מתיחת פנים לדאון-טאון של מנהטן

בתכנית בניית מפלס חנייה מעל תעלת ברוקלין, הסבת מגדלי משרדים למגורים, ויצירת שטחים פתוחים באזור

אזור הדאון-טאון של מנהטן עומד לעבור מתיחת פנים. לאחרונה הגישו מספר ארכיטקטים בכירים העובדים בחברה לפיתוח מנהטן, הצעה לבנות מפלס בשטח של 8 אקר מעל תעלת ה-Brooklyn Battery.

הצעה זו הינה במקביל למספר פרויקטים נוספים המתוכננים באזור, כחלק משיפוץ מאסיבי של מתחם הסחר העולמי, לאחר אסון התאומים. התכנון הפרטני לגבי התעלה הוא לייעד את השטח שמעליה לאזור חנייה, ומעבר לתחבורה ציבורית, על מנת להקל על עומס התנועה באזור.

השטח עליו מתוכננת הבנייה משתרע לאורך מספר רחובות צרים בין אזור מרכז הסחר העולמי, לפארק בטרי, בדרום מנהטן. החברה לפיתוח מנהטן הוקמה לאחר אירועי 11 בספטמבר 2001, ופועלת תחת הנחייתו של מושל ניו-יורק, ג'ורג' פטאקי. האחרון ציין כבר בעבר כי ברצונו לפתח את דרום מנהטן, והתייחס בעיקר ליצירת שטחים פתוחים באזור.

"החזון הרומנטי הזה יכול בהחלט להתקיים", אומר בהקשר התכנית יוז הרדי, ארכיטקט מניו-יורק. הרדי הוסיף כי פיתוחה של דרום העיר תוך יצירת יותר מרחבי מחיה לתושבים, בהחלט אמורה להימצא בעדיפות ראשונה בקרב מקבלי ההחלטות.

על פי החברה לפיתוח מנהטן, מטרת התכנית, שהוצגה לאחרונה בפני מספר ארכיטקטים בעלי שם, היא לייצור מרחבים שישתלבו ב'נוף' היום-יומי של העיר. מקורבים לנעשה בדאון-טאון של ניו-יורק אף טוענים, שלעירייה תכניות להסב מספר מגדלי משרדים השוכנים באזור לדירות קונדומיניום לצרכי מכירה ולהשכרה.

במסגרת התכנית המיועדת לשיפוץ אזור התעלה, מציעים הארכיטקטים להרוס את אזור החניונים שבסמוך לתעלת ברוקלין. זאת לאור העובדה שהמתחם חוסם מספר רחובות באזור, ומכריח את הולכי הרגל הנעים בין אזור ה-Battery Park City (ממערב למרכז הסחר העולמי) למתחם הפיננסיים בוול-סטריט, לנוע בדרכים עקיפות.

תושבי האזור מספרים כי מתחם החניונים המסוגל לקלוט כ-2,000 כלי רכב, נבנה בסמוך לתעלת ברוקלין ב-1950. מאז הקמתו הוא משמש בעיקר את תושבי הפרברים המגיעים לעבוד באזור וול סטריט, וכן את תושבי הבטרי פארק. הזכויות על אזור החניון מצויות כיום בידי רשות התחבורה של העיר ניו-יורק, המפעילה את כל קווי רכבת התחתית והפרברים, וכן את אזורי התעלות והגשרים בעיר. סטפן פויר, מהחברה לפיתוח מנהטן, אמר שהחברה כבר החלה לנהל מגעים עם רשות התחבורה של ניו-יורק, על מנת להגיע להבנות כספיות לגבי שיפוץ האזור.

התקציב המתוכנן לעבודות השיפוץ של אזור התעלה בלבד עומד על פי הערכות על כ-125 מיליון דולר. זאת מתוך תקציב ראשוני של כ-2.7 מיליארד דולר שהוקצה לה לאחר אסון 11 בספטמבר, לצורך שיפוץ האזור. עד עתה השתמשה החברה, שכל יעודה מציאת שימוש לכספים הנ"ל תוך ליווי הפרוייקטים, בכ-2 מיליארד דולר, מתוך הסכום הראשוני.