בדיגיטל מכירים את ביל גייטס שנים רבות. בשבוע שעבר, לאחר ההכרזה החגיגית של דיגיטל ומיקרוסופט על הרחבת שיתוף הפעולה בהפיכת חלונותNT לפלטפורמת מיחשוב אירגונית, סיפר מנהל בכיר בחברה כיצד הכיר את ביל גייטס: "כאשר הוא היה תלמיד תיכון מכרנו מחשבי פי.די.פי ולקוחות שמצאו באגים בתוכנה היו פטורים מתשלום. הם העסיקו את גייטס בתפקיד מאתר באגים - כדי שלא יצטרכו לשלם לדיגיטל עבור התוכנה".
לא קשה להבין את הרגשות המעורבים של אנשי דיגיטל. החברה, אשר צברה מוניטין רב בזכות ייצור מחשבים חזקים ואיכותיים ומערכת הפעלה קניינית אמינה ומשובחת, עשתה צעד מכריע לקראת הפיכתה לנותנת שרותי מיחשוב.
היא ביצעה הכרזה עולמית על שותפות עם מיקרוסופט בהחדרת חלונות NT למגזר האירגוני. לצד תיאום מהלכי השיווק, יהיה שיתוף פעולה הדוק ביותר בפיתוח הגרסאות הבאות של מערכת ההפעלה 5.0 NT ו-6.0 NT אליה יועברו טכנולוגיות רבות ממערכות היוניקס שלה ומ-MVS, מערכת ההפעלה של דיגיטל למחשבים מרכזיים, המצטיינת באמינות וביכולת שרידות גבוהים.
הארוע תוכנן בקפדנות. עשרות עיתונאים מכל רחבי העולם התכנסו בסן-פרנסיסקו לקראת מסיבת עיתונאים חגיגית ומשותפת עם בוב פאלמר, נשיא דיגיטל וביל גייטס, יו"ר מיקרוסופט. גם אני הוזמנתי, ונסעתי. אלא שכאשר נחתו המטוסים עם העיתונות העולמית, היא התקבלה על-ידי מנהלים מבולבלים ונבוכים. כמה שעות קודם לכן נודע שקומפאק קנתה את דיגיטל תמורת 9.6 מיליארד דולר.
באחת השתנתה תמונת העניין של העיתונות. השאלות הרבות שניתכו על אנשי דיגיטל מכל הדרגים נענו בתשובות כגון: "אנחנו לא יודעים. עדיין מוקדם מדי. אי אפשר לדעת כיצד יתפתחו העניינים. צריך להמתין לאישור בעלי המניות". הם, אגב, ייעלמו מהעולם. בעלי המניות של דיגיטל אמורים לקבל 30 דולר ו-0.945 מניית קומפאק לכל מניית דיגיטל. כלומר, לאחר המיזוג לא יהיו אנשים הנחשבים לבעלי המניות של דיגיטל.
המשונה בעסקה הוא שלמרות עוצמת ההפתעה, בדיעבד היא נראתה הגיונית לגמרי - שלא לדבר על כמעט צפויה. והסיבה לכל נעוצה במלחמת התוכנה העזה המתחוללת בעולם. מיקרוסופט ויצרניות המחשבים האישיים והשרתים מבוססי אינטל (שקומפאק היא הגדולה שבהן) תוקפים בעוצמה את השוק האירגוני באמצעות מערכת ההפעלה חלונות NT, ואילו החברות האירגוניות המסורתיות, כמו יבמ, סאן, אורקל וחברות היוניקס מתגוננות בעוז. דיגיטל, הנהנית מאחיזה איתנה בשוק זה, מבצעת מעבר הדרגתי לחלונות וחיזקה את מערך השירותים עד כדי כך שכיום הוא מהווה כמעט ממחצית פעילותה.
לא פלא, אם כן, שקומפאק מעוניינת בה, ושעבור מיקרוסופט היא הפכה לשותף אסטרטגי. "יש תחרות בין חלונות ליוניקס", אמר גייטס. "פתרונות היוניקס השולחניים פשוט נעלמו בשנה האחרונה. ברמת השרתים ה-NT התחזקה אבל אי-אפשר לומר שהיא השתלטה על השוק. בהסכם שנחתם לפני שנתיים דיגיטל העניקה לנו יתרון תחרותי בשוק, ובהסכם הנוכחי אנחנו מעניקים לה יתרון".
עיקרי הכרזת דיגיטל מיקרוסופט משקפים זאת: למשל שיתוף הפעולה משנת 1995 בהחדרת חלונות NT למגזר האירגוני. בשנתיים שחלפו חיברה דיגיטל 2 מיליון עובדים בעולם למערכת המימסור Exchange והכשירה 1,550 מומחי NT מוסמכים. "יותר מאשר יש למיקרוסופט עצמה", הודה ביל גייטס.
דיגיטל זוכה למעמד "האינטגרטור הראשי לחלונות NT" ותיהנה מהיכולת לספק את כל השירותים לכל אורך חיי המוצר. בתמורה, מעבירה מיקרוסופט את קוד המקור של מערכת ההפעלה הנוכחית והמערכות הבאות לידי דיגיטל, אשר תסייע לה בפיתוח התוכנות ובניקויין מבאגים. בנוסף, תגדיל דיגיטל את התמיכה במערכת ההפעלה על-ידי הגדלת מספר המומחים ליותר מ-3,000.
