(עדכון) מועצת מקרקעי ישראל החליטה ברגע האחרון של לדון עם סגירת בהארכת חוזי יכין חק"ל, בשליטת סמי שמעון, לתקופת חכירה נוספת ובזכויות שיקנה החוזה החדש. שר התמ"ת הממונה על המינהל, אהוד אולמרט, נכח בישיבה והנושא כלל לא עלה על סדר היום.
המינהל מציע לאחד את מועדי סיום תקופת החכירה הראשונה ל-2010, ללא קשר למועד תחילת החוזה או סיומו, או לעובדה שלחלק מהחוזים אין זכות חידוש כלל, ולהאריך את החוזה ב-49 שנים נוספות.
באשר לזכויות, מוצע להחיל על החוזים החדשים את הכתוב בחוזים המקוריים. בדרך זו תינתן ליכין חק"ל זכות ייזום על קרקעות רשות הפיתוח בשטח כולל של 1,434 דונם. קרקעות אלה נמצאות באיזורי ביקוש מובהקים, בין השאר בנווה שרת.
על-פי ההחלטה המוצעת, יתבקש שמעון לשלם 91% מההפרש בין השווי הנוכחי של הקרקע (שווי חקלאי) לבין השווי לאחר שינוי הייעוד, כאשר מסכום זה יקוזז היטל השבחה. על פי הערכה, בפועל ישלם שמעון 50% משווי הערכת השמאי.
בשל עובדה זו יש לשמעון אינטרס להציג את הקרקע כבעלת ערכים נוכחיים גבוהים, כך שייאלץ אותו לשלם פחות בעת שינוי הייעוד. על-פי הערכה, מדובר בהטבה של 150-100 מיליון דולר, שכן קרקעות אלה נמצאות באיזורי ביקוש ומתוכננת עליהן בנייה רוויה.
חברים במועצה טוענים, שבדיקה שערכו קובעת, שעל חוזי רשות הפיתוח לא חלה זכות ליזמות בעת הארכת מועדים, ולכן כלל לא בטוח שיש לתת לשמעון הטבה זו.
לגבי "חוזי קפלן", ששטחם 5,210 דונם, תינתן ליכין חק"ל זכות המשך החכירה. עד 2010 יחולו על קרקע זו ההחלטות התקפות כיום. אחרי 2010 יחולו עליה ההחלטות שיהיו תקפות באותו מועד.
לטענת גורמים במינהל, אם המועצה תחליט להחיל על "חוזי קפלן" את התנאים שיונהגו בעתיד, הוא ייחשף לתביעות מצד אלפי מחזיקים בקרקע חקלאית, שגם להם חוזים דומים.
להערכת גורמים במינהל, חוזים אלה חלים על אלפי דונמים של פרדסים המתחלקים בין מחזיקים להם 50-10 דונם, באיזורי ביקוש מובהקים, בין השאר ברמת השרון. סביר שבעלי קרקעות אלה ידרשו תנאים דומים לאלה שתקבל יכין חק"ל.
באשר ליתרת הקרקעות בשטח 4,459 דונם, נקבע שהחוזה לגביהן אמנם יחודש אך למטרות של עיבוד חקלאי בלבד, כאשר ליכין חק"ל אין זכות יזמות וחלה עליה חובת השבת הקרקע. בעת שינוי הייעוד.
חברת יכין חק"ל הוקמה ב-1952 על-ידי הסוכנות וחברות בשליטת ההסתדרות. לחברה נמסרו 10,000 דונם פרדסים וגידולים אחרים, 1,000 דונם לנטיעת פרדסים וגידולים אחרים ו-1,000 דונם נוספים להקמת בית חרושת ליצור מיצים בתי אריזה ועוד - בסך הכל 12,850 דונם.
בראשית שנות ה-90 קנה סמי שמעון את החברה. לטענתו, בעת הרכישה הוא קיבל הבטחה שלטונית מיו"ר מועצת מקרקעי ישראל דאז, אריאל שרון, לאיחוד מועדי החוזים ולהארכה בתנאי החוזה המקורי, כאשר הבטחה זו אושרה על-ידי מנהל המינהל דאז, מיכאל ורדי. עוד טוענת יכין חק"ל, שהובטח לה במפורש להבטיח את המשך החוזים גם לגבי תקופת החכירה הנוספת.
גורמים במינהל טוענים, שבשל העדר מסמכים, נקרא ורדי למנהל המינהל הנוכחי, יעקב אפרתי, כדי למסור עדות באשר להבטחה השלטונית להאריך את המועדים.
על-פי חישוב שערכו הגורמים מתברר, שאין מדובר על קיזוז מועדים אלא על הערכת מועדים מובהקת של שנתיים, שמשמעותה מתן אפשרות נוספת לשמעון להמשיך ולפעול בקרקע על-פי התנאים התקפים כיום.
בהנהלת המינהל טוענים, שההטבה שניתנה לשמעון אינה שונה מזו שהיתה ניתנת למחזיקים אחרים בקרקע, שכן הארכת מועדים נועדה למטרות נוחות. במינהל סבורים שיכין חק"ל תנסה לשנות את החלטת המועצה בבית המשפט, אם זו תתקבל.
גופים ירוקים כבר הודיעו שייתכן ויתנגדו להחלטה, מאחר שהיא מאפשרת זכויות בנייה נרחבות על שטחים פתוחים ועל שטחים חקלאיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.