הוועדה הציבורית להסדרת תעריפי חברת בזק הגישה בסוף השבוע את המלצותיה לשרי התקשורת והאוצר, לפיהן יש להפחית את תעריפי בזק בממוצע ב-%10.16, במטרה לחסל את הסבסוד הצולב, לקבוע מקדם התייעלות ממוצע של %7, ולהגדיל את שיעור התשואה התקני להון העצמי של החברה מ-%8.5 ל-%10.5. בזק הודיעה לבורסה, כי אם יאומצו המלצות הדו"ח, עשויה להיות להן השפעה שלילית על התוצאות הכספיות שלה.
ל"גלובס" נודע, כי אילן מעוז, אחד מחברי הוועדה, הסתייג מהמסקנות, בטענה שהן מקלות מדי עם בזק. מעוז מתכוון בעיקר להמלצה להגדיל את שיעור התשואה התקני ל-%10.5, במטרה לשמור על חוסנה הפיננסי של החברה. הוועדה נקטה בצעד זה למרות שהדו"ח קובע, שהתחזיות של בזק לגבי השפעת פתיחת שירותים שונים לתחרות עליה, היו תמיד מוגזמות ופסימיות מדי, והתוצאה שלהן היתה מגמה של קיטון בהתייעלות החברה.
בראש הוועדה עמד פרופ' ראובן גרונאו, מהחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית, וחברים בה פרופ' צבי אופיר מהאוניברסיטה העברית, היועץ הכלכלי אילן מעוז, ד"ר ניל גנדל מאוניברסיטת תל-אביב, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, יצחק איש-הורוביץ, מנהל אגף הכלכלה במשרד התקשורת, אלכס וייסמן, וסגן הממונה על התקציבים באוצר, יואל נווה.
המלצות הועדה הן המשך להסדר התעריפים לפיו נקבעים תעריפי חברת בזק כיום, הסדר אשר נקבע בדו"ח ועדת עשורר מינואר 1994 ואשר עומד לפוג ב-31 בדצמבר השנה. לבזק ניתנו שבועיים להגיב על הדו"ח, ואחרי כן יחליטו שרי התקשורת והאוצר, לימור לבנת ויעקב נאמן, אם לאמץ את ההמלצות. האישור הסופי של התעריפים יהיה בידי ועדת הכספים.
הדו"ח המלא של ועדת גרונאו הוצג באתר האינטרנט של משרד התקשורת ביום ה' בערב למשך כחצי שעה, ואחרי כן נפל האתר ועלה רק היום (א') בצהריים. בינתיים עירערה בזק על הפרסום המלא של מסקנות הוועדה, בטענה שכלולים בו נתונים חסויים ומסחריים שהיא מסרה לוועדה, שלא מתוך כוונה שיפורסמו ברבים.
הבוקר הגישה בזק בקשה מנומקת בנושא זה, וזו תיבחן על ידי חברי הוועדה ויועצים משפטיים. הכלכלנים מבין חברי הוועדה, ובראשם גרונאו, אינם סבורים, כי פרסום הנתונים פוגע בצורה כלשהי בבזק.
מהחלטות הוועדה עולות מספר מסקנות:
* הקטנת דמי השינוע שמשלמות חברות התקשורת הבינלאומיות לבזק על כל דקת שיחה (כיום 12 אג') ב-%50, כתוצאה מנוסחת הקישוריות שקבעה הוועדה, עשויה לשפר את תוצאותיהן הכספיות.
* התייקרות תעריפי התקשורת ברשת ספרהנט ובקווי הנתונים פריים רילי, תגדיל באופן משמעותי את עלויות ספקיות האינטרנט בתקשורת, והן עשויות להעלות את תעריפיהן. מצד שני, הפעלת הכבל התת-ימי "לב" בעוד כ-3 חודשים תקטין בהרבה את הוצאותיהן בתקשורת הבינלאומית, כך ששתי המגמות יתקזזו.
* לראשונה תורשה בזק, למרות היותה מונופול, להציע סלי תעריפים שונים בתחום הטלפוניה בלבד. עד כה הדבר לא ניתן. בשלב ראשון היא תורשה להציע 3 סלים, והגוף המפקח יהיה חייב לדאוג שהסלים עומדים במבחן כיסוי העלויות בזמן ארוך.
* בזק מוכרת שירותים (הוועדה לא פירטה לאיזה שירותים הכוונה) במחירים שאינם נותנים סיכוי למתחרים בתחום. הוועדה קבעה, שעלויות משותפות של שירותים שונים מהוות %40 מעלויות בזק, וכיום מוטלת מעמסה זו על התנועה.
משמעות הדבר היא, שפלוני משלם תעריף גבוה מדי לשיחה מקומית כדי לסבסד, למשל, את שירות הגישה לאינטרנט 135. כיום נושא שירות הטלפוניה במעמסה של כיסוי %80 מהעלויות, ומגמת המלצות הוועדה היא להוריד שיעור מעמסה זה ל-%60. לכן, במקביל לירידה בתעריפי הטלפוניה, יתייקרו תעריפי התקשוב ותעריפי השירותים הלא-טלפוניים של בזק.
* תעריפי הטלפוניה כיום גבוהים פי 4.7 מעלותם הישירה. הוזלתם ב-%32, כמומלץ בדו"ח, תביא לכך שהם יהיו יקרים פי 3.2 מעלותם הישירה. אחד הגורמים לשיעור הגבוה היא העובדה שהוועדה הורתה שלא לייקר את תעריפי שירות המודיעין 144 ואת תעריפי התא הקולי.
* הוועדה המליצה על המשך מדיניות פרוגריסיבית לשכבות החלשות, ששיעור התייקרות דמי השימוש הקבועים יהיה אצלן פחות בהרבה.
(ראה מאמר מערכת בעמ' 59)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.