גייטס: "קומפאק הלכה על חלונות NT אפילו יותר מדיגיטל אולם כאשר מגיעים למערכות הגדולות עדיין אין לה את המומחיות של חברות היוניקס הגדולות כמו דיגיטל ויבמ. היכולות של דיגיטל משפרות את ביצועי NT". בוב פאלמר התייחס לשאלה שבאמת הטרידה את האולם, וארג את העתיד בחוטים צבעוניים: "השילוב של דיגיטל, קומפאק וטנדם (יצרנית שרתים שנרכשה לפני חצי שנה על-ידי קומפאק) יעשה אותנו לספק פתרונות ה-NT הגדול והחזק בשוק. הנכס שלנו בעיני קומפאק הוא נאמנות הלקוחות לדיגיטל. קומפאק תתמוך בשמירת היחסים עם הלקוחות. יש לנו מערכת יוניקס למעבדי 64 סיביות ואנחנו נמשיל לתמוך במערכת ההפעלה OpenVMS".
למעשה, שתי העיסקאות יצרו עוצמה חדשה ומעניינת. מיקרוסופט מעניקה הזדמנות עיסקית מצויינת לחטיבת שירותי המיחשוב העיסקיים של דיגיטל, גוף המעסיק כמעט מחצית מעובדי דיגיטל (24 אלף) ואחראי על מכירות בהיקף של 6 מיליארד דולר בשנת 1997, שהן %46 מהכנסותיה. זהו אותו גוף אותו תיאר נשיא קומפאק בתחילת השבוע כנכס הגדול ביותר של דיגיטל.
במקביל, הופכת קומפאק, בעלת בריתה הוותיקה של מיקרוסופט, לחברת המחשבים השנייה בגודלה בעולם לאחר יבמ. אולם מה יעלה בגורלה של דיגיטל? שאלה זו ניסרה בחלל האוויר ובליבות מאות עובדי דיגיטל שהתכנסו בסן-פרנסיסקו בשבוע שעבר.
פיליפ פאדקה, האחראי מטעם קומפאק על המיזוג, נתן רמז מבשר רעות: "הדוגמה של טנדם יכולה לתת מושג לאן אנו הולכים. היא מוזגה לחלוטין. שמרנו על המותג של טנדם, אבל כוחות השיווק והמכירה הם כיום גוף אחד".
ומה מרוויח ביל גייטס, האסטרטג האולטימטיבי של עולם המיחשוב? בשתי מילים: את ג'ים טוטון. המהנדס הנחרץ הזה מנהל את החטיבה ההנדסית בדיגיטל האחראית על שיתוף פעולה עם מיקרוסופט. הוא מעסיק 150 מהנדסים, אשר מקבלים בכל יום את הקוד שהתווסף לחלונות NT בגירסה 5.0, מנקה אותו מבאגים ומתאים אותו לעבודה על גבי שבב האלפא.
בנוסף, הוא מתאים למיקרוסופט את טכנולוגיית דיגיטל לשרידות גבוהה, אמינות ברמה קריטית ויכולת הרצת שרתי ענק בעלי 32 ו-64 מעבדים, אשר יכולים להגיע בעתיד למפלצות בנות 1,000 מעבדים. טכנולוגיות אלה, ראוי לציין, נלקחות ברובן מיוניקס ומ-VMS.
משחק הפוקר שהתנהל בשבוע שעבר עדיין לא הסתיים וקשה לקבוע בידי מי מצוי ה"אס". בדיגיטל מאמינים כי שיתוף הפעולה הטכנולוגי יאפשר לה למכור יותר שרתי אלפא. אבל ההשבחה שהם מעניקים לחלונות תשפר גם את ביצועי אינטל - ומי מבטיח שקומפאק תאמץ את האסטרטגיה ולא "תהרוג" את אלפא?
ומה יקרה לאחר שדיגיטל תתפשט מהטכנולוגיה הייחודית שלה? האם תהייה נתונה לחלוטין לחסדיה של מיקרוסופט? או שמא זו היתה מלכתחילה תכלית המהלך כולו: להרוויח את הזמן הדרוש כדי ליהפך לספקית שירותים ופתרונות - ולנטוש בהדרגה את ייצור המחשבים? דיגיטל מבצעת אולי הימור נועז - אולם ההפתעה שהנחילה קומפאק מבטיחה כי יהיה סופו מה שיהיה - ביל גייטס יהיה מרוצה.
«
רוני ליפשיץ
«
איך שגלגל מסתובב לו
«
רוני ליפשיץ טס לסן-פרנסיסקו כדי לשמוע על ה"שותפות" החדשה בין מיקרוסופט לדיגיטל. הוא עוד לא התיישב על הכסא, והנה פשטה השמועה על רכישת דיגיטל על-ידי קומפאק. ליפשיץ שמע סגני נשיא מופתעים, נבוכים ומבולבלים, וגם את ביל גייטס שאיכשהו, גם כאן, הוא המרוויח העיקרי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.