נתניהו: בתוך שנתיים תתקבל ישראל לחברות ב-OECD

שר האוצר תוקף את ההסתדרות גם בוושינגטון ואומר "אם אנו רוצים להישאר במדינת שביתוסטאן לתמיד, העוני רק יגדל"

הביקור בוושינגטון וההשתתפות בוועידת קרן המטבע והבנק העולמי לא השכיחו משר האוצר, בנימין נתניהו, את השביתה הכללית ששיתקה את המשק ואת ההתקפות הנמשכות של הלובי החברתי עליו ועל מדיניותו. בשיחה עם כתבים ישראליים לסיכום הביקור, מתח נתניהו ביקורת קשה על המנטליות של "מדינת שביתוסטאן" ועל סירובו של הלובי החברתי בישראל להכיר במציאות הכלכלית הגלובלית החדשה.

"המציאות הכלכלית אינה מותירה הרבה אפשרויות", אמר שר האוצר. "אם אנו רוצים להישאר במדינת שביתוסטאן לנצח, אנו רק נגדיל את העוני. לו רק יכולתי להביא לוושינגטון את חברי הלובי החברתי, הייתי מבקש מהם לשמוע מה אומרים שרי אוצר ממדינות אחרות על מדינה שאינה מכירה בצורך להתחרות".

לדברי נתניהו, אמרו לו שרי אוצר רבים, כי מדינה שאינה מייצרת שוק תחרותי לחברות העסקיות שלה תאלץ להסתפק בייצור העוני ובהגדלתו. כך, למשל, אמר לו שר האוצר ההודי, כי ארצו מקפידה לא לסטות ממדיניות של המשך תחרות גלובלית. הדבר האחרון שמדינה יכולה להרשות לעצמה הוא התבצרות מאחורי סובסידיות, עיוותי שוק וממניעת תחרות.

"אנו נמצאים בתליך שינוי מצב צבירה בכלכלה העולמית", אמר נתניהו. "בשנה וחצי שחלפו מסגלת ישראל את מדיניותה הכלכלית למציאות החדשה ומשתלבת בשוק הגלובלי למרות הקשיים. היא מהווה דוגמה לא רעה למדינות אחרות. אני חייב לומר שהבחנתי בהערכה רבה למדיניות הכלכלית של ישראל בפגישותי בקרן המטבע".

נתניהו סיפר, כי קיבל הודעה ממשרד משרד ראש הממשלה ש-17 בנובמבר נקבע כמועד טנטיבי לדיון בממשלה על המלצות ועדת בכר ועד אז יוכל ראה"מ שרון לקיים דיונים עם ראשי המשק בסוגיות שונות שקשורות בהמלצות, כפי שתכנן לעשות.

"כפי שאני מבין שרון תומך במסקנות העיקריות של הדו"ח ואין לי ספק שהדו"ח יוגש לממשלה ויזכה באישורה", אמר נתניהו. "לשמחתי נקבע תאריך לדיון. בלי תאריך המצב לא היה טוב".

שר האוצר אמר עוד, שאחת המטרות החשובות של השתתפותו בוועידת הקרן בוושינגטון היתה קידום מאמצי ישראל להצטרפות לארגון לשיתוף פעולה כלכלי ולפיתוח (OECD). לדבריו, אמרו לו רוב השרים שעימם נפגש כי הם תומכים במאמצי ישראל להצטרף לארגון. הוא ציין, כי יש הסכמה אמריקנית שהמדינה החדשה הראשונה שתצטרף ל-OECD תהיה ישראל וכי העיכוב נובע מהתנגדות עקרונית של ארה"ב להרחבת הארגון בשלב זה.

הוא ציין, שלדעתו תצטרף ישראל לארגון בתוך שנה, שנתיים. "אומה לא לנצח תשכון בדד", אמר השר. לדבריו, הצטרפות ל-OECD תהיה כרטיס כניסה של ישראל לקהיליות הגדולות בעולם. היא תתרום להעלאת דירוג האשראי של ישראל, לשיפור תנאי הריבית ולהרחבת הקשרים הכלכליים.

נתניהו אמר עוד, כי פעל בביקורו גם לקדם את הסחר הישראלי עם סין והודו. כפי שפורסם בגלובס, הציע השר לעמיתו הסיני ליזום גיוס הון מהונג-קונג למימון מאמצי חברות ישראליות לחדור לשוק הסיני. במקביל צריך למצוא מימון גם לחברות ישראליות שרוצות לחדור להודו, אמר השר. יש הון זמין ברמה של הממשלה הלאומית שם, המעודדת פעילות של חברות זרות, אך התנאים המקומיים מכתיבים שהסיוע חייב לבוא בעיקר משלטונות הפרובינציות בהודו.

"עלינו למצוא פתרונות כי התחברות לסין ולהודו עשויה להעלות את התמ"ג בישראל ב-1% או 2%", אמר שר האוצר. "מדובר בכלכלות שצומחות בקצב אדיר ונותרו להן עשר שנות צמיחה בקצב כזה. אם רק נצליח לתכנן את המכשירים הפיננסיים המתאימים, ייטב לנו".

נתניהו אמר עוד, כי דיווח לסגן שר האוצר של ארה"ב, ג'ון טיילור, ולתת שר החוץ לעניניים כלכליים, דיוויד לארסן, כי כי ישראל חרגה מאחד התנאים שקיבלה על עצמה לצורך קבלת הערבויות --- חריגה של 0.5% ביעד הגירעון, ל-3.5% מהתמ"ג. לדבריו, הממשלה ניסתה לעמוד ביעד אך אין לה שליטה על החלטות הכנסת. הוא אר, כי משרד האוצר ינסה לפרוש את תוספת הגירעון לאורך שנתיים.

שר האוצר סיפר, כי ביקר אמש בקבלת פנים שערך בוושינגטון המרכז הפיננסי של דובאי, רשות לעידוד השקעות, מפני שהוא מתעניין במודל החלופי של דובאי מול שטיפות המוח והטירוף שמאפיינים חלקים מהעולם הערבי. לדבריו, קיבל שם הזמנה לבקר בדובאי ובכוונתו להיענות לה.