פרשת "תינוק המריבה": ביהמ"ש העליון הפך את החלטת המחוזי - התינוק יישאר בידי הוריו המאמצים

ההחלטה התקבלה ברוב של 6 שופטים מול 1 * ברק: העברת התינוק להורים הביולוגיים יגרום נזק קשה לקטין ויהפוך אותו לקטין בסיכון

תינוק המריבה יועבר להוריו המאמצים. כך קבע היום (ה') ביהמ"ש העליון בהרכב של 7 שופטים בראשות הנשיא ברק, כנגד השופטת פרוקצ'יה. עם הנשיא ברק, אשר כתב את עיקר פסק הדין, הסכימו השופטים מישאל חשין, דורית בייניש, אליעזר ריבלין, אדמונד לוי ואשר גרוניס.

התינוק נולד לרווקה צעירה, אשר חודש לפני הלידה ויתרה על התינוק שאמור היה להיוולד. בסמוך לאחר הלידה גילה האב הביולוגי את עובדת היותו אב. התינוק נמסר באמצעות רשויות הרווחה למשפחה המיועדת לאימוץ. התינוק חי עם המשפחה למשך תקופה של מעבר לשנה עד להסדרת האימוץ הקבוע, אך במהלך התקופה חזרה בה האם הביולוגית מהוויתור על התינוק, ולאחר מכן חזר בו גם האב הביולוגי מהוויתור.

במהלך תקופה זו עברו בני הזוג הצעיר לגור יחד בכוונה להקים משפחה. במקביל, התנהלו הליכים משפטיים שעיקרם מתייחס לטענת האב הביולוגי נגד הכרזת האימוץ, אשר מאפשרת לאב המאמץ להשאיר את הבן ברשותו. ההליכים יצרו עימות בין הזוג הביולוגי לזוג המאמץ.

בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש להשאיר את התינוק להורים המאמצים. ערעור שהוגש על ידי ההורים הביולוגיים לבית המשפט המחוזי התקבל ברוב של 2 שופטים כנגד אחד, ובית המשפט הורה להעביר את התינוק להורים הביולוגיים, בהתבסס על העובדה שהאב המאמץ חולה במחלה, ותוחלת החיים שלו היא כ-7 שנים. על כך ערערו ההורים המאמצים לבית המשפט העליון.

את פסק הדין העיקרי כתב הנשיא ברק, אשר כאמור קבע כי יש להשאיר את התינוק אצל הוריו המאמצים. ברק קובע בפסק הדין, כי במידה והוא יועבר להורים הביולוגיים, הדבר עשוי לגרום לו נזק קשה, וכי המקום הטוב לתינוק הוא במקום שהוא נמצא היום. "ביטול ההכרזה על היות הקטין בר אימוץ כלפי אביו והעברתו להורים הביולוגיים בטווח הקצר, יגרום נזק קשה לקטין. נזק זה יהפוך את הקטין לקטין בסיכון, וההורים הביולוגיים לא יוכלו בטווח הקצר להתמודד עם מצב דברים זה. כמו כן, הורים המבקשים לאמצו, כל עוד הילד ממשיך את חייו עמם, אין הוא כלל ילד בסיכון, וכל שנדרשת היא הורות ממוצעת ורגילה. זו ואף מעבר ממנה נתונה לו אצל ההורים המבקשים לאמצו".

השופטת פרוקצ'יה, בדעת מיעוט, קובעת כי יש להחזיר את התינוק להוריו הביולוגיים, שם מקומו הטבעי. (בע"מ 377/05).