פיסגת קלינטון-נתניהו-ערפאת בארז הסתיימה ללא תוצאות

נתניהו: רק אם הפלשתינים ימלאו התחייבויותיהם - נבצע השלב השני בנסיגה

הפיסגה המשולשת בצד הישראלי של מחסום ארז, בהשתתפות הנשיא קלינטון, ראש הממשלה, נתניהו, וראש הרשות הפלשתינית, ערפאת, הסתיימה ללא תוצאות ובסיומה אפילו לא התקיימה מסיבת עתונאים משותפת.

אומנם באופן רשמי הוחלט על כינוס הוועדות המשותפות, בניסיון להביא לפריצת דרך בנושאים כמו המעבר הבטוח, אבל פרשנים העריכו שהפערים עדיין משמעותיים וישראל לא תבצע בזמן הקרוב את הפעימה השנייה.

במהלך מפגש הפיסגה דרש ערפאת שחרור אסירים פלשתינים, הקפאת בנייה בהתנחלויות וביצוע מיידי של הנסיגה השנייה, בהתאם להסכם וואי.

נתניהו, שהגיע לפיסגה עם שרי המטבחון, יצחק מרדכי, אריאל שרון ונתן שרנסקי, הציג שורת הפרות ע"י הפלשתינים, כמו המהומות בשבועות האחרונים בשטחים ואי איסוף כל הנשק החוקי. הוא גם תבע התחייבות של ערפאת להימנע מהכרזה על מדינה פלשתינית ב-4 במאי ולהתחיל בפעילות הסברתית למניעת המשך ההסתה כנגד ישראל.

קלינטון ניסה לגשר על פני הפערים העמוקים, אבל בתום פגישה שנמשכה שעתיים, הוא לא הצליח לקרב בין הצדדים ותחושת כשלון ריחפה בקרב חברי המשלחות.

למרות כשלון המפגש, ערך קלינטון סיכום חיובי של ביקורו בן שלושת הימים באיזור וציין "שתהליך השלום עלה שוב על הפסים".

עם זאת, הוא הודה, כי לא הצליח לקבל מישראל התחייבות חד-משמעית לביצוע הנסיגה השנייה ביום שישי הבא.

לדבריו, צוותי המשא ומתן של שני הצדדים אמורים להיפגש כבר בזמן הקרוב, כדי לדון בדרישות שהציגה ישראל ליישום הסכם וואי.

"אני מצפה שהערב תושג הסכמה בנוגע לעובדה שרבות מההתחייבויות על פי הסכם וואי לקראת השלב הבא אכן קוימו", הוא הוסיף.

הוא גילה ששרת החוץ, מדלן אולברייט, עומדת לשוב כבר בזמן הקרוב למזרח התיכון, על מנת להמשיך במאמצים ליישום הסכם וואי.

אולברייט דרשה כבר הלילה מנתניהו לבצע בהקדם את הנסיגה השנייה, אבל נתניהו דחה בתוקף את דרישתה.

נתניהו אמר במסיבת עתונאים שקיים במחסום ארז בתום הפגישה המשולשת, כי רק אם הפלשתינים ימלאו את התחייבויותיהם, תבצע ישראל את השלב השני בנסיגה.

לדבריו, בשיחות עם קלינטון וערפאת לא היה פיצוץ, אך ישראל עמדה בצורה ברורה על עמדותיה. "ככל שהפלשתינים ימלאו את התחייבויותיהם מהר יותר, נוכל אנו לבצע את חלקנו מהר יותר", הוא הבהיר.

הוא מסר, כי בשיחתו עם קלינטון הוא מחה על ההשוואה שעשה הנשיא בין ילדי האסירים הפלשתינים לבין ילדי קורבנות הטרור הישראלים.

שר החוץ, אריאל שרון, אמר במסיבת העתונאים, כי ישראל דבקה בדרך השלום, אך הכל מותנה בהדדיות מלאה. "זהו הקו שלנו, וזה הקו היחידי שיכול להבטיח שלום שיש עמו בטחון מלא".

שרון קרא מתוך מסמך את כמויות הנשק הבלתי חוקי שמחזיקה הרשות הפלשתינית, בכלל זה אלפי אקדחים, תת-מקלעים, כמויות גדולות של תחמושת, רימוני יד, מרגמות ואפילו מוקשים.

הוא הדגיש, כי הרשות הפלשתינית חייבת למסור את הנשק הבלתי חוקי הזה.

שרון אמר כי ישראל עומדת על הסגרת מפקד המשטרה הפלשתינית, ראזי ג'באלי, ואם הוא ייצא משטחי הרשות הפלשתינית, הוא יעצר.