור הממשלה בקרוב.
עבור החקלאים המחזיקים בקרקע, במושבים ובקיבוצים, מסמנת המפה את היכולת להתעשר או או את הצורך לגנוז את החלום על המיליונים שתניב הקרקע החקלאית.
באופן עקרוני מקובלת המפה על משרד הפנים ומשרד האוצר. היא עונה על ההגדרות אשר נדונו בישיבת הממשלה, שעסקה בשינויים מבניים במשק, לפיהם יש ליצור פוטנציאל של קרקע ל-300 אלף יחידות דיור במרכז הארץ. הפוטנציאל הקרקעי במפה זו מוערך בלפחות 700 אלף יחידות דיור, בצפיפות מקובלת.
חקלאי אזור נתניה, רמת השרון, פתח תקווה, גבעת שמואל, ראש העין, לוד ורמלה, מכבים רעות ומודיעין, רחובות ויבנה - יכולים להתחיל לחגוג. החקלאים באזור הדרך הישנה לירושלים, אשדוד ואשקלון, כפר מנחם, קרית מלאכי, לב השרון, ועמק חפר - צריכים להיות מודאגים.
גם אחרי אישור המפה, יוכלו מושבים, קיבוצים ומחזיקי קרקעות חקלאיות פרטיים, לנסות לשנות את יעוד הקרקע החקלאית, במקרים בהם השטחים אינם כלולים במפה, וזאת באמצעות פנייה לוועדות התכנון. יחד עם זאת שרון הבהיר, כי קבוצות או בודדים, אשר יצליחו לקבל אישור של ועדות התכנון, לא יקבלו את הפיצויים שנקבעו כנגד הפשרת הקרקע.
פעילים בענף הנדל"ן מעריכים, כי נגד המפה יוגשו עתירות לבג"צ, בטיעונים של אפלייה. אנשי ועדת רונן ושרון הבהירו, כי במקרים מסוג זה לא יתקשו להגן על עמדתם בבתי המשפט.
המפה תעמוד לנגד עיניהם של מתכנני תוכנית המתאר הארצית החדשה, האמורה להחליף את תמ"א 31. קרוב לוודאי, שהעקרונות המאפיינים את מפת שרון יאפיינו גם את עקרונות תוכנית המתאר הארצית. נקודת החיכוך יכולה להיווצר באזור של רמת השרון. במקרה הזה, עמדת המתכננים היא, שלא רצוי לבצע באזור זה הפשרות קרקע בהיקף נרחב.
להמלצות ועדת רונן, אשר הוצגו לציבור בשבוע שעבר, כבר צמחו כינויים רבים. בסקטור החקלאי למשל, מכונה הדו"ח שלהם 'הספר הלבן', וזאת עוד לפני שלמדו את הדו"ח ושקלו את אורך המקלות והגזרים שבו. מצד שני, יש פעילים בענף הנדל"ן המתייחסים לדו"ח ולמגמותיו כאל 'הצהרת בלפור' של הענף.
במונחים האלה, המפה, הנחשפת כאן לראשונה, ראויה אולי לתואר 'מפת החלוקה', וסביר שהחקלאים יעסקו בה באינטנסיביות. !
«נעה ווסרמן«
מפת החלוקה «
גלובס חושף לראשונה את מפת מדיניות שימושי הקרקע שהציגה ועדת רונן, שיישומה יעשיר חקלאים אחדים, בעוד אחרים יאלצו לגנוז את החלומות על המיליונים מהפשרת הקרקעות החקלאיות
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.