האוצר מתכוון לדחות בשלושה חודשים את יישום הנהלים להעברת כספי מבוטחים מהסוכן לחברה

היוזמה נולדה בעקבות פרשיות המעילה של סוכן הביטוח רון שרויטמן וסוכנות גל את ביילי, בהם נעלמו עשרות מיליוני שקלים מכספי המבוטחים שהופקדו אצל הסוכנים

הישג חשוב לפורום סוכנויות הביטוח הגדולות: משרד האוצר מתכוון לדחות את מועד יישום החוזר להתקשרות מבטח עם סוכני ביטוח (חוזר הבורדרו) בשלושה חודשים, ל-1 באפריל. זאת, לאחר פגישה שערכו ראשי הפורום עם הפיקוח על הביטוח, במסגרתה העלו בעיות קשות ביישום החוזר.

חוזר הבורדרו קבע את הנהלים להעברת כספי המבוטחים מהסוכן לחברת הביטוח. החוזר קובע, כי על הסוכנים לבחור בין שתי חלופות: להעביר את הכסף מיידית לחברת הביטוח, או להעבירו לחשבון בנק נפרד מחשבונו הרגיל, שיפתח במיוחד לצורך זה וינוהל בנאמנות עד להעברתו לחברת הביטוח.

החוזר, שפורסם לפני כשנה, הוצא בעקבות פרשיות המעילה של סוכן הביטוח רון שרויטמן וסוכנות גל את ביילי, בהם נעלמו עשרות מיליוני שקלים מכספי המבוטחים שהופקדו אצל הסוכנים.

מעילה זו הביאה את המפקח על הביטוח, אייל בן-שלוש, לתת פתרון למצב שבו מותר לסוכן להחזיק בכספי המבוטחים ולעשות בהם ובריביות עליהם כבשלו, במשך תקופה ידועה.

ב-13 בינואר נפגשו ראשי הפורום - יו"ר מבטח סימון, יונל כהן, מנכ"ל משותף במבטח סימון, ירון דוויק ומנכ"ל תמורה, גיל יניב, עם נציגי הפיקוח על הביטוח, והציגו בפניהם את הקשיים המנהליים הנוצרים עקב יישום החוזר.

סגן בכיר לממונה על שוק ההון, רמי דיין, אמר ל"גלובס", כי בפגישה הועלו טענות רציניות שיש לבחון אותן באופן מעמיק . "זו הפעם הראשונה שמועלות בפנינו השגות מקצועיות על אופן יישום החוזר. נצטרך לערוך שינויים ולגבש מענה לבעיות אלו", אמר דיין.

לדברי יניב, החלטת האוצר היא צעד חשוב ליצירת דיאלוג רציף ומקצועי בין הענף הפנסיוני למשרד האוצר.

"פנינו לאוצר בנימוקים מקצועיים והצענו חלופות ישימות שגם מתיישבות עם כוונותיו הטובות. הסדרת הפעילות בנושאים שונים אינה מזיקה ולעיתים אף מתחייבת כדי לשמור על סטנדרטים גבוהים, ואף כדי לטפח את האינטגריטי של התחום", אמר יניב.

בעקבות פרסום החוזר, הגישה לשכת סוכני ביטוח ביוני 2003 עתירה לבג"ץ כנגד המפקח על ביטוח, ובו טענה לחוסר סמכות בעניין זה. לאור העתירה, נדחה מועד הפעלת החוזר ל-1 בינואר 2004. בג"ץ דחה את העתירה.

לדברי סוכן ביטוח בכיר, שהיה פעיל בלשכת סוכני ביטוח, בשיחות שניהל עם הפיקוח הובהר לו, כי רק לאחר שבג"ץ יחליט בעתירה ניתן יהיה לדון באופן יישום החוזר ולתקנו לפי הצורך.

"הגשת הבג"ץ ויציאה כנגד הרגולטור היתה טעות קשה. לא ניתן גם להגיש בג"ץ כנגד הפיקוח וגם לנהל עימו מו"מ בעת ובעונה אחת", אמר הסוכן.

מדובר בפעולה ראשונה של הפורום, אשר מאגד 15 מנהלי סוכנויות גדולות המנהלות הסדרים פנסיוניים. הפורום יתאגד כעמותה בשבועות האחרונים.