הכוורת של בינו

אולי זו צניעות פתולוגית, ואולי זה פשוט הרצון שלא ידחפו את האף לעניינים שלו. כך או אחרת, בינו מנהל את ענייניו בחשאיות ובפרופיל נמוך. לו היה ניתן, כנראה שהיה מעדיף למחוק את הבינלאומי מהמסחר, כמו שעשה לסהר פיתוח ולקניאל. לשם מה הוא צריך את הגילוי הנאות של שוק ההון והחטטנות של העיתונות? בינו היה מעדיף שיפרגנו לו, אבל בלי למרוח את תמונתו על כפולה צבעונית וחגיגית. "שישימו תמונה שלי עם עיניים עצומות", אמר לאנשיו כשהתבקש להצטלם. הבועה שעוטפת אותו כמעט בלתי חדירה, עד שלעתים נדמה שהוא סוליסט. אולם בפועל, בכוורת הקרובה של צדיק בינו יש מתי-מעט שנהנים מאמונו המלא וזוכים לתמיכתו הבלתי מעורערת. היחסים בכוורת הזו הם טוטאליים. שיתוף פעולה שקט ויעיל ומחויבות מוחלטת - מהסוג שאיפשר לתפור בחשאי את העסקה לרכישת השליטה בבינלאומי.

עו"ד יהושע (ג'וש) רוזנצווייג

בן 51, שותף במשרד עורכי-הדין י. גורניצקי. נחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר לבינו, ומונה על-ידו ליו"ר הבינלאומי. רשמית, רוזנצווייג משמש זה שני עשורים כיועץ המשפטי של בינו ושל משפחת ליברמן, שותפתו לעסקים בפז ובבינלאומי. למעשה, מדובר בקשר עסקי שכבר לפני שנים רבות הפך לקשר אישי של אמון נדיר.

רוזנצווייג היה זה שעמד בלב העסקה לרכישת הבינלאומי מהאחים ספרא, והוא זה שלא הניח לבנק ישראל, כדי שזה יקדים וייתן את אישורו לעסקה. לאורך השנים, רוזנצווייג ייצג את בינו ואת משפחת ליברמן בכמה עניינים משפטיים שנגזרו מעסקיהם, ביניהם הסכסוך עם קרן רנסנס מקבוצת קלארידג' בעניין מכירת מניות משפחת ליברמן בפז לבינו, ופרשת הקבוצה הפולנית ארט-בי. בפרשה זו נחקרו גם פרקליטי החשודים, ובהם רוזנצווייג.

משפחת ליברמן

משפחת ליברמן, ובמיוחד ג'ק ליברמן, ראש המשפחה, שנפטר ב-1997, הם השותפים העסקיים של בינו כבר שנים ארוכות. הקשר התחיל באמצע שנות ה-80, כאשר ג'ק ליברמן קנה את השליטה בפז ובנק לאומי השתתף במימון העסקה. בינו היה אז מנכ"ל הבנק. אומרים שסביב עסקת פז הם נפגשו פעם אחת בלבד, בפגישה רבת-משתתפים, ושלא נוצר ביניהם קשר מיוחד. זה נוצר רק כעבור כמה שנים, לאחר שבינו עזב את הבנק וליברמן חיפש מישהו שישמש כנציגו בארץ. השם של בינו עלה. הם נפגשו, והפעם הקליק היה מיידי. בינו מונה למנהל עסקיו של ליברמן, אייש את תפקיד מנכ"ל פז, ואף קיבל 7% ממניות החברה. במשך העשור שעבדו יחד, הפך הקשר העסקי לחברות של לב ונפש.

גם ממשיכי דרכו של ג'ק ליברמן ידעו להמשיך לטפח את הקשר עם בינו. "ללא בינו, עסקת הבינלאומי לא היתה יוצאת אל הפועל", אמר ל"מעריב" מייקל אבלס, חתנו של ג'ק ליברמן. "יש לנו מערכת יחסים חזקה וארוכה עם צדיק, שנמשכת כבר 15 שנה. המערכת מבוססת על הערכה הדדית ואינטגריטי. היכולת של צדיק בנושא בנקאות פיננסית היא נדירה ואינה מוטלת בספק. אנחנו מבינים אחד את השני ומכבדים אחד את השני".

בני משפחת ליברמן שפעילים כיום בעסקים בארץ הם בעיקר בתו של ג'ק, הלן, ובעלה, מייקל אבלס, שמונה לאחרונה לדירקטור בפי. בי; כלתו של ג'ק, לי, שבעלה ליאון נפטר במפתיע לפני כעשר שנים; בנה, יהושע (ג'וש), שנחשב מאוד קרוב לישראל ומשמש גם הוא כדירקטור בפי. בי; האחרון הוא בנו השלישי של ג'ק, בוריס, שעיקר עסקיו באוסטרליה והוא נמנה עם מנהיגי הקהילה היהודית שם.

