מהלומה לסילברסטין בעקבות החלטת ביהמ"ש: התקפת ה-11 בספטמבר היא אירוע ביטוחי אחד

חבר המושבעים: הסכום המירבי לתביעה יעמוד על 4.7 מיליארד דולר, לעומת 7 מיליארד דולר שביקש היזם; ברביעי ביולי תונח אבן הפינה ל"מגדל החירות"

חבר המושבעים בבית המשפט של מדינת ניו יורק, קיבל בשבוע שעבר את החלטתו הסופית במשפט תביעת הביטוח של מרכז הסחר העולמי בניו יורק. חבר המושבעים קבע, כי התקפת הטרור היא אירוע ביטוחי אחד ולא שניים, כפי שדרש בתביעתו בעל זכויות החכירה שלהן, היזם היהודי, לארי סילברסטין.

על פי פוליסת הביטוח, "אירוע" מבוטח ב-3.55 מיליארד דולר, ועל פי דרישות סילברסטין, יש צורך בלמעלה מ-7 מיליארד דולר על מנת לשקם את האתר. עורכי-הדין של סילברסטין נקטו מאז התקפת הטרור בצעדים להגשת תביעות משפטיות נגד 22 חברות ביטוח, שמשתתפות ב"פול" לביטוח התשלובת. נגד שלוש חברות ביטוח נוספות שמשתתפות ב"פול" כבר הוגשו תביעות קודם לכן.

רשות הנמלים של ניו-יורק וניו-ג'רזי, בעלת התשלובת, מסרה לסילברסטין בן ה-72 את זכויות החכירה על המגדלים התאומים ל-99 שנים, בעסקה בשווי 3.2 מיליארד דולר כשבועיים בלבד לפני התקפת הטרור.

לאחר שקיבל את זכויות החכירה, קנה סילברסטין ביטוחי רכוש מ-25 חברות, שפיזרו ביניהן את הסיכון בביטוחים בהיקף כזה.

חברת הביטוח השוויצרית סוויס-רי (Swiss Re), שמשתתפת בפול המבטחים עם סכום של 877 מיליון דולר, יצאה נגד הפרשנות של סילברסטין לחוזה הביטוח, ותבעה מבית-משפט פדראלי בניו-יורק, להצהיר שאירועי 11 בספטמבר הם אירוע ביטוחי אחד בלבד, ולפיכך יש להגביל את תשלום הפיצויים ל-3.5 מיליארד דולר בלבד.

בהודעה לתקשורת אמר סילברסטין, כי הוא מאוכזב באופן טבעי מהחלטת המושבעים.

"אני רוצה להבהיר באופן חד משמעי שתבוסה בבית המשפט אינה תבוסה לפרויקט כולו. למרות כל מה שהתרחש ויתרחש בין כותלי בית המשפט, אנחנו נחושים לבנות מחדש את מרכז הסחר העולמי תחת הנהגתו של מושל מדינת ניו יורק, ג'ורג' פטאקי, ובהתאם לתוכנית האב", ציין.

סילברסטין ציין עוד, כי הוא מוכן לחלקו השני של המשפט נגד 10 חברות ביטוח נוספות. סילברסטין תובע מהן פיצויים בסכום של מיליארד דולר לאירוע.

"אנו בטוחים בצדקת דרכנו ואנו מצפים ליום הבא בבית המשפט על מנת לסיים את ההתדיינות ולהתחיל לעסוק בעיקר, קרי, הבנייה מחדש של מרכז הסחר העולמי", הוסיף.

בשבוע שעבר, קיווה סילברסטין לקבל סכום של כ-5 מיליארד דולר, זאת לאחר שחבר המושבעים קבע, כי הסכום המירבי לתביעה יעמוד על 4.7 מיליארד דולר, סכום שעדיין רחוק כיברת דרך מ-7 מיליארד דולר בהם ניסה סילברסטין לזכות.

פסק הדין לא הפתיע את המומחים המקומיים. "הייתי מאוד מופתע אם זו לא הייתה קביעתו של בית המשפט. התביעה בהיקף 7 מיליארד דולר הייתה בלאו הכי בחזקת 'שלח לחמך'. גם אם היה זוכה במלוא הסכום, לא היה זה מספיק על מנת לממן את הבנייה", ציין וויליאם שאנהאן, סגן נשיא בכיר בחברת ברוקראג' הנדל"ן הבינלאומית, CB Richard Ellis, ממשרדיו בניו יורק.

כעת יהיה על סילברסטין להתבסס ביתר שאת על גורמי מימון נוספים, מטרה שמקורבי סילברסטין אישרו כי יפעלו למענה. על פי הערכות, סילברסטין הפסיד בקרב, אך לא במערכה. על פי גורמים מקומיים המקורבים לפרשה, סילברסטין היה חייב לעבור את התהליך שעבר על מנת להבהיר לכולם עד כמה הוא רציני. עדיין יש לכל הצדדים את הזכות לערער לבית המשפט העליון.

כעת יצטרכו חברות הביטוח, רשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי, יחד עם הצוות של סילברסטין, לשבת ולמצוא נוסחה שתוציא את כולם מהפלונטר.

אחרי הכל מטרת כולם היא להוציא את הפרויקט לפועל כמה שיותר מהר. יחד עם זאת, קיטור רב יצא החוצה אחרי פסיקת בית המשפט. מאחר וידן של חברות הביטוח היא כעת על העליונה, יקשה על הצדדים למצוא פתרון.

בתוך כך, במסיבת עיתונאים שהתקיימה בשבוע שעבר במלון ריץ' קרלטון בניו יורק, הודיע פטאקי, כי ביום העצמאות הקרוב של ארה"ב שייחגג ב-4 ביולי, תונח אבן הפינה ל"מגדל החירות", המהווה את לב התוכנית לשיקום גראונד זירו בתוכנית האב של האדריכל דניאל ליבסקינד. הנחת אבן הפינה תתבצע זמן רב לפני התכנון המקורי.

על פי הערכות גורמים בכירים הן בממשל מדינת ניו יורק והן ברשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי והאיגוד לפיתוח דרום מנהטן שהוקם לצורך פעולות השיקום, בניית המגדל לא תיפגע, מאחר ועלות בנייתו קטנה מהיקף כספי הביטוח שישולמו.

על פי הערכות, בניית המגדל שיתנשא לגובה של 1,776 רגל, תסתכם בכ-1.5 מיליארד דולר, ובנייתו צפויה להסתיים בשנת 2008.