שני שוטרי מג"ב נפצעו; עשרה מוסלמים, בהם סגן ראש עיריית נצרת - נעצרו; במקום תוקם כיכר
עשרה מוסלמים מנצרת, בהם סגן ראש העיר, סלמאן אבו-אחמד, נעצרו היום (ג') בעקבות עימותים אלימים עם שוטרי משמר הגבול, במהלך הריסת יסודות מסגד שיהאב אל-דין במרכז העיר. בעימותים נפצעו שני שוטרי מג"ב.
הבוקר החלו עבודות הריסת יסודות המסגד, בעקבות החלטת בית המשפט המחוזי בנצרת, אשר אישר את החלטת בית משפט השלום. את הבקשה לצו הריסה הגישה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
סמוך לשעה 6.00 בבוקר הובאו למרכז נצרת שלושה דחפורים על גבי משאיות וכעבור זמן קצר הם החלו להרוס את קומת המרתף של המסגד, שנבנה ללא היתר. במקביל, התפרסו במיתחם 350 שוטרים. בעקבות החשש מעימותים קשים בכל האיזור, התפרסו לא הרחק מהם 350 שוטרים נוספים ומסוק משטרתי חג באוויר.
זמן קצר לאחר תחילת ביצוע עבודות ההריסה, החלו מאות מאנשי הוואקף ועוברי אורח להתגודד באיזור ולצעוק קריאות מחאה. המשטרה מנעה את כניסתם למקום.
במהלך ההתגודדות במקום, החלה התפרעות גדולה וצעירים השליכו אבנים לעבר השוטרים. כוח גדול של משמר הגבול הדף את המתפרעים. אחד השוטרים נדקר בצווארו ושוטר נוסף נפגע מאבן. הם פונו לקבלת טיפול רפואי. המשטרה עצרה עשרה מהמתגודדים במקום, בהם סגן ראש העיר, סלמאן אבו-אחמד.
במקביל להריסת מרתף המסגד, החלו ההכנות להקמת כיכר במקום. התוכנית להקמת הכיכר כבר אושרה בוועדה המחוזית.
עבודות ההריסה במקום יסתיימו בשעות אחה"צ והמשטרה מהרה לפנות את האיזור, בניסיון להביא להורדת המתח.
מדובר במסגד שהמוסלמים מבקשים להקים במקום לא הרחק מכנסיית הבשורה וזאת על-פי אמונתם, שבמקום קבורים מוסלמים וכן מדובר במקום קבורתו של שיאהב, אחיינו - של סאלח א-דין.
הפרשה החל בתחילת שנות ה-90', כאשר עיריית נצרת החליטה להרוס בית ספר מוסלמי שהיה במקום, כדי להתחיל ולפתח את איזור כנסית הבשורה לקראת חגיגות ה-2000 וביקור האפיפיור. הוואקף המוסלמי בעיר התנגד למהלך זה והקים אוהל מחאה וכעבור זמן קצר, דרשו המוסלמים להקים במקום את מסגד שיאהב א-דין.
דרישת המוסלמים להקים את המסגד במקום, הובילה למתיחות בין נוצרים לבין מוסלמים בעיר ולעימותים שהיו לעתים גם אלימים.
הוותיקאן לחץ בסוף שנות ה-90' הושגה פשרה, לפיה יוקם המסגד על שטח קטן יותר. את הפשרה השיג בתקופת ממשלת נתניהו, מי שמכהן היום כנשיא המדינה משה קצב. בתקופת ממשלת אהוד ברק הוחלט לממן את הפרויקט, אולם הוא הוקפא עם הקמת ממשלת שרון.
הפרשה הגיעה לבית משפט השלום בנצרת שפסק, כי יש להרוס את מה שהוקם בניגוד להחלטות ועדות התיכנון והבנייה. הוואקף המוסלמי ערער על ההחלטה ובית המשפט המחוזי דחה את הערעור.
תוכנית בנית המסגד נתקלה גם בהתנגדות קשה בעולם הנוצרי. הוותיקאן הפעיל לחצים על ישראל, לביטול היתרי הבניה ואיים שאם לא ייעתרו לבקשתו - תיפגע מערכת היחסים בין היהודים לבין הנוצרים.
גם הממשל האמריקני הפעיל לחצים על ישראל, למנוע את הבנייה. בסופו של דבר, הוקמה ועדת שרים שהחליטה לבטל את אישור הבניה, בניגוד לשתי הממשלות הקודמות.
הקבר לא נפגע קצין בכיר במחוז הצפוני ציין, כי קברו של שיאב הדין המצוי במתחם יישאר על כנו. האיזור שליד הקבר ישוקם וכן תותר בו התפילה. "באשר להריסת המרתף - לא מדובר בהריסת מסגד, מדובר במרתף שהוקם ללא היתר על אדמת מינהל מקרקעי ישראל והנושא כבר נדון בכל הערכאות המשפטיות. תפקיד המשטרה לאבטח את העובדים של משרדי הפנים והשיכון המבצעים את העבודות במקום".
יו"ר תנועת רע"מ, ח"כ עבדל מאלכ דהמשה, אמר לכתב עתי"ם "ראש הממשלה שרון מכריז כעת מלחמה על המוסלמים ועושה יד אחת עם ג'ורג' בוש נגד המוסלמים והעולם האיסלאמי.
"זה כאילו שרון רוצה גם הוא להתפאר שלא רק הוא נלחם באיסלאם, אלא גם הוא בעצמו בארצו ולכן שרון הורה להרוס את המסגד לאחר שמונה שנים שהמוסלמים התפללו במקום באוהל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.