מודי בן ש"ך

ההיכרות בין צדיק בינו לבין מודי בן-ש"ך החלה בסוף 1993, כאשר חברת הגז פטרולגז, שבבעלות משפחת בן-ש"ך, התמזגה עם חברת הגז הגדולה ביותר במשק, פזגז. כבר אז התרשם בינו מהביצועים של מודי בן-שך כיו"ר פעיל של פטרולגז, בזמן שמשק הגז בארץ היה מצוי בשפל עמוק.

כשלוש וחצי שנים אחר-כך, הושיב בינו את בן-ש"ך על כיסא מנכ"ל פז, במקומו של אברהם ביגר. בן-ש"ך גם מחזיק כיום 7% ממניות פז. כחברה פרטית, פז אינה חושפת את נתוניה הכספיים, אולם ההערכות הן כי החברה, שפעילותה הישראלית היא הגדולה מכל חברות האנרגיה כאן, זיכתה את בעליה לאורך השנים בדיבידנדים שמנים. בן-ש"ך, שמנהל את פז זה כשבע שנים, הפך במהלך השנים הללו לאיש אמונו של בינו, והשניים סומכים זה על זה בעיניים עצומות.

גיל, הדר ודפנה בינו

בבינו הולדינגס עובדים גם שלושת ילדיו של בינו, גיל, הדר ודפנה. גיל, 35, מעורב מאוד בעסקי אביו ואף מונה לאחרונה לדירקטור בבינלאומי ובפי.בי. הבנות, הדר ודפנה, פעילות במסגרת בינו הולדינגס ויושבות בדירקטוריונים של חברות-בת, אולם נחשבות לפחות דומיננטיות בעסקים המשפחתיים.

אברהם ביגר

בחודש יוני השנה מונה אברהם ביגר על-ידי נוחי דנקנר ליו"ר שופרסל. אבל גם אחרי המינוי, בשוק דיברו על כך שיותר משביגר הוא איש של דנקנר, הוא איש של בינו. הקשר בין בינו וביגר ידע עליות ומורדות, אבל השורה התחתונה היא שהשניים עבדו בצמוד כמעט בכל תחנה עסקית שבינו עבר בה.

ביגר שימש כמנכ"ל פז עד סוף 1996. בסוף אותה שנה הוא התפטר, ככל הנראה על בסיס חילוקי דעות עסקיים בינו לבין בינו. אלא שחילוקי הדעות הללו לא הפריעו לשניים להמשיך ולהיות קרובים, אישית ועסקית. יש ביניהם הרבה אמון הדדי עסקי, ובינו סומך מאוד על ביגר.

בסוף 1998, כאשר בינו זיהה את ההזדמנות לרכוש את השליטה בחברת קניאל, הוא הציע לביגר להצטרף. ביגר קיבל את ההצעה, רכש 10% מקניאל, ויחד עם בינו הבריאו את החברה. אחרי הסדרת הסכסוך בקניאל בין ההנהלה לעובדים, מיקוד פעילותה באריזות מזון ומשקה ופיצול נכסי הנדל"ן האסטרטגיים שלה באזור התעשייה בפתח-תקווה, תוצאות החברה השתפרו ללא הכר. אז גם מיהר בינו למחוק את קניאל מהמסחר, ומידת הצלחתה היא כעת הסוד שלו ושל ביגר.

נדמה שכיום ביגר הוא חוליה מקשרת בחיבור העסקי המוצלח בין משפחת ליברמן לבינו. בראשית 2000 חזר ביגר לדירקטוריון פז, כנציג משפחת ליברמן. לאחר רכישת הבינלאומי על-ידי בינו וליברמן, מונה ביגר מטעם משפחת ליברמן גם לתפקיד דירקטור בבנק.

סמדר ברבר-צדיק

כשנודעה רכישת השליטה בבינלאומי, הימרו רבים על מינויו של אברהם ביגר לתפקיד בכיר בפי.בי. אולם אז יצאה מאלמוניותה אשת סודו ויד ימינו של בינו, האשה היחידה בחבורה הגברית הצמודה שלו: סמדר ברבר-צדיק, שמונתה למנכ"ל פי.בי אחזקות.

ברבר-צדיק היתה בכירה במשרד רואי-החשבון סומך-חייקין. במסגרת טיפולו של המשרד בעסקיו של בינו, נוצרה כימיה אישית ומקצועית מוצלחת בינה ובין בינו, ולפני כעשר שנים היא הצטרפה אליו בתפקיד מנכ"ל בינו אחזקות. היא נחשבת לדמות מרכזית בהשלמת עסקת הבינלאומי, ולבעלת חשיבות מרכזית בניהול השוטף של עסקיו של בינו. היא משמשת כדירקטורית הן בפי.בי והן בבנק הבינלאומי עצמו, וכן כמנכ"ל סהר פיתוח.