מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, הודיע בשבוע שעבר, כי החליט לקדם מיידית את הקמתה של מערכת הובלת גז ימית. המערכת, במימון ממשלתי של 20 מיליון דולר, תוביל את הגז הטבעי משדות הגז של ים תטיס, מול חופי אשקלון, אל מתקן התפלת המים באשקלון שמקימות ויונדי, דלק ואלרן תשתיות.
החלטת כהן, שהתקבלה אחרי עיכובים ממושכים, עוררה השבוע סערה במשק האנרגיה והיא נתקלת בשלב זה בהתנגדות של הדרגים המקצועיים במשרד התשתיות. שר התשתיות החדש, מודי זנדברג, יחליט בקרוב לגבי עמדתו.
שר התשתיות הקודם, יוסף פריצקי, התנגד בתוקף למימון ממשלתי של הצנרת של ים תטיס, בטענה שמדובר בעניין מסחרי בין ים תטיס לבין יזמי מתקן ההתפלה, והמדינה לא צריכה להשתתף במימון.
הפרויקט מעסיק כל-כך הרבה גורמים במשק האנרגיה ממספר סיבות: הצינור אמור לספק גז טבעי לאחת מתחנות הכוח הראשונות של גז טבעי שיפעלו בארץ; התחנה אמורה להיות הכוח המניע של מתקן ההתפלה באשקלון, שיהיה מתקן ההתפלה הגדול בארץ; סוגיית הקמת הצינור קשורה גם לעיכובים הקשים - בהם אשמה המדינה - בכל הקשור להקמת צנרת הגז היבשתית. גורמים במשק האנרגיה דוחים את עמדת הדרגים המקצועיים במשרד התשתיות וטוענים, כי ים תטיס תשלם דמי הולכה למדינה בתמורה להולכת הגז דרך הצינור ועל כן רוב ההשקעה תוחזר. עוד אומרים הגורמים, כי יש חשיבות להנחת הצינור בדחיפות שכן מתקן ההתפלה הגדול באשקלון הוא פרויקט קריטי למשק.
תחנת הכוח בתוך מתקן ההתפלה אמורה להתחיל לפעול באמצע 2005, וים תטיס מחויבת כלפי יזמי מתקן ההתפלה לעמוד במועד זה ולספק גז לתחנה. המדינה התחייבה בעבר בפני ים תטיס, כי תהיה צנרת יבשתית עד ינואר 2005 שאיתה ניתן יהיה להוליך גז למתקן ההתפלה באשקלון, אך המדינה עדיין לא החלה להקים צנרת זו בהשקעה של 400 מיליון דולר.
מנכ"ל קבוצת דלק - השותפה המרכזית בים תטיס, גבי לסט, אומר כי "המדינה התחייבה להיות מוכנה עם צנרת עד ינואר 2005 ומאחר שלא עמדה בכך, היא מחויבת למצוא פתרונות אחרים. אנחנו עדיין לא קיבלנו שום הודעה רשמית ממשרד ראש הממשלה כי המדינה תממן את הצנרת למתקן ההתפלה". גורמים במשק האנרגיה מציינים, כי הצינור שתממן המדינה ישמש גם עבור תחנת הכוח שאמורה להקים קבוצת דוראד באשקלון. בשעתו החליטה המדינה, כי העדיפות הראשונה להקמת צינור להולכת גז תהיה מהשדות באשקלון לאשדוד.
המדינה העדיפה שתחנת הכוח הגדולה של חברת החשמל באשדוד תחל לפעול ראשונה בגז. עקב כך, קטע ההובלה היחיד שהוקם עד היום הוא הקטע בין השדות של ים תטיס מול חופי אשקלון לאשדוד.
בקרוב תחל חברת החשמל לבצע את קטעי ההולכה הימיים, כפי שהחליט הקבינט הכלכלי-חברתי של הממשלה, ואילו החברה הממשלתית לעניין פרויקט הולכת הגז הטבעי (חברת נתיבי גז) תחל בעתיד להקים את הצנרת היבשתית. עדיין אין לוחות זמנים סופיים להקמת הצנרת היבשתית.
בעקבות ההחלטה להקדים את הקמת הצנרת מאשקלון לאשדוד, ולהעדיף אותה על פני הצנרת לאשקלון, נהנתה חברת החשמל מהקדמת הגעת הגז למתקנים שלה, ועל כן, לדברי גורמים במשק האנרגיה, גם היא יכולה כעת להשתתף בהקמת הצינור מטעם המדינה למתקן ההתפלה באשקלון, כפרמיה על העדפת תחנת הכוח שלה באשדוד.
לדברי הגורמים, גם נתיבי גז אמורה ליהנות מהצינור שתקים המדינה, משום שהיא תוכל דרכו להזרים גז בעתיד לצרכנים נוספים באיזור אשקלון ולקבל דמי הולכה.
גורמים במשרד התשתיות אומרים, כי אין שום סיבה שהמדינה תממן עבור ים תטיס, שותפות המורכבת מאנשי עסקים פרטיים, צנרת גז שאמורה לשמש אותה לצרכיה המסחריים. לדברי גורמים, "מדובר ביחסים מסחריים בין דלק לבין השותפים האחרים בתחנה. אין שום סיבה שאנחנו נממן עבורם צינור ב-20 מיליון דולר. היתה החלטה להביא את הגז לאשקלון באמצעות צינור יבשתי, שיוקם בעתיד, במימון המדינה, וכך יהיה. אם לים תטיס אין סבלנות ויש לה בעיה לעמוד בלוח זמנים מסחרי מסוים, זו בעיה שלה, ושהיא תממן בעצמה את הצנרת הימית, ולא אילן כהן".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, אומר כי נוצרה כדאיות כלכלית למשק בהקמת מערכת הובלה ימית לגז הטבעי. לדברי כהן, "לאחר שהוצג בפניי לוח הזמנים המתוקן להקמת החיבור היבשתי, והנתונים לגבי ההפסדים העתידיים שייגרמו עקב אי-הפעלת מתקן התפלת המים במועד המתוכנן, החלטתי שיש לקדם את היוזמה להקים חיבור ימי במהירות האפשרית".
לדברי כהן, משמעות אי הזרמת גז טבעי במועד המתוכנן - יולי 2006, היא הפסד של מיליון דולר מדי חודש למשק. כהן ציין, כי מימון הקמת המערכת יושת על ים תטיס, חברת החשמל והמשתמשים הנוספים בגז.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.