מומחי הטכניון הגישו לפני מספר ימים דו"ח מקיף למשרד התחבורה, שלפיו ניתן לפתח עורק תחבורה ימי, שישמש כחלופה שתקל על עומס התחבורה בכבישי החוף של ישראל.
מומחי הטכניון אומרים, כי תנאי מזג האוויר ומשטר הגלים הנוחים מאפשרים הסעת מאות נוסעים במעבורות מהירות במשך יותר מ-%90 מתקופות השנה. לדברי המומחים, הפרופסורים הלל רובין ואבישי צדר, מהפקולטה להנדסה אזרחית, אפשרויות עגינה נוחות קיימות כבר במקומות רבים לאורך החוף, ורמת הבטיחות גבוהה בהרבה מהנסיעה בכבישים.
החוקרים ממליצים על פתיחת קו נסיעה ניסויי. לדבריהם, התחבורה הימית אינה גוזלת קרקע יקרה, ומפחיתה מפגעים סביבתיים חמורים, כגון רעש וזיהום אוויר. הם סבורים, כי עורק תחבורה זה יכול לשמש גם לצורכי תיירות, במיוחד לקראת שנת 2000.
לדברי רובין וצדר, הם ערכו מחקר מקיף בנושא, ומסקנתם הראשונית היא, שקו מעבורות מהירות לאורך חופי ישראל הוא אפשרי וכדאי. "החשוב מכל הוא, שגם אם לא יפתחו חלופה זו עכשיו, יש לנקוט את כל האמצעים כדי שאפשרות זו תישאר פתוחה בעתיד. כלומר, לא לחסום נקודות עגינה פוטנציאליות, תחנות לשילוב בין סוגי תחבורה שונים ופיתוח תיירותי, מסחרי ותעשייתי, סביב איזורים אלה".
ד"ר אדריאן בירן, חוקר נוסף שעסק בנושא, אומר, כי הפלגה מחיפה לתל-אביב תימשך שעה ורבע, מחיפה לאשדוד שעה ו-40 דקות ומחיפה לנהריה 20 דקות בלבד.
המחקר מצביע על מקומות העגינה הבאים: נהריה, עכו, חיפה, חדרה, נתניה, הרצליה, תל-אביב, יפו, אשדוד, אשקלון ועזה.
לדברי החוקרים, מעברות מהירות, המסוגלות להכיל כ-600-400 נוסעים, מתאימות למשטר הגלים בחופי ישראל. המעבורות מצויידות במערכות שונות, השומרות על הפלגה נוחה. לדברי פרופ' צדר, ניתן גם להשתמש במעברות המסוגלות לשאת כלי רכב, כך שאפשר להמשיך בעיסוקי היום עם הרכב הפרטי.
עוד יתרון לתחבורה הימית, לדבריהם, הוא: "התחבורה הימית תתרום גם למלחמה בתאונות הדרכים, עקב הקטנת העומס בכבישים".
כדוגמה לפרוייקטים מוצלחים, מציינים החוקרים את התעלות בצפון איטליה, המובילות לים התיכון ולים האדריאטי; את פרוייקט נהר התמזה בלונדון; את חידוש התעלות באמסטרדם; ואת הפיתוח של התעלות בוונציה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.